fbpx
//

HNK: Stanje u školama nije alarmantno, ali čekamo riječ struke

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona  (HNK) Rašid Hadžović ocijenio je da stanje u osnovnim i srednjim školama u proteklom razdoblju školske godine u tom kantonu  nije alarmantno.

Stanje u školama nije alarmantno, čak je i zadovoljavajuće. Istina imamo povećan broj slučajeva zaraze u županiji, ali ključna stvar je da škole nisu klasteri zaraze. Također imamo pojedinačne slučajeve zaraze djece i veći broj u izolaciji jer je mjerama predviđeno da jedno čitavo odjeljenje bude u izolaciji ako se jedan učenik zarazi – kazao je u razgovoru za Fenu ministar Hadžović.

Što se tiče samog obrazovnog procesa i problema koji su uočeni u praksi, ministar je prenio mjerodavnim federalnim institucijama prijedloge nastavnog osoblja da se šesti i sedmi čas  održava u školama, a ne online i da se poveća broj minuta nastavnoga časa u školama,  te broj učenika.

Neformalni stav federalnog ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo je da se nastava u školama i sljedećih mjesec dana nastavlja odvijati uz dosadašnje mjere koje su nadležni donijeli kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom, od manjeg broja učenika u razredima, kraćih satova do online nastave – kazao je ministar.

Naglasio je kako bi želio da se stvari mijenjaju i njihovi prijedlozi prihvate, ali, dodaje da struka upravlja ovom situacijom i oni kao obrazovne vlasti nemaju ingerencije mijenjati mjere koje su usvojene u cilju sigurnosti djece i zaposlenika.

Vezano za najavu sindikata da će tražiti povećanje plata nastavnom osoblju od 10 odnosno 20 posto jer rade u otežanim okolnostima, te rade po tri smjene uključujući i online nastavu, ministar je rekao kako sastanak sa sindikatima još nije održan. Podsjetio je da je čas skraćen na 30 minuta, nema izvannastavnih aktivnosti i u tom kontekstu je prilagođeno rješenje da svaki zaposlenik ima četrdeset satnu sedmicu.

Stanje epidemije je proglašeno u cijeloj Federaciji BiH. Nisu normalni uvjeti čim nosimo maske i svi mi radimo u otežavajućim okolnostima. Može biti netko zadovoljan ili ne, ali je bitno da se nastava odvija i djeca idu u školu – ustvrdio je ministar Hadžović.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Muhamed Mizić: Pismo jednogodišnjem sinu

Naredna priča

TUSPAS.ba platforma: Spas za porodicu – Sadržaj za djecu i roditelje – Prilika za ponuđače i prodavače

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->