fbpx
////

Inhalatori kao prva linija obrane protiv respiratornih poteškoća

Otkrijte zašto su inhalatori pravi izbor za prevenciju i ublažavanje simptoma dišnog sustava

Na žalost, kasna jesen i početak zime donose nam smog, maglu, kiše, te posebno zagađeni vazduh koji je više nego opasan i štetan.

To znači da smo svi u riziku od porasta respiratornih infekcija, kašlja, kihanja, začepljenog nosa.

Djeca su posbno rizična grupa. Prvo zbog nepotpuno razvijenog imuniteta, te bliskom doticaju s potencijalno zaraženom djecom i predmetima.

Pomoć imunološkom sustavu

Za bolju pripremu i očuvanje zdravlja u hladnijim mjesecima, važno je poduzeti nekoliko koraka. Osim hidratacije i pravilne prehrane, važno je i tijelu dati dovoljno vremena da se oporavi od svakodnevnih obveza, a ako do sada niste, mogli biste razmisliti i o korištenju vitamina i dodataka prehrani za sebe ili dijete, koji mogu pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv virusa i bakterija.

Tijekom sezone virusnih infekcija, vrlo je važno i redovito prozračivanje prostorija u kojima  boravite, a sve kako biste osigurali bolju kvalitetu zraka i smanjili rizik od iritacije dišnih puteva.

Uz sve ove preventivne mjere, neizostavno i praktično rješenje su inhalatori koji predstavljaju prvu liniju obrane za ublažavanje respiratornih poteškoća.

Glavna funkcija inhalatora je pretvoriti tekući lijek u finu maglicu i isporučiti ga u odgovarajući dio dišnih putova radi ublažavanja simptoma respiratornih bolesti.

Zato je i pitanje koji respirator odabrati.

Stručnjaci navode da je prije kupnje bitno razmotriti kompatibilnost i prilagoditi uređaj vašem zdravstvenom stanju i osobnim potrebama, uzimajući u obzir dob, tjelesne i kognitivne sposobnosti te specifične zahtjeve vaše terapije.

Vrste inhalatora i savjeti za pravilno korištenje

S obzirom na mehanizam raspršivanja tekućine u tzv. maglicu razlikujemo kompresorske i ultrazvučne inhalatore. Većina kompresorskih inhalatora zahtijevaju primjenu u uspravnom položaju jer se time osigurava pravilna raspodjela tekućine u čašici te dostava ukupne doze lijeka.

Ultrazvučni inhalatori su tiši i (najčešće) veličinom manji u odnosu na kompresorske te postoje prijenosne varijante na baterije. Time se olakšava upotreba korisnicima kojima je inhalacija potrebna često te u raznim okruženjima van doma, poput putovanja ili posla.

U čašicu kompresorskog ili ultrazvučnog inhalatora ne smiju se kapati eterična ulja jer se time može začepiti cijeli sustav. Ako se planira inhalacijska terapija uz korištenje eteričnih ulja potrebno je koristiti posebne posude prikladne za aromaterapiju.

Čišćenje i dezinfekcija nastavaka za inhalaciju je brz i jednostavan postupak te ga je najbolje provesti odmah nakon odrađene inhalacije kako bi se svi dijelovi dobro posušili do idućeg korištenja.

Korak kojeg korisnici najčešće zaboravljaju jest pravilno održavanje nastavaka za inhalaciju i čašice. To može dovesti do nakupljanja mikroorganizama ili zaostajanja čestica lijeka od prethodne inhalacije.

Upute za dezinfekciju dijelova ovise o proizvođaču i materijalu od kojeg su napravljeni nastavci za inhalaciju te su uvijek naznačene u uputama koje dolaze s uređajem. Ovisno o učestalosti korištenja, svi bi se nastavci za inhalaciju trebali nakon nekog vremena zamijeniti. Zbog toga postoji mogućnost zasebne kupovine nastavaka ili setova.

Dobitna kombinacija

Bebe su posebna populacija koja zna patiti od začepljenog nosa i kašlja i po nekoliko puta godišnje. Postoje posebni inhalatori koji su prikladni za inhaliranje i nježno čišćenje nosića beba. Ova jedinstvena kombinacija u jednom uređaju djeluje na simptome infekcija gornjeg i donjeg dišnog sustava. Čišćenjem nosića aspiratorom može se smanjiti rizik od infekcija uha te bronhitisa, a ujedno omogućava djetetu da lakše diše, spava i jede.

Kod nešto starije djece često je problem nagovoriti dijete na inhalaciju, ali i mirovanje prilikom primjene, pogotovo ako inhalacija traje dulje. Zbog toga postoje posebno dizajnirani inhalatori veselih oblika ili dolaze u kombinaciji s igračkama.

Ultrazvučni inhalatori se mogu primijeniti u ležećem položaju te su znatno tiši u odnosu na kompresorske inhalatore zbog čega je moguća inhalacija i kod usnulog djeteta.  

Prethodna priča

NOVA GODINA PRED VRATIMA Top 152 ideje šta pokloniti djeci

Naredna priča

PRAVILO „90 – 90 – 90“ I vaša beba treba idealan položaj dok jede

Najnovije iz BEBE

-->