fbpx

Dr. Zehra Dizdarević: Kako razlikovati alergiju od korone

Period je proljećnih alergija koje ponekad mogu biti uzbuna koja lažno upućuje na koronu. O covidu i respiratornim problemima uzrokovanim alergijama, za N1 govorila je pulmologinja i alergologinja Zehra Dizdarević.

Na početku razgovora otkrila je da li su i koliko simptomi korona virusa slični s alergijskim.

Dobar stručanjk može da razlikuje da li je u pitanju kovid infkekcija ili je alergija. Kod kovid infekcije nemamo tako izraženu rinoreju, odnosno curenje iz nosa, kao što imamo kod alergijskih manifestacija. Nemamo one osobine nekih promjena po koži, odnosno promjena koje mogu da idu sa alergijom. Ali zato imamo neku malaksalost, bolove u mišićima, ali ta malaksalost i bolovi u mišićima također idu i sa gripoznim stanje i sa pregladnim stanjem i alergijama. Kod kovida ide sa jakom malaksalošću, jakim bolovima u mišićima. Kovid infekcija je nešto sasvim drugo, nešto novo u što smo se upetljali i o čemu čitav svijet ne zna dovoljno. Vakcina je najbolji lijek i prevencija. Ima nekoliko vrsta vakcina, nije nijedna loša i uzeti koju dobiješ i koja ti bude namijenjena – kazala je ona.

Otkrila je i u kakvom stanju se nalaze pluća pacijenata nakon prebolovane korone.

Znate šta kovid radi? Nema šta ne radi. Kako uđe, prvo stvara kolonizaciju virusa. Ta se kolonizacija nalazi na traheji i disajnim putevima. Tu mu se ne sviđa, pozitivan je, ali nemajoš nikakvih reakcija. On ide i traži novu stanicu. On opstane samo na živoj stanici, na mrtvoj nikako i prodire do disajnih puteva, do najudaljenijih. Koronavirus traži najljepši dio pluća. Razara plućno tkivo, alveole, disajne puteve. Razara pluća – dodala je.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kidsinfo preporuka: Posjetite jedno od najneobičnijih mjesta u BiH

Naredna priča

Porodila se Meghan Markle: Bebi dali simbolično ime

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->