fbpx
//

ZVUČI POZNATO Trudnoća i muke nesanice

Tijelo prolazi kroz niz fizičkih i hormonalnih promjena koje mogu utjecati na kvalitetu sna. Rastući trbuščić može otežati pronalazak udobnog položaja za spavanje, a česte noćne posjete na WC također mogu poremetiti san. Pored toga, tjeskoba i briga koje su povezane s trudnoćom, porođajem i roditeljstvom mogu otežati opuštanje i utonuće u san

Nesanica je čest problem s kojim se suočavaju mnoge trudnice.

Noću, dok bi trebale spavati, mnoge buduće majke se bore s nemogućnošću da se opuste i utonu u san.

Ova vrsta nesanice može biti frustrirajuća i iscrpljujuća, pogotovo kada se očekuje da trudnice imaju dovoljno odmora i snage za pripremu za dolazak novog člana porodice.

Kvalitet sna

Postoji nekoliko razloga zbog kojih trudnice mogu imati problema sa spavanjem.

Prvo, tijelo prolazi kroz niz fizičkih i hormonalnih promjena koje mogu utjecati na kvalitetu sna. Rastući trbuščić može otežati pronalazak udobnog položaja za spavanje, a česte noćne posjete na WC također mogu poremetiti san. Pored toga, tjeskoba i briga koje su povezane s trudnoćom, porođajem i roditeljstvom mogu otežati opuštanje i utonuće u san.

Srećom, postoje koraci koje trudnice mogu poduzeti kako bi smanjile nesanicu i poboljšale kvalitetu sna. Važno je uspostaviti rutinu spavanja, odnosno odlaziti na spavanje i buđenje u isto vrijeme svaki dan. Također je preporučljivo izbjegavati kofein i teške obroke prije spavanja.

Ako trudnice imaju problema s pronalaskom udobnog položaja za spavanje, može im pomoći dodatni jastuk za podršku trbuhu ili jastuk za tijelo.

Ako je problem nesanice težak, trudnice bi trebale razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima za olakšavanje problema. Neke žene možda trebaju propisane lijekove, dok druge mogu pronaći olakšanje u tehnika opuštanja, poput dubokog disanja ili joge.

Važno je napomenuti da je nesanica u trudnoći uobičajena i da nije razlog za zabrinutost. Međutim, trudnice bi trebale pokušati smanjiti stres i brige koje mogu pogoršati problem nesanice. Održavanje zdravog obrasca spavanja pomoći će trudnicama da se osjećaju bolje tijekom trudnoće, pripreme za dolazak bebe i kasnije, kao novopečene majke.

Korisni savjeti

Važno je usvojiti i ove savjete:

Nemojte previše brinuti – Naravno lakše je reći nego ostvariti, ali konstantna briga oko svega može da vam uruši san. Probajte da “ispraznite glavu” pred spavanje, da se usredsredite potom na sretne misli i udobnost kreveta. Recite sebi da ste samo prilegli da odmorite, nemojte se opterećivati mislima kako nećete uspjeti da zaspite.

Vježbajte – Možda je vježbanje nešto što vam poslednje pada napamet, ali bi ipak trebalo da znate da je ono itekako korisno tokom trudnoće. 

Vježbanjem ćete potrošiti sav višak dnevne energije, što će vam kasnije uveče pomoći da lakše zaspite. Osim toga, fizičke aktivnosti utiču na oslobađanje hormona endorfina, zbog čega ćete lakše kanalisati emocije i uspijevati da izađete na kraj sa čestim promjenama raspoloženja.

Promijenite neke navike – Ponekad sami doprinosite svojoj nesanici, a da to ni sami ne znate. Ako izbacite svoju popodnevnu dremku, bićete više umorni uveče i spavaćete čvršćim snom. Slatkiši i kofein takođe mogu da uruše san i izazovu nesanicu. Najbolje je da ih ne konzumirate tokom druge polovine dana.

Napravite atmosferu – Topla i ušuškana, prijatna atmosfera u sobi može da asocira na smiraj i da vam izazove san. 

  • Provjetrite sobu pred spavanje. 
  • Navucite tamne zavjese ako vam smeta svijetlost sa bandera. 
  • Uključite uspavljujuće zvuke – zvuci cvrkuta ptica ili šuštanje talasa (postoje aplikacije koje možete besplatno preuzeti).
Ako vam ne polazi za rukom da se naspavate noću, dremnite preko dana.

Na kraju, znajte da kod većine žena nesanica prođe još tokom trudnoće.

Ukoliko nikako ne uspijevate da se naspavate noću, trudite se da se odmorite i odrijemate tokom dana. Izbjegavajte bilo kakve lijekove, preparate ili sredstva za umirenje bez prethodne konsultacije sa doktorom.

Prethodna priča

SVAKI POČETAK JE TEŽAK Naše bebe kreću u jaslice ili vrtić

Naredna priča

VRIJEME JE Septembarsko more s bebom

Najnovije iz Put do trudnoće

-->