fbpx

ZZJ FBiH: Ažurirane preporuke za izolaciju i samoizolaciju

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) objavio je ažurirane preporuke za izolaciju i samoizolaciju zaraženih koronavirusom i njihovih članova porodice.

Prije svega, iz ZZJZ FBiH su pojasnili šta je zapravo “sumnjiv slučaj” koronavirusa te na koji način se on utvrđuje. Riječ je, navode,  o kliničkim definicijama  –  pojava simptoma i epidemiološkim, što prije svega podrazumijeva testiranje na koronavirus.

Ističu da samoizolacija podrazumijeva mjeru kojom se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 izoliraju od drugih u cilju preveniranja potencijalnog daljeg širenja zaraze.

– Vrijeme inkubacije iznosi 1-14 dana, što je i preporučeno vrijeme samoizolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Uzimajući u obzir ubrzano širenje omikron varijante SARS-CoV-2 i pragmatičan pristup koji uključuje potrebu za funkcioniranjem ključnih segmenata društva, preporučuje se skraćenje razdoblja izolacije – naveli su iz ZZJZ.

ZZJJZ je napravio grupe pacijenata i navodi period trajanja samoizolacije za bliske kontakte zaraženog ovisno o vakcinaciji.

Trajanje perioda samoizolacije za bliske kontakte COVID-19, a koji su predhodno preboljeli COVID-19 ili su prethodno klasificirani kao vjerovatan slučaj COVID-19.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ponovo ističu da izolacija predstavlja mjeru kojom se potvrđeni ili sumnjivi slučaj COVID-19 izolira od drugih osoba u periodu trajanja zaraznosti (u kojem zaražena osoba direktno ili neizravno može prenijeti infektivni agens ili patogen na drugu osjetljivu osobu).

Objavljena su i pravila i za izolaciju u odnosu na status vakcinacije.

Ostale informacije i pravila možete pročitati  na ovom linku.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza koronavirusom potvrđena je kod 2.632 osobe, a od posljedica infekcije umrlo je 55 osoba.U istom periodu  Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 4.034 uzorka, od čega je 1.879 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. U FBiH je zabilježeno 35 smrtnih ishoda.

(Interview.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Lejla Šebić: Vježbe za početnike

Naredna priča

Šta znamo o Omikron soju coronavirusa?

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->