fbpx
////

ZLATNA PRAVILA Ne treba nam diploma da djecu hranimo zdravo

Nemojte koristiti hranu da bi nagradili djecu ili pokazali ljubav. Djeca to mogu početi koristiti kao način suočavanja sa stresom ili emocijama

Šta znači jesti zdravo? To je pitanje koje svaki roditelj sebi često postavlja. Naročito jer su informacije koje dobijamo različitite.

Pa ponekad pomislimo da nam je potrebna diploma nutricioniste ili bilo kojeg drugog stručnjaka.

No, ne brinite nije još dotle došlo. Uz malo više informacija i praćenje osnovnih uputa možete olakšati sebi, a djecu ohrabriti da jedu zdravo i održavaju normalnu tjelesnu težinu.

Zato evo pravila kojih bi se trebalo držati i uživati u svakom (zdravom) zalogaju. 

Roditelji trebaju kontrolisati koja hrana ulazi u kuću

Vi odlučujete šta ćete kupiti i servirati za obrok. Iako djeca redovno dosađuju roditeljima oko nezdrave hrane, odrasli bi trebali imati kontrolu nad odabirom hrane koju će držati u kući. Vjerujte djeca sigurno neće biti gladna. Oni će jesti ono što im je dostupno u kuhinji ili frižideru. S obzirom da su dječije užine veoma nezdrave (čips, gazirani sokovi, čokolade, bombone itd.) i nad tim treba imati potpunu kontrolu, ali je u redu povremeno ih uzeti, da dijete ne bi osjećalo kako mu je sve uskraćeno.

Od hrane koju ponudite, dozvolite djeci da odaberu šta žele jesti

I oni trebaju imati nekog udjela u odlukama. Pokušajte da obroci i užine budu otprilike u isto vrijeme. Takođe, neka jedu ono što žele i koliko žele od toga što im ponudite. Možda ispočetka neće htjeti mnogo toga, ali upornost čini čuda, u ovom slučaju od strane roditelja.

Prestanite sa rečenicama poput, “Moraš pojesti sve što je na tanjuru”.

Kada dijete kaže da ne može više jesti, uvažite njegovu odluku. Većina roditelja se sjeća kako se u njihovo vrijeme sve moralo pojesti, ali se sigurno sjećaju koliko puta su se ti obroci  završili sa suzama. Prejedanje svakako vodi i do povećanja kilograma.

Počnite s ovim navikama dok su još bebe

Razvijanje čula okusa počinje veoma rano, u periodu kada beba počinje jesti čvrstu hranu. Nekada je potrebno servirati određenu hranu više puta kako bi je dijete prihvatilo. Nemojte ih tjerati da jedu, ali im možete ponuditi da probaju par zalogaja.

Promijenite dječiji jelovnik

Ko kaže da se, kada izađete jesti vani, mora uvijek jesti nezdrava hrana. Umjesto da jedete 2-3 puta nezdravu hranu, skupite taj novac i odvedite djecu jednom da probaju npr. morsku hranu ili neke druge delikatese.

Ono što djeca piju se takođe računa

Gazirani i zaslađeni sokovi u sebi sadrže previše kalorija, koje ne idu zajedno sa zdravom ishranom. Voda i mlijeko su najbolje piće za predškolce. Zdravi i prirodni sokovi su takođe dobri, ali jedna do dvije čaše dnevno je sasvim dovoljno.

Slatkiše svi volimo jesti i to je sasvim uredu

Međutim, oni ne trebaju biti glavni razlog dječijih obroka. Slatkiše ostavite na nedostupno mjesto djeci. Pokušajte biti neutralni prema hrani, jer deserti ne dolaze poslije svakog obroka kojeg djeca pojedu u toku dana.

Hrana nije ljubav

Nemojte koristiti hranu da bi nagradili djecu ili pokazali ljubav. Djeca to mogu početi koristiti kao način suočavanja sa stresom ili emocijama. Ponudite zagrljaj, pohvalu ili razgovor umjesto hrane, kao izvora nagrade i utjehe.

Djeca rade ono što i vi radite

Budite primjer svom djetetu i jedite sami zdravu hranu. Ako druge želite naučiti dobrim navikama, budite najbolji primjer u njihovoj okolini. Izaberite zdrave grickalice, jedite za stolom i ne preskačite obroke.

Ograničite vrijeme za televizorom i kompjuterom

Na ovaj način ohrabrujete druge aktivnosti i umanjujete prilike za jedenjem grickalica. Istraživanja pokazuju da djeca koja manje vremena provode za kompjuterom i televizorom imaju manji procenat tjelesne masnoće. Ako i sebi umanjite ove sjedeće aktivnosti, imat ćete više vremena da zajedno budete aktivni na drugačiji način.

Prethodna priča

MAJKA NAJPOZNATIJIH ČETVORKI U REGIJI "Nije bilo lako, slijede sedmice na intezivnoj njezi, a poslije toga ćemo odlučiti"

Naredna priča

Deset stvari koje nikada ne biste trebali dijeliti na društvenim mrežama

Najnovije iz Ishrana

-->