fbpx
////

VRIJEME JE Septembarsko more s bebom

Došlo je i vaše vrijeme, temperature su niže, more i dalje toplo, gužve su manje, cijene prihvatljive. Spremajte kofere i pravac plaža

Dosta porodica sa malom djecom, koja nemaju školske obaveze odlučuje se sve više za ljetovanje u septembru.

A i što da ne? Razloga za ljetovanje u septembru je puno.

Topla voda

Zamislite more koje se grijalo tokom cOKele godine samo za vas.  Naime, septembar je mesec u kome temperature nisu toliko niske da bi rashladile vodu te je ona još uvek idealna za kupače.

Prosjeka temperature vode koji je napravljen na osnovu proteklih pet sezona

* Temperatura vode u Crnoj Gori: 23.6 stepeni

* Temperatura vode u Hrvatskoj: 23.2 stepena

* Temperatura vode u Grčkoj (Halkidiki): 24 stepena

* Temperatura vode u Turskoj: 28 stepeni

Smatra se da je idealna voda za kupanje u moru 24 stepena, tako da je septembar za ljetovanje sudeći po tabeli iznad – idealan.

Sunce nije jako

U septembru temperature padaju, najavljuju meteorolozi. A to je za bebe na plaži idealno. No, to naravno ne znači da dijete možete izlagati suncu u najtoplijem dijelu dana. Boravak u hladovini ili sobi tokom podneva najbolja je opcija za roditelje sa djecom.

Manje gužve
 Septembar se smatra postsezonom u turuzmu.  Najveći razlog za to je što djeca kreću u školu te se manje ljudi odlučuje za taj dio godine. Upravo ovo je razlog zašto su gužve na plažama manje.

U septembru ćete puno lakše naći slobodno mjesto ili ležaljku na plaži. Dijete možete pustiti da se slobodno igra bez bojazni da li će zgaziti tuđi peškir ili nekog slučajno poprskati vodom.

Ukoliko ne volite gužvu na plaži i želite da se opustite, ne misleći da li će vam se mališan izgubiti na prepunoj plaži, septembar je pravo vrijeme za vaše ljetovanje. 

Cijene aranžmana su povoljnije
Cijene aranžmana u septembru vrtoglavo padaju. 

Za isti smještaj, na identičnoj plaži sa istim sistemom usluga a uštedićete mnogo u odnosu na recimo avgust.

Takođe cijene u restoranima, prodavnicama i zabavnim parkovima su znatno jeftinije. 

Kupovina

Septembar je mjesec popusta te sve ljetnje kolekcije možete kupiti na popustu od 50%-70%.

To može biti i odlična priprema za predstojeću jesen, jer pored ljetnje kolekcije koja bude na popustu, često ćete pronaći na popustu i sportsku opremu poput trenerki i patika. Mališani rastu kao iz vode, pa će dodatna ušteda još i uljepšati ljetovanje.

No, to nije sve. Svaka preporuka ima i onu manje lijepu stranu. Zato treba misliti i na sljedeće:

Sunce je i dalje opasno!

Ne smije da vas zavara „nežnije“ septembarsko sunce! UV index (pokazatelj jačine, ali i opasnosti od UV zračenja) je i dalje visok, pa sunce stvarno može biti opasno.

I dalje izbjegavajte jako sunce (od 10-17 časova), držite bebu u prirodnom hladu uijvek kad možete, koristite laganu ljetnju kapicu i laganu pamučnu odjeću. Kad ste na suncu bebu mažite kremom ili losionom sa maksimalnim zaštitnim faktorom (50+).

Ne pretopljavajte bebu

Čini vam se da je septembar hladniji – jeste u odnosu na juli i avgust, ali i dalje ima vrućina. Zato NE pretopljavajte bebu – dovoljan je jedan sloj odjeće, NE trebaju bebi čarapice kad je vruće, ali se kapica podrazumijeva kad se izlazi na sunce.

Dajte bebi više tečnosti

Ako dojite bebu to je najbolje za dijete! Ipak, tokom ljetnjih vrućina (pa i u septembru) bebi treba više vode jer je gubi znojenjem, ali i „nevidljivim“ isparavanjem na vrućini. Zato treba da imate odgovarajuću flašicu vode pri ruci. Nema potrebe da prokuhavate vodu, već odaberite kvalitetnu flaširanu vodu u pakovanju za bebe i djecu i neka to bude samo bebina voda.

Što ne popije bacite ili sami popite, ali nemojta „odstajalu“ vodu da dajete bebi uveče kad se vratite sa plaže. Uvek postoji mogućnost da ste, tokom otvaranja ili sipanja, „zaprljali“ deo ispod poklopca, ma koliko pažljivi bili.

Ako putujete u inostranstvo ponesite jedan paket bebine vode sa sobom. Ne zuzima mnogo mjesta, ali ćete izbjeći nepotrebnu potragu za vodom.

Čuvajte se crijevnih infekcija

Ljeto, pa i kasno ljeto je uvijek „rizik faktor“ za nastanak infekcija prljavih ruku! Zato pazite da beba ne stavlja svašta u usta, a naročito vodite računa kada se igra u pijesku.

Starije bebe ponekad vole da „probaju“ pijesak, a to može biti opasno!

Iako more izgleda čisto, može se desiti da talasi (kao i plima) izbace raznu nevidljivu prljavštinu, uključujući i spore bakterija koje izazivaju infekcije želuca i crijeva. Zato se dešava ona, naizgled paradoksalna, situacija: dijete se nije kupalo u moru, a dobilo je „morski“ ljetnji proliv! To je baš zato što je željelo da proba ukus pijeska.

Zato redovno perite ruke bebi, i ne dajte joj da svašta „trpa“ u usta.

A ako se ipak proliv desi

Odmah treba započeti nadoknadu tečnosti! Najbolje preparatima koji u sebi sadrže sve što bebi treba (elektrolite, šećer…) koji se rastvaraju flaširanom vodom. To treba ponijeti sa sobom „za svaki slučaj“ – bolje da ne trebaju, ali nikad se ne zna.

Beba treba da bude na „dijetici“  – ako mama doji to je najbolje, onda se samo daje mamino mlijeko! Ako je na formulama, treba dati adaptirano mlijeko bez laktoze pet do sedam dana.

Treći stub borbe sa prolivom je davanje probiotika koji pomažu da se varenje normalizuje, ali i da beba pobeijdi virus (ili bakteriju) koja je izazvala problem. Probiotik se daje najmanje sedam do deset dana, a po potrebi i duže!

Da li beba sme da se kupa u moru

Kada je more čisto, toplo i bistro, zašto da ne!

Podrazumijeva se oprez i stalno držanje bebine glave „na sigurnom“ iznad vode. Ipak, neka beba odluči – ako joj prija ona će da se raduje, smije, lupka rukama i nogama po vodi… Ali ako plače i negoduje nemojte da je forsirate – ima vremena, zavoljeće more.

Ako je hladnija voda, improvizujte bazenčić, ubacite morsku vodu i neka se ugrije na suncu, pa onda „probrčkajte“ bebu. Ovo je razumna alternativa i kada su dani vjetroviti – nađite zavjetrinu i eto rešenja.

Šta posle kupanja u moru

Odmah tuširanje mlakom vodom, sušenje mekanim peškirom, pa posle 10-tak minuta sunčanja pravac hladovina. Ponudite je da jede (ili pije) i eto lijepog morskog sna.

A klima u sobi

Obično je u septembru prijatnije i ne treba klimatizacija. Ipak, ako „udari“ vrućina umjerena klimatizacije je dozvoljena i poželjna. Važno je da snop hladnog vazduha ne ide direktno na bebu, i da se temperatura sobe održava konstatno o rasponu od 24-26 stepeni! Ne valja da bude velika razlika u odnosu na vanjsku temperaturu.

Prethodna priča

ZVUČI POZNATO Trudnoća i muke nesanice

Naredna priča

OBRAZOVANJE Znate li šta su Montessori škole?

Najnovije iz BEBE

-->