fbpx

Ove namirnice su odličan međuobrok za vašu djecu

Svaki dan se trudite svom djetetu pripremiti hranjivi doručak, ručak i večeru, no što je s međuobrokom? Kada smo u žurbi i pretrpani obavezama, najlakše nam je djetetu između obroka poslužiti kekse ili grickalice koje nisu zdrave.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcijaproteina probiotika koji pomažu djetetu održati zdravu crijevnu mikrofloru. Iako postoje voćni jogurti koji nisu pretrpani šećerom, najbolje je da odaberete običan jogurt i u njega voće dodajete sami. Osim voća, možete dodati orašaste plodove i razne sjemenke, komadiće kokosa ili kakao prah.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan međuobrok za vaše dijete. Puni su proteinavlakanavitamina E i omega-3 masnih kiselina. Još jedna prednost oraha, pistacija, badema i indijskih oraščića je to što će vaše dijete brzo zasititi zbog visokog udjela zdravih masnoća.

Birajte orašaste plodove koji su sirovi i nisu pečeni u ulju, a preporučena količina koju bi vaše dijete trebalo jesti je onoliko koliko mu stane u ruku. Kako dijete bude raslo, rasti će i potrebna količina oraščića.

Svježe voće

Iako samo po sebi sadrži dosta šećera, vlakna koje će vaše dijete unijeti s voćem poništit će negativno djelovanje šećera. Također, voće je bogato raznim vitaminima, mineralima kompleksim ugljikohidratima koji se razgrađuju polako, za razliku od jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju i naglo povećavaju razinu šećera u krv.

Svježe povrće

Isto pravilo koje vrijedi za voće, vrijedi i za povrće. Ako povrću želite dodati malo proteina i zdravih masti, djetetu poslužite humusmaslac od badema ili jednostavni umak od avokada, limuna, papra i soli.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice u međuobrok možete uvesti u obliku tortiljakrekerapahuljica kruha. Obiluju vlaknima, B vitaminima i magnezijem. Kokice su odličan međuobrok ako se kod pripreme ne koristi puno suncokretovog ulja ili se potpuno zamijeni kokosovim. Uvijek izbjegavajte kokice za mikrovalnu. Okus kokica možete upotpuniti raznim začinima ili medom.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Medicinska sestra na porodu: Kada će pojedine koleginice shvatiti da i one mogu biti na tom mjestu..

 
Prethodna priča

Medicinska sestra na porodu: Kada će pojedine koleginice shvatiti da i one mogu biti na tom mjestu..

Naredna priča

Utjecaj mašte na razvoj djeteta

Najnovije iz Ishrana

-->