fbpx
///

SOCIJALNE VJEŠTINE Evo čemu trebate podučiti dijete

Podjela na ‘dobru’ i ‘zločestu’  sasvim je normalna u očima većine roditelja pa smo često skloni osuđivati i malu djecu te ih upozoravati da se smire ili ćemo im zvati mamu i tatu.  

Da bi izbjegli  brojne neugodne situacije i osuđivanje djece, donosimo popis kojim biste socijalnim vještinama trebali najprije podučiti svoje dijete.

1. Reći ‘molim’ i ‘hvala’ 

Ove dvije fraze ponavljajte djeci čim krenu razlučivati pojmove i stvari kako bi i prije no što krenu sastavljati rečenice znali zahvaliti i zamoliti.

2. Dijeliti s drugima

Maloj djeci je teško shvatiti posuđivanje igračaka. Kada im netko uzme igračku kod njih nastaje panika da igračku neće dobiti natrag. Pokušajte djecu učiti da se u igri zamijene za igračke što im je mnogo prihvatljivije od same posudbe. S vremenom ih navikavajte i na posudbu.

3. Brinuti o tuđim osjećajima

Nedavno sam kćer od pet godina u posljednji trenutak zaustavio da na sav glas komentira susjeda koji nas je pozdravio ispred ulaza u zgradu: ‘Tata, je li to susjed Tomo? Onaj koji živi pored nas? Ajme…’ – Pssst..tiho pričaj…. Uspio sam ju stišati u posljednji trenutak, a ona je tiho nastavila: – ‘Ajme kako se ofucao!’

Ovo je samo jedan od primjera kako djeca mogu nesmotreno nekoga uvrijediti pa ih na vrijeme podučavajte što smiju, a što ne smiju govoriti i komentirati na sav glas.

4. Ne prekidati druge

Teško je očekivati da dijete ne upada u razgovor i da neće prekidati roditelje u trenucima kada susretnu nekoga u gradu, pričaju na telefon ili su na šalteru u banci. No, nije isto ako dijete upadne u razgovor jednom u dvije minute ili svakih pet sekundi navlačeći ih za odjeću. Djecu je potrebno odgajati još od malih nogu da ne upadaju u razgovor.

5. Izgovoriti: Žao mi je! 

Prije no što zatražite ispriku od djeteta, uvjerite se da je to njegova krivnja. Nikada nemojte zlostavljati vaše dijete u žalosti da se ispričava. To će ih samo učiniti još nervoznijima. Sačekajte da se opuste pa ih onda tražite ispriku.

6. Učiti čekati

Dijete treba podučiti i da nije uvijek vrijeme za ono što oni žele. Krenite od toga da vas pričekaju dok uspavljujete brata, izrežete mrkvu za ručak i slične, kraće dosjetke za vrijeme kojih se oni mogu nesmetano igrati u domu.

7. Ovo nikako ne smijemo…

Ne razgovaraj s hranom u ustima!, Ne piški s otvorenim vratima toaleta!, Ne češkaj se ispod gaća u javnosti!….Ovo je samo dio neprimjerenih radnji na koje bi trebali upozoriti svoju djecu da ih ne rade u javnosti.

8. Kontrolirati glasnoću

Učite svoje dijete razliku između glasnog razgovora i šaputanja. Postoje trenuci u kojima se očekuje tišina, čak i od male djece pa ih podsjećajte da postoje mjesta na kojima nema glasnog razgovora. To najbolje možete demonstrirati u kazalištu, kinu, crkvi….

9. Ne biti agresivan

Roditelji kod agresivnosti kod djece moraju biti dosljedni i odlučni. Ne zlostavljanju životinja, kukaca, druge djece….Ne mora biti ne, i s 10 i s 18 mjeseci!

10. Podučite dijete da se svijet ne vrti samo oko njih

Djeci je teško shvatiti da nešto ne smiju, ne mogu ili im ne želite dati. Podučite ih da nisu jedini već da imate i vi, ili njihova braća i sestre potreba i da ne mogu dobiti sve što žele. Za neke stvari neka štede, neke pričekaju u određeni trenutak, odnosno, podučite ih da mogu na vas računati ali da postoje prioriteti.

Prethodna priča

SUH ZRAK U DOMU Spriječite probleme, neka djeca dišu

Naredna priča

PRAVILNA ISHRANA KAD NEMA SUNCA Vitamin C i D nedostaje djeci, kako ga nadoknaditi?

Najnovije iz Njega

-->