fbpx

Video: Bh. destinacije koje će oduševiti ljubitelje istorije

Stećci su kameni nadgrobni spomenici koji datiraju iz predosmanskog perioda. Zbog bogatih ukrasa ih smatraju istinskim remek djelima srednjovjekovne umjetnosti.

U Bosni i Hercegovini je pronađeno oko 60.000 stećaka, a uglavnom se nalaze na uzvišenim, posebno odabranim mjestima uz puteve. Iako se smatra da su stećke pravili isključivo pripadnici Crkve bosanske, ovi nadgrobni spomenici se nalaze i na katoličkim, pravoslavnim i muslimanskim grobljima.

Najpoznatiji stećak pronađen na teritoriji BiH je Zgošćanski stećak, otkriven u okolini Kaknja, koji se danas nalazi u vrtu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu. Riječ je o stećku teškom 14 tona, a zbog izuzetne ukrašenosti istraživači pretpostavljaju da je u pitanju nadgrobni spomenik nekog velikana.

Radimlja je najpoznatija nekropola stećaka u Hercegovini, a udaljena je samo tri kilometra od Stoca. Ono što izdvaja ove stećke u odnosu na sve druge jeste raznovrsnost oblika, prisutnost različitih motiva, bogatstvo reljefnih dekoracija i visok kvalitet umjetničke izrade. Ovaj kompleks u svom sastavu ima 133 stećka, od kojih je 63 bogato ukrašeno.

Stećci smješteni na Prečkom polju u podnožju planine Treksavice dio su Kaurskog groblja i  trajni  svjedoci prošlosti, a danas za mnoge omiljena turistička destinacija. Pretpostavlja se da ovi stećci, njih 184, datiraju iz 14. i 15. vijeka. Njih 20 je ukrašeno različitim motivima i ornamentima, tačnije ljudskim figurama, mačevima, štitovima i krstovima.

Nekropola stećaka u selu Šabići, opština Trnovo, je nacionalni spomenik naše zemlje. Sastoji se od 53 srednjovjekovna nadgrobna spomenika koji datiraju iz perioda 14.  vijeka. Na ovoj lokaciji se nalazi pet ukrašenih spomenika, a veliki broj njih je oštećen 1994. godine kada su izmješteni kako bi pripadnici UNPROFOR-a napravili prostor za parking.

Osim na ovim, stećci se u našoj zemlji nalaze i na brojnim drugim lokacijama, tačnije u blizini Pala, Trebinja, naselja Čepelice, sela Orah i tako dalje. Njihova prostorna raspoređenost je u tijesnoj vezi s fazama razvoja srednjovjekovne Bosne.

U nastavku pogledajte video u kojem su prikazane prethodno pomenute lokacije, te sami izaberite koju od njih ćete posjetiti s ostatkom porodice.

Prethodna priča

Napravite domaći sladoled od samo tri sastojka

Naredna priča

Bojana Gregorić Vejzović o sinu: Obećala sam mu da ga neću sramotiti i plakati

Najnovije iz Destinacije u BiH

-->