fbpx
/

Plavi telefon – pomoć u pravom trenutku: Online i telefonsko savjetovanje za djecu i porodice u BiH

Angela* je 21-godišnja djevojka, studentica, koja se putem poruke savjetodavnoj liniji „Plavi telefon“ obratila za podršku zbog problema s mentalnim zdravljem. Na početku razgovora navela je kako posljednjih godinu dana, od kako je počela pandemija Covid-19, vrijeme uglavnom provodi sama.

Rekla je kako su u početku simptomi bili blaži, ali da je u posljednje vrijeme stanje mnogo teže te da se osjeća veoma loše: „Već duže vrijeme sam tužna, bezvoljna, ponekad toliko plačem da počnem da povraćam, a ponekad nemam snage ni za jednu suzu, iako bih rado plakala. Bezvoljna sam, ne postoji više niti jedna stvar koja bi me usrećila.

Dodala je da svako veče, prije spavanja, osjeća pritisak u grudima, drhtanje tijela, lupanje srca, te joj se javljaju misli da će se nešto strašno i loše dogoditi sljedeći dan. S obzirom na pandemiju, dosta vremena provodila je u kući, razmišljajući o različitim stvarima koje se nisu dogodile, a za koje je slutila da će se desiti. U razgovoru sa savjetnicima Plavog telefona, rekla je: „Prije pandemije, bilo je perioda kada su mi se javljala slična razmišljanja, ali uvijek sam uspijevala da se izborim s njima kroz različite aktivnosti. Međutim, sada puno više vremena provodim sama, manje se družim s prijateljima, nema mogućnosti za aktivnosti koje mi pričinjavaju zadovoljstvo što sve dodatno otežava“.

Plavom telefonu se javila jer su joj potrebni pomoć i podrška, ne znajući kako da se nosi sa situacijom i prestane pretjerano razmišljati: „Želim se riješiti ove težine u prsima, koja me već nekoliko dana sputava do te mjere da završim na infuzijama, jer ne mogu niti jesti, niti ustati iz kreveta. Želim bezuslovno voljeti sebe, graditi sebe kao jednu jaku ličnost, punu razumijevanja, ambicija i ljubavi, sve suprotno od onoga što upravo jesam: bezvoljna, hladna, drska…“, rekla je Angela.

Savjetnica Plavog telefona je kroz savjetodavni rad pružila podršku Angeli, pomogla joj da razumije i prihvati svoja osjećanja, te zajedno sa njom osmislila plan djelovanja. Prvi korak je bio da sa djevojkom razgovara o različitim tehnikama koje joj mogu pomoći u situacijama kada se javi intezivan osjećaj anksioznosti i pretjerano razmišljanje. Kroz razgovor je djevojka naučila da koristi dvije tehnike uzemljenja: tehniku disanja i tehniku pet čula, koje su joj pomogle da vrati svijest i tijelo u sadašnji trenutak. Na taj način je uspjela da se smiri i postane skoncentrisana na ono što se dešava oko nje, a ne na njene misli. Takođe, u toku razgovora djevojka je izrazila želju da strukturiše sebi dan pa je zajedno sa savjetnicom napravila plan aktivnosti kojima bi mogla da se posveti u narednom periodu. S obzirom na to da je u toku razgovora djevojka navela da je razmišljala da se obrati psihoterapeutu za pomoć, ali da sada finansijski nije u mogućnosti, data joj je informacija o besplatnim savjetovalištima za studente kojima bi mogla da se obrati.

Dopisivanje sa Angelom je trajalo preko dva sata, a rezultiralo je time da je djevojka naučila tehnike uzemljenja, napravila plan aktivnosti sa kojima će ispuniti svoj dan, te je informisana o drugim uslugama podrške. Takođe je napravljen dogovor o ponovnom javljanju, ukoliko za tim bude potrebe. Rezultati ovog procesa se mogu najbolje razumijeti u poruci kojom se Angela zahvaljuje savjetnici Plavog telefona na podršci i govori: „Na početku sam cijelu situaciju doživljavala kao neko zamršeno klupko. Bilo je toliko toga, a nisam znala odakle krenuti. Sada osjećam kao da su stvari postale jasnije i kao da se slažu na svoje mjesto. Lakše mi je da percipiram situaciju i objektivno sagledam stvari. Dobila sam energije da napravim korak naprijed i idem sada da je iskoristim.

Nakon nekoliko dana, Angela se ponovo javila Plavom telefonu, ali ovaj put da kaže kako se osjeća puno bolje. Navela je da se i dalje ponekad osjeća anksiozno, ali onda se sjeti razgovora sa savjetnicom Plavog telefona i tehnika koje je naučila. Na kraju je napisala: „Mislim da bez vas ne bih uspjela. Smatram da ste vi bili baš prava stvar u pravom momentu koja me i potakla na borbu. Hvala vam“.

Smatram da Plavi telefon predstavlja važnu uslugu za mlade u BIH. Pandemija je veoma otežala funkcionisanje većine stanovništva, a podrška koju sistem može da pruži je neophodna kako bismo spriječili veće negativne efekte po mentalno zdravlje stanovništva. U ovom slučaju možemo da vidimo kako kvalitetno osoblje može da putem telefona i dopisivanja obezbijedi adekvatnu podršku koja će pomoći da pozivatelji unaprijede kvalitet svog života“, rekla je Maja Kovačević; savjetnica na Plavom telefonu.

Usluge besplatnog online i telefonskog savjetovanja Plavi telefon implementira NVO “Nova Generacija”, partner UNICEF-a u BiH, zahvaljujući podršci Programa za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 na živote djece i porodica iz Zapadnog Balkana i Turske, koji je dio paketa pomoći Evropske unije u odgovoru na COVID-19.

COVID-19 je u prvi plan stavio izazove mentalnog zdravlja s kojima se suočavaju djeca, mladi i odrasli. Kroz podršku i jačanje kritičnih usluga kao što je Plavi telefon, možemo doći do onih kojima je potrebna podrška putem telefonskog poziva ili online podrške tokom pandemije, ali i ubuduće. Podrška dobrobiti djece i porodica je temelj koji djeci i mladima omogućava da uče, rastu i stvaraju svoju budućnost“, zaključila je Catherine Bauman, šefica Odjela za dječiju zaštitu u UNICEF-u BiH.

*Identitet je promijenjen radi zaštite privatnosti

(Piše: Za UNICEF Maja Kovačević)

Prethodna priča

Poznata pjevačica otkrila kako je izgubila 70 kilograma za godinu dana

Naredna priča

Gordana Vukićević za Kidsinfo: Ljubav i velika želja za proširenjem porodice su pobijedile strah

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->