fbpx
/

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Šta djeca trebaju naučiti prije polaska u školu

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga, ali i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Dodaje da se trudi da ne zanemaruje nijednu od ovih uloga jer one čine ono što ona jeste, ali ne krije da joj se na kraju dana desi da ni sama ne zna koja od njih je više umori.

Za naš portal Lemana piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti,  najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj. U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da Lemanu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @sretnoodrastanje

Nerijetko kao roditelji pred djecu postavljamo suviše zahtjevne izazove: naučiti čitati, pisati, brojati do 100, sabirati i oduzimati… iako većina djece pred polazak u školu ne dosegne zrelost za usvajanje tih znanja i razvijanje pomenutih vještina. Većina toga se usvaja mehanički, bez razumijevanja, a najčešće metodički pogrešno, pa je takve greške teže i ispravljati.

Poznato je da djeca predškolske dobi veoma spontano i brzo usvajaju neke sadržaje, posebno uz stariju braću i sestre, ili pak rođake/rodice. Ukoliko su ta znanja stečena kroz igru, „usput“, ona su značajna i vrijedna. No, ukoliko djecu „posjednete“, date im olovku i papir i krenete podučavati pisanju slova abecednim redom, pri tome vrlo često pogrešne grafičke strukture ili poteza olovkom, to može kasnije izazvati poteškoće pri sticanju novih znanja.

Pa šta je to što djeca trebaju znati prije polaska u školu?

Najčešće ono što, kao roditelji, zanemarujemo. Svako dijete prije polaska u školu treba usvojiti sljedeće vještine i navike:

1. Pozdraviti pri dolasku, odlasku i persirati starije

2. Samostalno se odjenuti i obuti, te svezati pertle

3. Samostalno izvaditi sveske i pribor za rad i samostalno staviti u ruksak

4. Samostalno prati ruke i koristiti toalet

5. Samostalno jesti i piti

6. Bacati otpatke u korpu

7. Samostalno zašiljiti olovku, bojicu i služiti se priborom

Iako se neke od ovih vještina i navika podrazumijevaju, u predškolskom uzrastu ili polaskom u prvi razred, često i izostanu. Životne vještine mnogo su važnije u tom periodu od usvajanja čitanja i pisanja, sabiranja i oduzimanja.

Od ostalih znanja veoma je važno da djeca prepoznaju i imenuju boje, da rado crtaju, da im je crtež bogat detaljima, da se znaju prostorno organizovati na papiru (ispod, iznad, lijevo desno, malo, veliko), iako su i to znanja i vještine koje će se utvrditi tokom I polugodišta. No, treba naglasiti, da se i ovo treba raditi spontano i kroz igru. Olovka, bojica, flomaster i papir trebaju biti svakodnevno dostupni djeci kako bi imali priliku da ih koriste i tako razvijaju finu motoriku, ali i inteligenciju (op. a. Goodenough crtež čovjeka).

Nadalje, pjevajte, čitajte, pričajte, bogatite rječnik. Učite pravilan izgovor riječi. Razgovarajte. Postavljajte pitanja (dok šetate, spremate ručak, vozite automobil…).

Dakle, dragi roditelji, kroz odrastanje opušteno. Neka svako učenje bude igra, neka svaka igra bude učenje, a sve kako bismo pružili sretno odrastanje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Maid Hećimović: Budi tata, a ne mamin pomoćnik

Naredna priča

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: "Imate pravo da ga ostavite" su prve riječi koje čuju roditelji kada saznaju da im dijete ima hromozom više

Najnovije iz OSNOVCI

-->