fbpx

Arhitektica Ivana Gluhović za Kidsinfo: Kako urediti spavaću sobu za predškolarca

Uređenje dječje sobe može biti prilično izazovan zadatak obzirom na činjenicu da je to najčešće prostorija za igru, odmor, ali i učenje. Arhitektica Ivana Gluhović otkriva šta je pri opremanju sobe za predškolarca posebno bitno, a na fotografijama možete vidjeti njen prijedlog za uređenje.

Dječje sobe su nepresušna inspiracija za nas koji se bavimo uređenjem enterijera. Svejedno je da li se radi o spavaćoj sobi bebe, predškolarca, školarca ili tinejdžera, maksimalno uživamo u oblikovanju ovih, za njih, najvažnijih prostora.

Pri samom početku projektovanja sobe za predškolarca treba napraviti kratku analizu aktivnosti kojima se dijete ovog uzrasta posvećuje u svojoj sobi, a to je nerjetko prostorija u kojoj provodi najviše vremena u toku dana.

Počećemo od primarnog prostora koji čini mobilijar za spavanje i odmor.  Ja uvijek biram klasični krevet, standardnih dimenzija koje su prilagođene uzrastu, s izuzetno udobnim i odgovarajućim dušekom. Dizajn se prilagođava stilu koji se odabere za cijelu sobu. Krevet je uvijek bolji izbor od trosjeda ili nekog sličnog elementa koji ima mogućnost transformacije u elemenat za spavanje, jer su odmor i kvalitetan san od izuzetnog značaja tokom cijelog odrastanja.

Značajan dio prostora se mora odvojiti za odlaganje, kako garderobe tako i igračaka. Poseban akcenat se stavlja na dizajn prostora koji je namijenjen igračkama, jer je igra u ovom uzrastu najvažnija za svako dijete. Na ovom polju se uključuje najviše mašte, igramo se oblicima i bojama, uzimajući u obzir navike djece, količinu igračaka kojima raspolažu i slično.

Preostaje nam još radni prostor koji u ovom uzrastu već čine radni sto i stolica adekvatnih dimenzija. Važno je da oni dimenzijama odgovaraju i tokom prvih godina školovanja. To je period kada školske obaveze ne iziskuju previše vremena provedenog za radnim stolom, ali je sto svakako neophodan.

Gotovo da je postalo obavezno da u dječijim sobama bude i TV. Kada je riječ o njegovoj poziciji u sobi, takođe, moramo biti pažljivi. Potrebno je obezbijediti preglednost s kreveta, ali bi bilo poželjno da dijete nema pogled na TV dok je za radnim stolom, kako ne bi došlo do ometanja koncentracije i skretanja pažnje.

Kada govorimo o rasporedu ovih elemenata u sobi, posebno vodimo računa o svakom pojedinačnom elemetu. Iako raspored nerijetko određuje i sam oblik prostorije, trudimo se maksimalno ga prilagoditi propisima vezanim za ovu oblast projektovanja. Neophodno je da prostor za igru i radni prostor imaju dovoljno prirodnog svjetla kao i da je krevet odmaknut od prozora, ukoliko je to moguće.

Boje u sobama predškolaraca su posebna tema. Najčešće pol djeteta određuje koja boja će preovladavati u enterijeru, mada nije generalno pravilo.  Često se dešava da više djece različitih polova dijeli jednu sobu, pa se odlučimo za neku neutralnu boju kao što su siva, bež ili svijetlo žuta.

Agresivnim i dominantnim bojama kao što su crvena, žuta i crna nije mjesto u sobama ranog uzrasta, zbog psihološkog efekta koji imaju na djecu. Važno je da odabrane boje budu opuštajuće i pozitivno utiču na raspoloženje djece.

Na fotografijama pogledajte sobu koju je Ivana uredila.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Iskra Mihalj za Kidsinfo: Sve što trebate znati o napadima bijesa kod djece

Naredna priča

Mama četvero mališana: Recepti za ručak za sedam dana

Najnovije iz Uncategorized

-->