fbpx

Osjećate da ste mentalno iscrpljeni? Otkrijte koji treninzi vam mogu pomoći

Vježbanje ima važnu ulogu u održavanju zdravog uma i mentalnog zdravlja. Pronađite koja vrsta kretanja će vama najbolje odgovarati.

Koliko god je teško ubaciti trening u užurbani raspored i često izgleda nemoguće, vrlo je važno pokrenuti tijelo. Ne samo zbog fizičkih dobrobiti, vježbanje također ima važnu ulogu u održavanju zdravog uma.

Prema Barbari Nosal, porodičnoj terapeutkinji, “30 minuta dnevno ili više povećava proizvodnju seratonina, neurotransmitera povezanog s regulacijom raspoloženja i društvenog ponašanja, kao i snom, apetitom i pamćenjem, a sve to doprinosi uravnoteženom umu i tijelu”. Portal Purewow donosi četiri vrste vježbanja za koje je znanost dokazala da poboljšavaju raspoloženje.

1. Planinarenje

Hodanje je dobro za vaše mentalno zdravlje. U istraživanju koje je objavljeno 2013. na Sveučilištu Harvard sudionici koji su žustro hodali oko 35 minuta dnevno pet puta sedmično smanjili su simptome blage do umjerene depresije. Kako biste poboljšali učinak i smanjili stres pronađite zelenilo i prirodu u kojem ćete hodati.

2. Ples

Osim poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, ravnoteže i snage, ples donosi i puno zabave. Prema istraživanju objavljenom 2015. u časopisu PLOS One, ples može smanjiti tjeskobu, pojačati samopouzdanje i općenitu dobrobit. 

3. Treninzi snage

Fizičko jačanje znači i mentalno osnaživanje. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMa Psychology otkrilo je da dizanje utega smanjuje simptome depresije. Mentalne dobrobiti u osnovi su iste, bilo da ljudi odlaze u teretanu dva ili pet puta sedmično i bez obzira na broj ponavljanja. Budući da se ovaj način vježbanja treba izvoditi oprezno, najbolje je pronaći trenera.

4. Joga

Ovo naravno nije iznenađenje, ali joga je odlična opcija za podizanje raspoloženja i smanjivanje stresa. Centar za smanjivanje stresa s Harvarda primjećuje da joga modulira sustave reakcija na stres smanjujući anksioznost i stres. “Smanjuje fizičko uzbuđenje, na primjer otkucaje srca, snižava krvni tlak i olakšava disanje”, piše u nalazima. Otkrijte koja joga vam najviše odgovara.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Folna kiselina i cink ipak ne povećavaju mušku plodnost?

 

 

Prethodna priča

Folna kiselina i cink ipak ne povećavaju mušku plodnost?

Naredna priča

Od rastrošnih roditelja nastaju super štedljiva djeca?

Najnovije iz RODITELJI

-->