fbpx

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Zaštita djece od sunčevog zračenja i izbor odgovarajuće kreme

Pedijatrica prim. dr  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše o zaštiti djece, prije svega beba, od sunca. Otkriva nam kako izabrati odgovarajuću kremu za zaštitu, te kada i kako je nanositi.

Malo sunca dobro je za svakoga, jer je prirodni izvor vitamina D, ali previše sunca može biti štetno i čak povrijediti bebinu kožu, kao i oči. Bebine oči nisu u mogućnosti tako dobro blokirati sunčeve zrake, kao oči odraslih. Većina oštećenja očiju uzrokovanih suncem skupljaju se tokom dužeg perioda i mogu dovesti do ozbiljnih problema u odrasloj dobi. Ipak, nemojte misliie da bebe moraju cijelo vrijeme biti unutar četiri zida. Samo se trebate pridržavati nekoliko pravila kojima ćete zaštiti svoje najmlađe, kako bi skupa mogli uživati u prirodi, suncu i/ili na moru. 

Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože starijeg djeteta. To se pogotovo odnosi na bebe mlađe od šest mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzrokovati opekotine, čireve i druga oštećenja kože. Bez obzira je li vaše dijete svjetlije ili tamnije puti, morate ga primjereno zaštiti.

Stavite bebi šešir širokog oboda i sunčane naočale. Potražite naočale koje imaju 99% UV zaštitu. UV znači ultraljubičasto, a sunce zrači ultraljubičaste zrake koje mogu naškoditi bebi. Obucite bebu u laganu, prozračnu odjeću koja joj može prekrivati ruke i noge. Kako bi vidjeli štiti li odjeća dobro od sunca, lagano je zategnite iznad svjetla. Što manje svjetla prolazi kroz tkaninu, bolja je zaštita. Možete i kupiti odjeću s UV zaštitom. UV zaštitna odjeća ima utkane niti s UV zaštitom ili je premazana UV zaštitnim filmom. Izrađena je od Lenzing Modal sun materijala, a UV zaštita je u obliku pigmenta utkanog u material.

Ako je beba mlađa od 6 mjeseci, najbolje je ne izlagati je direktno suncu. U prvih šest mjeseci se baš ne preporučuju zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se zaštitne kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu.

Mineralne ili hemijske kreme za sunčanje?

Mineralne kreme za sunčanje u svojoj formuli sadrže cink oksid i/ili titanijum dioksid, koji su nježniji za dečiju kožu. Titanijum i cink su dva minerala koja se nalaze u prirodi. Kada se nanose na kožu, imaju sposobnost da blokiraju UVA i UVB radijaciju, tako da zraci ne prodiru u kožu. Mineralne kreme stvaraju fizičku barijeru koja spriječava sunčevu radijaciju da prodre unutra. Prirodni minerali titanijum dioksid i cink oksid bukvalno odbijaju UV zrake, tako da oni ne mogu ući u kožu i uzrokovati štetu.

Hemijske kreme su formulisane na bazi sintetičkih sastojaka (koje možete videti na listi sastojaka na etiketi proizvoda). One se upijaju u kožu, apsorbuju UVA i UVB zrake, i konvertuju ih u toplotu. Za razliku od hemijskih perparata, koji mogu izazvati iritacije i alergijske reakcije, mineralne kreme su prilično nježne za dječiju kožu.

Ako je beba starija od 6 mjeseci, možete namazati kremu po cijelom tijelu. Najbolji proizvodi za bebu štite i od UVA i UVB zraka. Većina zraka s kojima naša koža dolazi u kontakt su UVA zrake, koje mogu oštetiti kožu. UVB zrake mogu oštetiti i kožu i oči i oslabiti imunitet, pa je najbolje dobro pročitati opis proizvoda kako bi bili sigurni u visinu zaštite. Svaka krema ima označen faktor zaštite od sunca (SPF). Što je viši, zaštita je bolja. Nemojte zaboraviti nanijeti kremu na usnice (zahtijevaju posebnu njegu s obzirom na to da im nedostaje melanin), uške i stražnji dio vrata. Do prve godine pazite da krema nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti škodljivo. Nakon navršenih šest mjeseci bebinog života koriste s kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu. Takve kreme stvaraju barijeru i sprječavaju da UV zrake uopšte dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite.

Ako je vani oblačno, nemojte misliti da ne morate zaštiti bebu. Iako vaše dijete nema na oko vidljive opekline, ipak može imati oštećenja kože. Većina oštećenja ne događa se na plaži, već u svakodnevnom životu. Kad roditelji idu s bebom na plažu, više su svjesni štetnog utjecaja sunca i redovno ih mažu kremom za sunčanje. Ne zaboravite zaštiti dijete i prilikom odlaska u jaslice, vrtić, park, u šetnju… 

Upravo u djetinjstvu leži najveći rizik od pretjeranog izlaganja suncu. Više od polovine izlaganja suncu kroz život događa se prije 18. godine, a prve tri godine koža je najranjivija. Za bebe je najbolje smanjiti izloženost suncu u vrijeme kad je sunce najviše, između 10 i 16 sati.

SPF, odnosno zaštitni faktor od sunca, ukazuje na učinkovitost krema za zaštitu od štetnih zraka sunca. Ako koža vašeg djeteta pocrveni unutar 10 minuta bez kreme za sunčanje, SPF 15 to vrijeme produži za 15 puta. To znači da će vaše dijete biti zaštićeno od opeklina u trajanju od otprilike 150 minuta. Naravno, to zavisi od adekvatnog I redovnog nanošenja kreme za zaštitu od sunca. Viši SPF-ovi pružaju veću zaštitu, ali samo do određene tačke. Naprimjer, SPF 30 blokira 97 posto UVB zraka. Kremu je potrebno nanijeti barem 30 minuta prije nego što dijete izađe van na sunce, kako bi koža imala vremena da je upije. Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite na dijete barem svaka dva sata.

Sve kreme imaju određene hemikalije, bez obzira da li su označene kao “prirodne” ili ne.

Kreme koje imaju u najvećem procentu prirodne sastojke, su često previše guste i teško se nanose, što sa malim djetetom može biti pravi izazov. Zato je najbolje naći kompromis, provjeriti  sastojke na etiketi i dati prednost provjerenim kozmetičkim brendovima.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kidsinfo preporuka za 1. maj: Savršeno mjesto za izlet i uživanje u prirodi

Naredna priča

Zanimljivosti: Predmeti koji su obilježili djetinjstvo jedne generacije

Najnovije iz Zdravlje

-->