fbpx
/

KAMO ZA VIKEND 10 obiteljskih izletišta i seoskih imanja u Hrvatskoj

Svake sedmice ista dilema – gdje za vikend, pogotovo ako s djecom možete koliko hoćete i dokle hoćete. A Hrvatska je uvijek dobar izbor. More, seoska imanja, svjež zrak, dobar zalogaj.

Dolazi vrijeme praznika, a i vikendi su sve zanimljiviji. Nekad pretopli, iako je zima, ponekad osvanemo sa snijegom.

Svake sedmice ista dilema – gdje za vikend, pogotovo ako s djecom možete koliko hoćete i dokle hoćete. A Hrvatska je uvijek dobar izbor. Može more, mogu seoska imanja, svjež zrak, dobar zalogaj, uživanje u prirodi.

Evo i prijedloga za bijeg na izletišta i seoska imanja u kojima možete objedovati, ali i prespavati, kojeg preporučuje familywelcome.hr.

Seoski turizam Kezele, Moslavina.
Seoski turizam Kezele. (Foto: arhiva, seoski turizam Kezele)

Seoski turizam Kezele

U blizini Ivanić-Grada, nalazi se pitoreskno mjesto Šumećani, dom Seoskog turizma Kezele, jednog od pionira i najpoznatijih seoskih odredišta kontinentalne Hrvatske. Ovdje obitelj Kezele već dugi niz godina posvećeno radi na očuvanju i prezentaciji bogate povijesti Moslavine, omogućujući posjetiteljima jedinstveno iskustvo moslavačkog sela.

U cijenu noćenja uključen je i bogati seoski doručak.
Kezele doručak. (Foto: Seoski turizam Kezele)

Kuhinja im je isključivo domaća, koriste svoje i namirnice provjerenih lokalnih uzgajivača. Oduševit će vas kruh koji peku sami, a djeca (ako im se ne sviđa sezonska juha od buče), sigurno će uživati u laganoj pilećoj bistroj juhi s taranom. Vizija vlasnika je ponuditi posjetiteljima što više kvalitetnih domaćih proizvoda pa se tako na imanju proizvodi po desetak vrsta vina, rakija i likera, više vrsta domaćih tjestenina i kruha, domaći mesni proizvodi kao što su krvavice, češnjovke, roštiljke, ćevapi i pljeskavice, pekmezi, ajvar i sl. Svakako probajte domaće štrukle i štrudle, a djeci će se vjerujemo svidjeti palačinke s obiljem pekmeza ili čokolade.

Na Seoskom turizmu Kezele mogu se upoznati konje, ovce, koze, svinje, zečeve, kokoši, patke i ostale domaće životinje, a po želji i jahati uz prethodni dogovor.
Domaće životinje. (Foto: Seoski turizam Kezele)

Djeca na ovom imanju odnose najsnažnije doživljaje. Ovdje mogu upoznati konje, ovce, koze, svinje, zečeve, kokoši, patke i ostale domaće životinje, a po želji i jahati uz prethodni dogovor. Na raspolaganju je i uređeno igralište, tereni za košarku, nogomet i odbojku.

Nakon mnoštva doživljaja, ako se poželite probuditi uz pjev pijevca i cvrkut ptica, uz obaveznu rezervaciju, noćiti možete u jednoj od 14 soba i kući za odmor. Na imanju je uređeno pet tradicionalnih moslavačkih kuća od kojih su neke stare i više od 100 godina!

Zlatne gorice iz zraka.
Zlatne gorice. (Foto: arhiva, Zlatne gorice)

Zlatne gorice

Nekoliko minuta od Varaždina nalazi se izletište Zlatne gorice, smješteno na imanju okruženo vinogradima. Priroda, prekrasan pogled na grad, obiteljski zabavni park, vinski put po brdašcima vinorodnog kraja i, dakako, gastronomska ponuda itekako su dobri razlozi zašto navratiti u ovo Izletište. Uostalom, restoran Zlatne gorice dobio je Michelinovu oznaku Bib Gourmand, što znači da je ponuda oduševila i stručnjake.

U kuhinji restorana pridržavaju se pravila: svježe i domaće. Ovdje se kuha moderno od tradicionalnih namirnica. Meni se mijenja sezonski, a trenutno je hit krem juha od bundeve s prženim sjemenkama i krem juha od raznih gljiva. Djeca će oduševljeno pojesti bistru juhu s rezancima, a potom zajedno proučite jelovnik. Možda bi bilo najjednostavnije naručiti platu Zlatne gorice u kojoj će svatko naći ponešto za sebe – od mesa do krumpirića i povrća sa žara.

Zlatne gorice, interijer salona. (Foto: arhiva, Zlatne gorice)

U Villi Donata noćenje i odmor moguć je u četiri dvokrevetne sobe u kojima postoji mogućnost trećeg ležaja. Sobe pružaju poseban ugođaj tišine i odmora u prirodnom ambijentu bez buke i vreve prometa.

Labirint Zlatne gorice.
Labirint Zlatne gorice. (Foto: arhiva, Zlatne gorice)

Uz vilu je i sanjkalište, uz vinograd vinski put, obiteljski zabavni park, a podrum i vinarski muzej otkrivaju sve ljepote uživanja u domaćem vinu.

Na Malenom Brijegu, imanje s konjima.
Na Malenom Brijegu, imanje s konjima. (Foto: Putoholičari)

Na Malenom brijegu

Malo više od sat i četrdeset minuta vožnje automobilom prema Bjelovaru, nalazi se bilogorsko mjestašce Ribnjačka, a u njemu Agroturizam “Na Malenom Brijegu”.

Budući da se obitelj bavi uzgojem voća, povrća i žitarica kojima hrane perad i stoku koju uzgajaju, svakako preporučujemo posjet vrtnom paviljonu „Pod starom kruškom“ gdje nude domaća jela. Pripremaju ih u kuhinji, ali i u pečenjari i krušnoj peći. U restoranu „Terasa Bilo“ puca pogled na bilogorske doline i brežuljke, a prohladne jesenske noći utopliti će vatra u otvorenom kaminu i čajevi od bilogorskog bilja.

Domaće dobrote na seoskom turizmu Na Malenom Brijegu,
Na Malenom Brijegu, hrana. (Foto: Putoholičari)

Međutim, oduševiti će vas i priroda i „nagovoriti“ da ovdje provedete vikend. Selo je okruženo šumovitim brežuljcima i šarolikim poljoprivrednim parcelama, a sada, u jesen priroda se obojila predivnim bojama. Šećite i uživajte, a djecu će oduševiti domaće životinje i špekulalište. Umiljati psi i mačke slobodno šeću imanjem i čekaju da ih mazite, a treba istaknuti konje i konjički turizam.

Na Malenom Brijegu, konji.
Na Malenom Brijegu, konji. (Foto: Putoholičari)

Konje možete jednostavno promatrati na pašnjacima, a oni „hrabriji“ ih upoznati kroz timarenje, njegu, hranjenje… Za neiskusne, nudi se jahanje za početnike, dok će iskusne jahače oduševiti jahanja za naprednije, duže i višednevne trekking ture po certificiranoj Bilogorskoj konjičkoj stazi uz licencirane konjičke turističke vodiče – članove obitelji Vlajinić.

Noćiti se može u ruralnoj kući za odmor „Bakina vikendica“ koja ima ostakljeni dnevni boravak, balkon s pogledom na livade i šume, kamin na drva te spavaćom sobom u potkrovlju. U istoj kući soba „Maca“ ima terasu na kojoj se može divno ljenčariti, a može ugostiti dvije osobe.

Lojzekova hiža, interijer.
Lojzekova hiža. (Foto: arhiva, Lojzekova hiža)

Klijet Lojzekova hiža

Klijet Lojzekova hiža nalazi u selu Gusanovac smještenom u Hrvatskom zagorju, u zelenoj udolini između Marije Bistrice i Gornje Stubice, tridesetak kilometara od Zagreba.

U kuhinji restorana kuhaju tradicionalna jela od namirnica iz vlastitog uzgoja te namirnica susjednih OPG-ova. Svakako probajte juhu s domaćim rezancima i za glavno jelo pečenu puricu s mlincima. Kruh peku sami, a štrukli su za prste polizat.

Okolica Lojzekove hiže bogata je povijesnim znamenitostima. U blizini je Marija Bistrica, poznato Hrvatsko nacionalno svetište koje stoljećima privlači na tisuće hodočasnika. U blizini Gusanovca, odnosno Klijeti Lojzekova hiža nalazi se i Gornja Stubica, pa svakako obiđite Gupčevu lipu, zaštićen objekt prirode. Uz lipu su vezane legende o Gupcu i seljačkoj buni 1573. godine. Na istom se mjestu nalazi Muzej seljačke bune koji će svojim postavom razveseliti djecu i odrasle. Svakako se popnite i na brežuljak Samci gdje se nalazi plemićki dvorac obitelji Oršić podignut u drugoj polovici 18. stoljeća.

To su sigurno razlozi koji će vas navesti na odluku da u Klijeti Lojzekova hiža provedete vikend. U drvenoj jednokatnici, izgrađenoj u zagorskom stilu može se i prenoćiti. Sobe su tradicionalno uređene, a opet opremljene da mogu zadovoljiti sve zahtjeve suvremenog gosta. Ne želite li noćiti u rustikalnom ambijentu, u ponudi su i modernije uređene sobe.https://www.instagram.com/p/Cs_jgertDbV/embed/?cr=1&v=14&wp=810&rd=https%3A%2F%2Ffamilywelcome.hr&rp=%2Fsmjestaj%2Fkamo-za-vikend-s-djecom-izdvojili-smo-10-obiteljskih-izletista-i-seoskih-imanja-u-kojima-mozete-rucati-ali-i-prespavati%2F%3Ffbclid%3DIwAR1dlJrUv_U_nQugH3G0aNkqQQpgSWr2ZB5NhwLBYKv9H9Oi1pqglxbbJIE#%7B%22ci%22%3A2%2C%22os%22%3A2644.2999999523163%2C%22ls%22%3A1342%2C%22le%22%3A2286.5999999046326%7D

Klet Kozjak

U srcu Krapinsko-Zagorske županije, u mjestu Sveti Križ Začretje nalazi se Klet Kozjak, destinacija koja više od desetljeća uveseljava nepca zadovoljnih gostiju, pogotovo Zagrepčana. Naime, udaljena je svega oko pola sata vožnje automobilom od metropole.

U kuhinji restorana priprema se tradicionalna, domaća hrana, a posebnu su pažnju posvetili i dječjem meniju. Oduševiti će ih pureći naravni odrezak s polama od krumpira. Fini će im biti i ražnjić od svinjskog filea s povrćem, a Podrapane gače je zapravo pohani pileći file – možda ga kušaju upravo zbog dovitljivog imena. Uz njega se poslužuju i domaći kroketi. Odrasli će pak sigurno uživati u Lungiću kozjak, jer meso je iz vlastitog uzgoja, domaćoj patki s mlincima ili domaćim zagorskim štruklima.

Djeca se mogu igrati u igralištu prepunom zabavnih sadržaja, a zajedno možete šetati i istraživati brežuljke Zagorja i upoznavati skrivenu povijesnu baštinu. Klet je okružena biciklističkim stazama, a u blizini se nalazi i poligon za ekstremne sportove.

U Kleti se može i prenoćiti u sobama i apartmanima koji su ponekad prilično bukirani, pa bi bilo dobro vikend boravak planirati ranije i rezervirati smještaj.

Zlatni klas Otrovanec, restoran i smještaj.
Zlatni klas Otrovanec. (Foto: arhiva, Zlatni klas Otrovanec)

Seoski turizam Zlatni klas Otrovanec

Na dva sata vožnje od Zagreba nalazi se Seoski turizam Zlatni klas Otrovanec. Najpoznatiji seoski turizam Podravine smješten je na imanju kojega krasi prekrasni perivoj i beskrajno zelenilo koje je ocrtano i u njihovoj kuhinji.

Zlatni klas Otrovanec, hrana.
Zlatni klas Otrovanec, hrana. (Foto: arhiva, Zlatni klas Otrovanec)

Najpoznatiji su po jelima od koprive (zeleni kruh, tjestenine, palačinke), bundeve, čička i ostalih ljekovitih biljaka koje uglavnom sami beru u okolici imanja, a proizvode i vlastiti sejtan što je osobito popularno kod vegetarijanaca i vegana. Bogata kuhinja uključuje i niz autohtonih podravskih jela koja se pripremaju na tradicionalni način (žganci, prežgane juhe, kaše, pečenke i dr.).

Obitelj Tkalčec bavi se uzgojem konja pa najmlađi mogu jahati, igrati se u kućici na drvetu ili u obnovljenim kočijama koje izgledaju kao iz bajke.

Ukoliko se odlučite na izlet u Podravinu, svakako vam preporučujemo da razmotrite i mogućnost noćenja. Ovdje se smještaj nudi u pet etno soba koje se nalaze u preuređenom starom štaglju, a okolica nudi  brojne atrakcije vrijedne posjeta  – Rodna kuća Petra Preradovića, Etno zbirka Bakina priča, Đurđevački pijesci, Posjetiteljski centar Dravska priča  i dr.

Prekrasno Eko etno selo Strug.
Eko etno selo Strug. (Foto: arhiva, Eko etno selo Strug)

Ekoetno selo Strug

U samom Lonjskom polju nalazi se prekrasno Ekoetno selo Strug na kojem su vrijedni domaćini preselili i očuvali šest starih posavskih kuća. Imanje se nalazi nedaleko Novske, u selu Plesmo, sat vremena vožnje automobilom od Zagreba.

Kako uz imanje teku rijeke Sava i Strug, jelovnikom dominiraju jela od riječne ribe (fiš paprikaš, smuđ sa žara i sl.) no ljubitelji mesnih specijaliteta se neće razočarati. Specijalitet kuće je  jelen s njokima u umaku od brusnica.  Vrijedne ruke kuharica ručno izrađuju njoke, rezance i  trgance od domaćih jaja s imanja što im daje prekrasnu boju i nezaboravan okus.

Konji na Eko etno selo Strugu.
Konji, Eko etno selo Strug. (Foto: arhiva, Eko etno selo Strug)

Vožnja biciklom, čamcem na solarni pogon, sportski ribolov, dječje igralište, upoznavanje domaćih životinja i drugi sadržaji idealni su za sve koji žele doživjeti netaknutu prirodu i prave ljepote posavskog kraja, bilo da dolaze na jednodnevni izlet ili višednevni odmor.

Kuće za odmor Strug i djevojka u tradicionalnoj narodnoj nošnji Moslavine.
Posavske kuće za odmor Strug, čuvarica baštine. (Foto: arhiva, Eko etno selo Strug)

Zbog ambijentalne očuvanosti, sela Lonjskog polja izgledaju kao u bajci pa tako i Ekoetno selo Strug u kojem se nalazi šest obnovljenih starih posavskih hrastovih i zidanih kuća. Ukupno je na raspolaganju 10 soba i apartman. Sobe su pravi spoj tradicionalnog i modernog, uređene u etno stilu i opremljene suvremenim tehnologijama.

Izletište Grešna Pilnica jedinstvena i neponovljiva destinacija za prezentaciju vizualnih, čujnih i osjetilnih doživljaja.
Grešna pilnica. (Foto: arhiva, Grešna pilnica)

Seoski turizam Grešna pilnica

Seoski turizam Grešna pilnica nalazi se u Klenovniku do kojega možete doći autocestom sa zagorske ili varaždinske strane, preko Lepoglave ili Brezničkog Huma, ugodne vožnje malo više od sat vremena.

Domaćini će vas dočekati s domaćim rakijama i likerima koje sami proizvode. U skladu s izgledom samog imanja koje odiše duhom starih zagorskih sela, jelovnik  je ovdje usmjeren na tradicionalna zagorska jela. Rado će vam preporučiti grešne pogačice, juhu od buče i gljiva, racu s mlincima, domaće krvavice, kobasice, i buncek koji su idealan odabir za hladnije dane. Za desert slane štrukle i hajdinu zlevku, a sve uz čašu dobrog vina iz Žiginog podruma. 

Etno zbirka Grešna pilnica, uprizorenje običaja za Noć muzeja.
Etno zbirka Grešna pilnica. (Foto: arhiva, Anita Gladović)

Na imanju se nalaze tri stara objekta u prekrasnom etno dvorištu prepunom etno detalja. U muzeju možete razgledati bogatu etno zbirku s preko 1500 izložaka te se upoznati sa starim zanatima, od kojih se dio nalazi i u štaglju. Ispod muzeja nalazi se pilnica čiju će vam povijest domaćini rado ispričati, a u okviru imanja i motivacijska staza kroz prirodu. Za najmlađe su na raspolaganju ljuljačke, tobogan, ringišpil i dva igrališta.

Ovaj izlet možete upotpuniti posjetom brojnim zagorskim muzejima, a na imanju možete noćiti u četiri etno sobe s bogatim doručkom.

U malenom moslavačkom selu Sobočani nedaleko Ivanić-Grada, na samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba, nali se seoski turizam Ladanj kod strica.
Seoski turizam Ladanj kod strica. (Foto: arhiva, Seoski turizam Ladanj kod strica)

Seoski turizam Ladanj kod strica

U malenom moslavačkom selu Sobočani nedaleko Ivanić-Grada, na samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba, nali se seoski turizam Ladanj kod strica. Okruženo je starim vinogradima, pašnjacima i šumama pa su česti posjetitelji, osim gostiju, srne, fazani i divlji zečevi.

Domaćini se vas dočekati s likerima i domaćim sokovima iz vlastite proizvodnje.  Hrana se ovdje bazira na pažljivo odabranim namirnicama koje dolaze s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, a pripremljena je po tradicionalnim moslavačkim receptima. Svake nedjelje nude se tri različita menija koja prate sezonsku ponudu namirnica, a rezervacija je obavezna.

Ponos gospodarstva su konjušnice sa šetlandskim ponijima, i frizijskim konjima također poznatim i pod nazivom "crni biser" zbog svojeg gracioznog držanja.
Frizijski konji. (Foto: arhiva, Seoski turizam Ladanj kod strica)

Ponos gospodarstva su konjušnice sa šetlandskim ponijima, i frizijskim konjima također poznatim i pod nazivom “crni biser” zbog svojeg gracioznog držanja. Frizijske kobile Titi i Zita su izuzetno pitome pa gosti mogu uživati u druženju s njima dok su poniji Lojzek, Luna i Cezar ponajviše zanimljivi mališanima.

I dok povijest imanja seže u daleku 1887. godinu, vama su na raspolaganju novouređeni objekti koji odišu dahom starih vremena, zeleno dvorište gdje slobodno možete šetati i uživati u ležaljkama i tri spavaonice uređene u ladanjskom stilu.

Moslavačka priča, snimka imanja iz zraka.
Moslavačka priča, snimka imanja iz zraka. (Foto: arhiva, Moslavačka priča)

Moslavačka priča

Podno Moslavačkog gorja, u Maloj Ludini u području Gaja, udaljenog 60 kilometara od Zagreba, nalazi se malo tradicionalno izletište Moslavačka priča, koje danas uveseljava ljubitelje tradicionalne kuhinje, prirode, rekreativce i sve željne odmora od stresnog života.

Domaća ponuda tradicionalnih okusa u Moslavačkoj priči.
Moslavačka priča, domaća pašteta od jelena. (Foto: arhiva, Moslavačka priča)

Restoran je daleko poznat po domaćim specijalitetima i roštilju. Preporučujemo domaći sir s kobasicama od divljači (Moslavački pladanj), domaću paštetu od jelena s domaćim kruhom i domaće trgance s prepečenim lukom i špekom. Ništa bez juhice u kojoj će najviše uživati djeca, i dok oni potom slasno grickaju pohance, vi probajte jelena u umaku sa suhim šljivama i crnom vinu s domaćim dizanim knedlima pripremljenima na pari. Za prste polizat je i gulaš od divljači pokriven tijestom i zapečen u pećnici.

Životinje na imanju Moslavačka priča.
Moslavačka priča, životinje na imanju. (Foto: arhiva, Moslavačka priča)

U sklopu Moslavačke priče nalazi se teniski teren, teren za mali nogomet te viseća kuglana, a možete se okušati i u pecanju šarana. Djeca će uživati igrajući se u parku, a svi zajedno krenite u šetnju po poučnoj stazi. Posebnost ove priče je šuma u kojoj obitava oko 250 divljih životinja koje možete fotografirati šetajući šumom.

Smještaj u divnim kućicama na imanju Moslavačka priča.
Moslavačka priča, smještaj. (Foto: arhiva, Moslavačka priča)

U ponudi imaju tri tradicijske kuće kategorizirane su s tri i četiri zvjezdice, te sobe ukupnog kapaciteta za 33 rustikalne osobe. U dodatnoj ponudi je i vanjski bazen koji je namijenjen za goste koji borave u njihovim smještajnim objektima. 

Pogled na vikend prognozu vremena i kratak razgovor te porodični dogovor, dovoljni su da brzinski isplanirate svoje putovanje za boravak u prirodi. Ova seoska imanja i izletišta koja u svojim restoranima nude tradicionalnu hranu i brojne sadržaje „napuniti će vaše baterije“ pa će predstojeći radni tjedan biti lakši i zabavniji. 

Prethodna priča

PEDIJATRI OTKRIVAJU Koje namirnice nikada ne daju svojoj djeci

Naredna priča

SUH ZRAK U DOMU Spriječite probleme, neka djeca dišu

Najnovije iz Vanjske aktivnosti

-->