fbpx
/

Broj učenika i zaposlenika škola zaraženih koronom u rangu očekivanog

 Rukovodstvo, zaposlenici škola i učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj ponašaju se odgovorno i dosljedno se pridržavaju epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, kao i obaveza koje su proistekle iz toga, izuzevši nekoliko pojedinačnih slučajeva.

– U školskoj 2020/2021. godini virusom korona ukupno je zaraženo 60 učenika i kad je riječ o nastavnom osoblju, njih 22. Najčešće je riječ o porodičnim kontaktima, nijednom slučaju zaraze u školi. Svim učenicima u kućnoj izolaciji omogućeno je online praćenje nastave – navode za Fenu iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Naglašavaju da je broj zaraženih u rangu očekivanog, u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj. Direktori osnovnih i srednjih škola odgovorni su za kontrolu provođenja mjera, izvještavanje i redovnu komunikaciju s relevantnim institucijama.

U tom smislu imaju obavezu obavještavanja higijensko-epidemiološke službe nadležnog doma zdravlja i svakog daljnjeg postupanja prema uputama koje ta služba usklađuje sa svakim pojedinačnim slučajem potvrđene zaraze virusom korona odnosno potrebe za izolacijom, a što se odnosi na učenike, zaposlene u školi, ali i roditelje/staratelje učenika.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučio je osim opštih preporuka za organizovanje nastave u školama i posebne mjere za zaposlene u školama i mjere za učenike, koje se odnose i na preventivne i na mjere u slučajevima potvrđenih infekcija.

U školama u Republici Srpskoj 1. septembra počela je nastava u školskim klupama za oko 87.500 učenika osnovne škole te za oko 37.500 učenika srednje škole. Nastava se održava prema Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini, za vrijeme pandemije virusa korona.

Taj plan usklađen je sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kao i način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma COVID-19 tokom boravka u školi, kod učenika ili nastavnika.

U skladu s tim planom, nastavni čas traje 30 odnosno 20 minuta, u zavisnosti od organizacije škola usklađene prema broju učenika koji pohađaju svaku školu. Tako će biti do daljnjeg, sve dok nadležne institucije, u skladu s epidemiološkom situacijom, ne odrede drugačije.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Kako da znamo da li beba dovoljno jede i napreduje?

Naredna priča

Istraživanje: Dijete rođeno u BiH može ostvariti samo 58 posto svog potencijala

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->