fbpx
/////

PEDIJATRI OTKRIVAJU Koje namirnice nikada ne daju svojoj djeci

Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100 posto zabranjene. Umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su zdrave ishrane i cjelokupnog zdravlja

Prije nego što dobiju djecu, mnogi od nas zamišljaju odgajanje na temelju zdrave hrane i sami sebi obećavaju da će izbjegavati da svojim mališanima daju hranu koja nije hranljiva i dobra za njih. Ali, stvarnost je daleko od te vizije.

Dr. Elizabet Davis, pedijatrica i doktorica sportske medicine u bolnici za djecu Orlando Health Arnold Palmer savjetuje roditelje da se previše ne oprerećavaju.

Ja sam pedijatrica i bila sam poslušna kada sam postala roditelj veoma probirljive devojčice. Moja 5-godišnja kćerka nikada nije jela čips ili slatkiš ili grickalicu koju ne voli! S voćem i povrćem je ipak, druga priča – kaže ona.

Naglasila je da roditelji ne mogu potpuno da ograniče sve ono što ne žele da njihova djeca imaju. Na primjer, njena kćerka kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

– Međutim, ako ode na rođendansku proslavu i popije čašu ili dvije soka, to je u redu. Ili ako odemo na večeru i ona želi da pije limunadu ili čokoladno mlijeko kao posebnu poslasticu, OK. Jednostavno to ne radimo svaki dan ili čak više puta nedeljno. To je poslastica – kaže ona.

Ipak, postoje određene namirnice koje pedijatri izbjegavaju dati svojoj djeci. Ili barem ograničavaju koliko često to čine, piše Huffpost.

Tvrde bombone

Jean-Blaise Hall / Photo Alto / Profimedia

Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100 posto zabranjene. Umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su zdrave ishrane i cjelokupnog zdravlja. S obzirom na to, tvrda bombona je nešto što generalno izbjegavam i nikada ne dajem svojoj djeci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonima je veliki i dovodi do kvarenja zuba i pucanja zubne gleđi. Takođe, predstavlja opasnost od gušenja, tako da ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta – kaže pedijatrica dr. Chrisine Jones iz PM Pediatric Care u Anapolisu.

Visoko prerađena zapakovana hrana

Njena kolegica iz Orlanda dr. Candis Jones ističe da je odrastala sam na jugu konzumirajući dosta hrane poput bolonjeza ili rezanaca za ručak i užinu.

Svojoj djeci ne dajem ovu hranu jer je to visoko prerađena i pakovana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća dok su na raspolaganju zdravije, stvarne opcije cjelovite hrane – otkrila je.

Energetski napici

Ona ističe da se i kao pedijatrica, ali i kao mama zalaže za svjesnu i intuitivnu ishranu .

Dajem sve od sebe da ne marginalizujem niti osuđujem nijednu hranu. Ipak, postoji jedno često konzumirano piće na koje upozoravam svoju djecu, a to su energetska pića. Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetne efekte kod djece – kaže ona.

Upozorava i kako ne preporučuje da djeca konzumiraju kofein generalno jer je to stimulans i može dovesti do zavisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati teške posljedice. Nisu regulisana i mogu da sadrže vrlo visoke doze kofeina uz druge potencijalno štetne materije koje mogu da dovedu do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih udara, pa čak i smrti.

U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu da pokvare raspoloženje. Ne smatram energetska pića sigurnim niti na bilo koji način korisnima za djecu – dodaje dr. Iami Kazorla-Lancaster, pedijatrica i autorica knjige “Vodič za roditelje za intuitivnu ishranu: Kako odgajati djecu koja vole da jedu zdravo”.

Riba s visokim sadržajem žive

Daniel Vincek / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr. Davis ističe kako u prehrani svoje djece izbjegava ribu s visokim sadržajem žive, poput skuše, marlina, sabljarke, tune.

Živa može biti toksična za nervni sistem odnosno mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje izbjegavati je u potpunosti kod male djece i adolescenata s mozgom u razvoju – dodaje.

Zaslađeni sokovi

Dr. Jannifer Trakhenberg, pedijatrica iz New Yorka ističe kako nikada svojoj djeci nije dala sok.

Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udio koncentrisanog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Uz to, sadrže previše dodatog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Podstaknite ih da piju vodu, posebno kada imaju šest mjeseci i više kako bi se navikli na nju. Uz nju poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Čini ih sitijima s manje skokova šećera u krvi, a voda najbolje gasi žeđ – dodaje dr. Trakhtenberg.

Hrana koja može da izazove gušenje

Pedijatri se slažu da treba izbjegavati i hranu koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu – kokice, viršle, grožđe, čeri pardajz, tvrde bombone, žvake, mrkvu, komadiće kuhanog mesa…

Ovu hranu treba sjeckati na vrlo male komadiće ili je izbegavati u potpunosti dok djeca ne porastu malo – ističu.

Nepasterizovano mlijeko

Također djeci ne treba davati nepsterizovane ili ‘sirove’ mliječne proizvode. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teške dijareje.

Prethodna priča

PROVJERITE Prvi znakovi da dijete ne čuje često povezani sa govorom

Naredna priča

KAMO ZA VIKEND 10 obiteljskih izletišta i seoskih imanja u Hrvatskoj

Najnovije iz BEBE

-->