fbpx
/

Pionirska dolina i zoo vrt: Mjesto za edukaciju, odmor i zabavu tokom ljeta

Pionirska dolina i zoo vrt i ovog ljeta omiljena je destinacija mladih generacija. Riječ je o mjestu starom više do šest decenija na koje nane, bake i djedovi dovode svoje unuke da zajedno uživaju u oazi njihovog djetinjstva i odrastanja. Ova zelena, dječija oaza smještena u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, na obalama Koševskog potoka.

Pionirska dolina dom je 250 životinja. Najmlađi, ako je suditi po stanovanju u jedinstvenoj oazi djece i mladih, jesu majmuni giboni koji su stigli u februaru ove godine. Odmah su postali omiljeni stanovnici Pionirske doline. Od maja njihove igrarije i nestašluci na ostrvu jednog od dva vještačka jezera prave su predstave za posjetioce, a oni su sarajevskoj Pionirskoj dolini i zoo vrtu donijeli pravi svjetski prestiž s obzirom na to da je bh.  zoo vrt postao 44. u svijetu koji uzgaja i provodi program zaštite ove ugrožene životinjske vrste.

Tu je još mnogo zaštićenih vrsta, pa su gibonima prve komšije lemuri s Madagaskara. Ima Pionirska dolina i svog kralja životinja, lava, ali i dvije lavice, kao i tigricu Ninu, te risa. Tu je i autohtona vrsta, koja se također nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta, mini sestrinstvo mrkih medvjeda. Vukovi su također prava atrakcija za djecu, kao i američki rakuni, mare, alpake sa svojim čudnim frizurama koje redovno ljeti friziraju, te mladi bizon Ivan, škotska goveda, eland antilope, zebre, klokani, jeleni, lame i brojni drugi. Zapravo, tu je prava životinjska zbirka iz svih dijelova svijeta o kojoj vaša djeca mogu naučiti mnoštvo zanimljivosti.

Pionirska dolina jedinstvena je i po tome što osim edukacije nudi prostor za dječiju igru na nekoliko igrališta, kao i uvijek atraktivni dječiji gradić od autodroma, električnog vozića, trampoline i autića sa mini karting stazom. Ovo je jedino mjesto u gradu gdje sa mališanima možete odigrati partiju golfa na mini terenu. Od prošle godine ovaj prostor ima i adrenalinski park na 2.500 kvadrata izgrađen na proplanku obraslom visokim drvećem. Stijena za penjanje, adrenalinske staze s preprekama i zipline čekaju na vaše mališane, a uslov je da imaju od 7 do 15 godina. Pionirska dolina čuva i znanje na davno Ledeno doba i izumrle životinjske stanovnike naše planete.

U Pionirsku dolinu možete svratiti i ukoliko želite uživati u prirodnom ambijentu uređenom brojnim botaničkim vrstama.  U tim ljepotama možete uživati udobno smješteni u hladu ljetne bašte, na obali Koševskog potoka. Možete doći i trolejbusom ili autobusom.

 Cijene ulaznica vrlo su simbolične i potrebne su samo onima koji su stariji od pet godina.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Lubura, direktorica vrtića „Mašin svijet“: Kada je pravo vrijeme za školu plivanja i koji su njeni benefiti

Naredna priča

Iskustvo jedne mame: Dojenje tokom trudnoće i tandemsko dojenje

Najnovije iz Porodična putovanja

-->