fbpx
Dana, 1.3, held by her mother Inna, doesn’t cry while being administered her first dose of mumps, measles and rubella (MMR) vaccine on 4 April 2018 in Children’s Policlinic №1 in Obolon district, Kyiv, Ukraine.

Amra Junuzović Kaljić i Lutvo Sporišević: Vakcinacija je ulaganje u buduće zdravlje djece

Ljekari upozoravaju na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije i dalje ostane niska.

Svi roditelji žele da su njihova djeca sretna, zdrava i zaštićena. Nekada to podrazumijeva i donošenje teških odluka, skoro uvijek uključuje nepovjerljivost ka bilo čemu izvan njihovog uskog kruga poznatih, a često traži i prihvatanje stvari o kojima ne znaju dovoljno.

Jedna od tih stvari je i redovna imunizacija. Iako je vakcinacija dokazano najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju zaraznih bolesti, sve veći broj roditelja nije uvjeren kako je to najbolja stvar za njihovu djecu.

Naučni dokazi ukazuju na to da je vakcinacija ulaganje u budućnost kojim se sprječava  2,5 do 3  miliona smrti godišnje, a uz dojenje i pravilnu prehranu, prediktor je ostvarivanja maksimalnog  razvojnog potencijala djece.   [SD1] 

Oni koji odbijaju vakcinaciju obrazlažu to strahom od neželjenih reakcija, sastavom vakcina, njihovom sigurnošću, dugotrajnim efektima, interesima farmaceutske industrije i zdravstvenih profesionalaca, itd. S druge strane, odbijanje i odgađanje imunizacije dovodi do zdravstvenog rizika kako za pojedince tako i za cijelu populaciju.

„U svakom kontaktu sa roditeljima savjetujem da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine, jer je od velike važnosti za svako dijete da dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti. Razumijevajući da roditelji mogu imati različite stavove o obaveznoj imunizaciji, da su ponekad zbunjeni ili su u nedostatku informacija, svi mi, zdravstveni profesionalci smo spremni da u otvorenoj komunikaciji dođemo do zajedničkog cilja – zdravo, zaštićeno dijete,“ ističe Prim. dr. Amra Junuzović Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH.

Vakcinisanje je ne samo vlastita zaštita od zaraznih bolesti, već i čin društvene odgovornosti i solidarnosti, smatra dr. Junuzović Kaljić.

„Roditeljima uvijek kažem da zaštita sopstvenog djeteta kroz vakcinaciju, znači i doprinos zdravlju zajednice. Živimo u zajednicama i taj međuodnos individue i zajednice je veoma važan u kontekstu zdravlja. Ne smijemo nikad zaboraviti da među djecom ima onih koji radi nekih stanja i bolesti, ne mogu dobiti vakcinu. Ali ako su njihovi vršnjaci vakcinisani u visokom procentu (to je onih poželjnih 95%), oni će biti junaci, zaštitinici svojih prijatelja.

Pad stope redovne imunizacije usljed pandemije COVID-19

Nema medicinski opravdanih razloga za odgađanjem provođenja imunizacije u skladu sa programima obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ipak, pandemija COVID-19 je od samog početka uticala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i u BiH. Primjena mjera ograničenja širenja zarazne bolesti, s jedne strane, i ogroman pritisak koji obolijevanje od COVID-19 čini na zdravstveni sistem, s druge strane, rezultira da broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste, što povećava rizik od od vakcinacijom preventabilnih bolesti.

„Realna mogućnost da ćemo imati epidemije postoji. Kako sam već navela, rizik od zaraznih bolesti se povećava što je imunizacijska pokrivenost manja. Kao primjer ću navesti: Morbilli (ospice) su jedna od najinfektivnijih zaraznih bolesti, te ako dijete nije zaštićeno, skoro je sigurno da će dobiti morbile ako dođe u kontakt sa virusom.“

Šta ako kasnite s vakcinacijom vaše djece?

Ako dijete nije uopće vakcinisano potrebno je primjeniti protokol nadoknadne vakcinacije kako bi što prije dostigli primjeran vakcinalni status djeteta u skladu sa nacionalnim kalendarom imunizacije i dobi djeteta, što će rezultirati zaštitom djeteta od vakcinopreventabilnih bolesti.

„Za svaki pojedinačan slučaj, ovisno o dobi djeteta, pravi se plan vakcinacija, uvažavajući potreban broj doza vakcina i razmak između pojedinih inaktiviranih i atenuiranih vakcina. Kombinacijom više vakcina u skladu sa relevantnim stručnim smjernicama moguće je skoro za svaki pojedinačan slučaj, uvažavajući  medicinski opravdane kontraindikacije za vakcinaciju, postići primjeran vakcinalni status djeteta koje do tada iz određenih razloga nije uopće vakcinisano. Vakcinacija je cjeloživotna preventivna aktivnost sa dugoročnim blagodatima za zdravlje te je bitno da svaki pojedinac ima primjeran vakcinalni status, tj. potrebno je  što prije dostići primjeren vakcinalni status,“ pojašnjava prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar.

Sigurnost vakcina

U Bosni i Hercegovini primjenjuju se vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. Vakcina, kao i svaki drugi lijek mora da prođe kontrolu i dobije dozvolu koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Saznajte više na:

https://vakcine.ba/

https://www.phi.rs.ba/

Zavod za javno zdravstvo FBiH

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

TikTok se suočava sa tužbom zbog prikupljanja i korištenja dječijih podataka

Naredna priča

Tata na zadatku: Melina Džinović otkrila kako je Haris reagovao na prvu emotivnu vezu teen kćerke

Najnovije iz Uncategorized

-->