fbpx
///

PRAVILO „90 – 90 – 90“ I vaša beba treba idealan položaj dok jede

Dohrana je jedna važna prekretnica, a okružuje ju cijeli niz nedoumica, rješenja, problema i uvijek se oko tog diže poprilična graja. I uvijek možeš pronaći i saznati nešto novo

Početak dohrane velika je prekretnica u životu bebe i roditelja i sasvim je normalno imati nedoumice i pitanja.

Od odluke kada krenuti s dohranom, preko odluke kuhati domaće ili davati kupovno, pa do odluke koje namirnice davati kojim redoslijedom. Sve je to poprilično kaotično i zahtijeva dosta angažmana i vremena koje često mame nemaju. A gdje su još i razne preporuke.

Korištenje prave hranilice

Trenutačne preporuke kažu da treba trebali pričekati do dobi od 6 mjeseci s uvođenjem krute hrane kako bi bebin probavni trakt sazrio, ali i kako bi mogla sjediti uspravno u pravilnom položaju za obroke.

No, postoji još jedno pravilo nazvano 90-90-90 koja preporuke o početku hranjenja vodi i korak dalje. Ovo pravilo promiče najbolje i najsigurnije držanje za mališane u dobi kada počinju s krutom hranom – a korištenje prave hranilice može olakšati postavljanje ispravnog položaja. Evo što trebate znati.

Stručnjaci preporučuju pravilo “90-90-90” za jelo, a odnosi se na idealan položaj za dijete koje sjedi za stolom. To znači da su djetetu kukovi savijeni pod kutom od 90 stupnjeva, koljena savijena pod kutom od 90 stupnjeva, a stopala ravna na ravnoj površini, pod kutom od 90 stupnjeva s uspravnom kralježnicom.

Idealan položaj ne odnosi se samo na to da možete sjediti uspravno (iako je to jako važno), već i na to kako je tijelo postavljeno.

Možemo misliti da hranjenje uključuje samo unos hrane u usta, ali dijete prima senzorne informacije kroz cijelo tijelo kroz propriocepciju.

Propriocepcija je svjesnost tijela, odnosno kako tijelo osjeća i kontrolira kretanje u prostoru.

Pravilo 90-90-90 pruža dobru proprioceptivnu povratnu informaciju djetetovim zglobovima, što potiče svijest o tijelu i fokus.

Iako se možda ne čini kao velika stvar ako djetetova stopala nisu oslonjena ili ako ne sjedi sasvim uspravno, ali djeca su u mnogo većem riziku od gušenja zbog nezrelih motoričkih sposobnosti.

Osim toga, pravilo, odnosno položaj 90-90-90 potiče fokus i koncentraciju kako bi se smanjile distrakcije.

Kada dijete ima stopala ravno na podu, to mu pomaže da se osjeća uzemljeno i potiče stabilnost u ostatku tijela, što pak potiče sigurno gutanje kako bi se smanjila mogućnost gušenja.

Korisno i za veću djecu

Iako je za one najmanje važno, ovaj položaj, odnosno prakticiranje pravila 90-90-90 može biti korisno i za veću djecu dok jedu. Ista načela vrijede i nakon prvih nekoliko godina. Ovaj položaj, odnosno poštivanje ovog pravila, može pomoći starijoj djeci da se usredotoče na jelo ili pak zadaću i učenje kasnije i ne dižu se od stola neprestano.

Položaj 90-90-90 pruža posturalnu stabilnost potrebnu za koncentraciju te za zadržavanje budnosti i angažiranosti. Pravilan položaj i poštivanje ovog pravila u školi i kod kuće može pomoći djetetu povećati uspjeh u svim aktivnostima koje zahtijevaju usredotočenost ili fine motoričke sposobnosti.

Kako primijeniti pravilo?

Prava visoka hranilica ili pomoćno sjedalo mogu pomoći da se prirodno primijeni pravilo 90-90-90 kod kuće.

Dok većina hranilica nema oslonac za noge ili je on dosta nisko, on je zapravo dosta važan. Isto tako, neke hranilice imaju blago kosi položaj čak i u najuspravnijem položaju, što nije dobro.

Prilikom kupovine hranilice, važno je voditi se ovim pravilom, te pokušati udovoljiti svim zahtjevima, kako bi dijete što sigurnije i što bolje jelo, te uživalo u tom jelu.

Prethodna priča

Inhalatori kao prva linija obrane protiv respiratornih poteškoća

Naredna priča

Miraj Grbić i Marija Omaljev dobili drugo dijete: Dječak se zove River

Najnovije iz BEBE

-->