fbpx

Socijalne vještine djeteta bitnije su od koeficijenta inteligencije

Socijalne vještine se, kao i komunikacija, uče od najranijeg djetinstva, a stručnjaci upozoravaju da su one bitnije od  koeficijenta inteligencije.  Presudnu ulogu u sticanju tih vještina imaju roditelji, a kasnije vrtić i škola. 

Donosimo vam najvažnije stvari kojime treba da naučite svoje dijete. 

1. Dijeljenje 

Dijete treba da zna da dijeli igračke, hranu i pažnju osoba koje ga okružuju. Stručnjaci tvrde da tek nakon četvrte godine djeca mogu da razumiju ideju dijeljenja. 

2. Slušanje 

Da bi dijete zaista čulo ono što želite da mu kažete, neophodno je da ga odmalena učite da pažljivo sluša. To možete postići kroz čitanje priča i kroz pitanja o tome o čemu priča govori. Tako će dijete naučiti da prati ono što mu se govori, a to će mu biti višestruko korisno i kasnije. 

3. Saradnja s drugima 

Ova vještina se najbolje uči kada dijete krene u vrtić i kada je upućeno na drugu djecu. U kući se ovoj vještini može naučiti kroz pomaganje oko kućnih poslova. 

4. Poštovanje ličnog prostora

Za malu djecu je teško da shvate ovo pravilo, ali počnite tako što ćete ga naučiti da kuca na vrata sobe ili kupatila prije nego što uđe. 

5. Praćenje uputstava

Budite direktni i jasni u komunikaciji sa svojim djetetom i uvijek ga usmjeravajte na samo jedan zadatak. 

6. Pravila lijepog ponašanja

U momentu kada počne da govori, dijete treba da nauči četiri čarobne riječi: molim, izvoli, hvala i izvini. Vježbajte s njim u momentima kada se srećete s komšijama. 

(decjisajt.rs/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pet trikova za opuštanje tokom trudnoće

Naredna priča

Zdrava ishrana: Grickalice za trudnicu

Najnovije iz Ostalo

-->