fbpx

Neobični simptomi mogu biti znakovi trudnoće

Najčešći rani simptomi trudnoće su izostanak menstruacije, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, mučnina i umor. Ne naziva se trudnoća uzalud drugim stanjem. “Tijekom trudnoće tijelo se mijenja pod utjecajem velike doze hormona i nakupljanja tekućine u krvožilnom sustavu, zbog potreba djeteta u maternici, a i kako bi se tijelo pripremilo za porod”, objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Kad su u pitanju simptomi trudnoće, mnoge buduće majke se pitaju postoji li nekakav neuobičajeni simptom koji bi te natjerao da pomisliš da si trudna? Doktorica Podobnik Brlečić kaže da je kod nekih trudnica moguće da se javlja jako oticanje ruku uz bolnost zglobova te se u težim slučajevima može javiti i sindrom karpalnog kanala (nakupljena tekućina pritišće živce karpalnog kanala) uz trnjenje ruku i slabost. 

Krvarenje iz nosa jedan je od simptoma

Krvarenje iz nosa jedan je od neobičnih simptoma do kojeg dolazi zbog osjetljivosti sluznice i proširenja kapilara u nosu. Petra Podobnik Brlečić komentirala je da u blažim slučajevima ono samo prestaje, a kod trajnog krvarenja se mora napraviti tamponada nosa koja duže blokira sluznicu i sprječava krvarenje. “Svakako treba isključiti povišeni krvni tlak kao opasan uzrok krvarenje iz nosa”, upozorava.

Obrati pažnju na hrkanje i kihanje

Kihanje i jako curenje nosa događa se zbog hormona i povećanja tekućine u tijelu čime se poveća debljina sluznice nosa koja luči sekret. Zato dolazi i do hrkanja, na koje te je možda partner upozorio. “Može se pomoći kapanjem fiziološke otopine, a u slučaju potpunog začepljenja nosa i simptomatskim kapima”, kaže doktorica Podobnik Brlečić.

Umor ili trudnoća?

Umor je najviše prisutan u prvom dijelu trudnoće zbog velikog porasta hormona progesterona. Žene koje prije nisu mogle spavati po danu, odjednom imaju potrebu popodne malo odmoriti. Umor je moguće osjetiti već tjedan dana nakon začeća. Svaka žena je drugačija pa će neke vrlo rano primijetiti prve znakove, dok neke trudnice prva dva mjeseca neće ni shvatiti da su trudne. Neki simptomi koji se mogu pojaviti naočigled nemaju veze s trudnoćom, ali su uzrokovani promjenama u tijelu. 

Još neki mogući simptomi

Dr. Petra Podobnik Brlečić napominje da i izrazito jaka glad može biti znak trudnoće. “Mučnina je poznat simptom rane trudnoće, a zbog pojačane želučane kiselosti kod trudnica se u tom razdoblju javlja često i osjećaj izrazite gladi kakav nisu nikad prije u životu osjetile”, pojašnjava.

Također, zbog povišenih hormona, neke trudnice mogu zapaziti da im kosa puno manje pada te da je bujnija i sjajnija, a kod trudnica se ponekad javljaju i sindrom nemirnih nogu i grčevi u listovima koji uzrokuju nelagodu, pogotovo navečer i tijekom spavanja.

(MISS MAMA)

Prethodna priča

Koju od ovih 8 vrsta inteligencije posjeduje vaše dijete

Naredna priča

5 razloga zašto ne želim tjerati svoju djecu da dijele

Najnovije iz Samo za Mamu

-->