fbpx
//

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Kako da znamo da li beba dovoljno jede i napreduje?

Pedijatrica prim. dr  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše o ishrani beba, tačnije rješava dileme brojnih mama koje često nisu sigurne da li beba dovoljno jede i napreduje. 

Опис није доступан.

Periodični sistematski pregledi u savjetovalištu sigurno su najbolji vid praćenja dječijeg rasta i razvoja. Pregled obuhvata sve sisteme i organe, vrše se mjerenja, prati psihomotorni razvoj (kognitivni, emocionalni i socijalni), a povremeno se rade i određene laboratorijske pretrage (krvna slika, šećer u krvi i urin).

Osnovni parametri praćenja rasta i razvoja djeteta, kada govorimo o mjerenjima, jesu telesna težina (TT), telesna dužina/visina (TD) i obim glave djeteta (OGL).

Preporuka za ishranu djeteta od rođenja do navršenih godinu dana je svakako dojenje. Preporuka Evropskog gastroenterološkog društva (ESPGHAN) je da beba doji do godinu dana, ali uz uvođenje dohrane u periodu između 4 i 6 mjeseci starosti.

 Ali, kako da mama bude sigurna da je beba sita?

  • Ako beba dnevno napuni mokraćom po 10 pelena, a dobija na tjelesnoj težini, znači da se dovoljno hrani
  • Ako beba podrigne kad se uspravi na rame poslije podoja. Štaviše, ako ne podrigne biće nervozna i plačljiva zbog nakupljenog vazduha tokom hranjenja
  • Ako beba bljucne poslije hranjenja, kad se stavi da leži ili se presvlači poslije podoja
  • Sita beba, koja je podrignula, je mirna, ne plače i mirno spava
  • Ako beba „cokće“ dok sisa i ako se čuje glasno gutanje

Prvi strah s kojim se sreću mlade mame je strah da nema dovoljno mlijeka. Naime, prvih 6 nedelja od porođaja grudi su nabrekle kad nadođe mlijeko, ali nakon tog perioda stvaranje mlijeka je, uglavnom, usklađeno s potrebama bebe. U tim prvim nedeljama beba traži da sisa svaki čas, nekad čak i na pola sata. To kod majki stvara strah da nema dovoljno mlijeka i da beba traži često da jede, jer je gladna. Zapravo, nema razloga za strah. Beba sisanjem utoli glad, ali i žeđ, dobija toplinu, nježnost i osjećaj sigurnosti.

Zato, u početku hranite svoju bebu kad god ona to poželi. Pritom, češći podoji stimulišu kod mame lučenje hormona Oksitocina, koji podstiče lučenje mlijeka. Dok beba sisa, iz druge dojke će, najčešće, kapati mlijeko, naročito ako beba čujno guta. Ako nema dovoljno mlijeka, beba će zaspati na dojci, ali se neće opustiti niti će pustiti bradavicu, šake će držati stisnute pokraj lica, čelo će namrštiti. Sita beba će tokom dojenja opustiti šake, rukice spustiti pored tijela, a oči polako zatvarati.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u dom porodice Džeko

Naredna priča

Broj učenika i zaposlenika škola zaraženih koronom u rangu očekivanog

Najnovije iz BEBE

-->