fbpx

Folna kiselina i cink ipak ne povećavaju mušku plodnost?

Oba minerala reklamiraju se kao suplementi koji poboljšavaju kvalitetu sperme, a samim tim i šanse za trudnoću.

Dodaci prehrani poput folne kiseline i cinka ne povećavaju plodnost muškaraca te im ne povećavaju šanse da se ostvare kao očevi, pokazala je nova studija. 

No, naučnici su otkrili da muškarci koji uzimaju dodatak cinka i folne kiseline nemaju veću šansu da postanu očevi od onih koji ne koriste suplementaciju. Istraživanje je obuhvatilo je 2380 muškaraca u dobi od 18 do 45 godina, koji su liječili neplodnost. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA.

Polovini ispitanika davani su suplementi  – pet miligrama folne kiseline i 30 miligrama cinka, dok su ostali uzimali placebo. Uzorci sjemena ispitanika analizirani su svaka dva mjeseca u periodu od godinu i pol dana. Provjeravao se njihov broj, mobilnost, kvaliteta i fragmentacija DNK.

Rezultati su pokazali da nije bilo razlike u kvaliteti sperme kod ispitanika koji su pili cink i folnu kiselinu i onih koji su uzimali placebo. Tijekom studije 820 ispitanika su postali očevi, podjednako iz obje grupe.

– Naše otkriće ne podržava konzumaciju folne kiseline i cinka u svrhu liječenja neplodnosti – kaže za voditelj studije dr. Enrique Schisterman. U trećini slučajeva neplodnosti problem je u muškarcu, a najčešći uzrok je loša kvaliteta sperme.

Smatra se da je folna kiselina koja se nalazi u lisnatom zelenom povrću ključna u proizvodnji spermatozoida. Cink se u visokoj koncentraciji nalazi u spermi – otprilike 30 puta višoj, nego u krvi pa je logično da se preporuča konzumacija cinka za povećanje kvalitete sperme. No, ova studija pokazuje drugačije.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kako naučiti mamu nespavanju (lekcija jedne bebe ostalim bebama)

 

Prethodna priča

Pričanjem do sreće

Naredna priča

Osjećate da ste mentalno iscrpljeni? Otkrijte koji treninzi vam mogu pomoći

Najnovije iz Samo za Tatu

-->