Dobro je vrijeme da se rashladite i zasladite uz naše ukusne i jednostavne recepte za domaći sladoled. Uživajte!
Sladoled. Slatko i ledeno. Od čokolade, vanilije, jagode, banane, rozi, plavi, bijeli, žuti. Za svakoga po izboru sigurno jedna od omiljenih slastica. Savršeno osvježenje, pogotovo u ljetnjim danima.
Užitak je još veći ako sladoled napravite sami, sastojke i okuce kombinirate baš prema volji i želji vaše djece.
Mislite li da je teško? Isprobajte neke od najboljih recepata.
Od čokolade

Kad bi se birao najomiljeniji sladoled i najbolji okus, onaj od čokolade bio bi u top 3.
Oni koji su probali zaklinju se u recept slavnog Jamie Olivera.
Sastojci
- 100 g tamne čokolade
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 3 žumanjca
- 85 g šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
Prelomite čokoladu na manje komade i stavite je u lonac s mlijekom. Lagano zagrijavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim maknite s vatre da se malo ohladi. U posebnoj zdjeli istucite žumanjke i šećer dok ne dobijete blijedu gustu smjesu. U dobivenu smjesu umiješajte čokoladu s mlijekom i sve zajedno prebacite u novu posudu, kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se sve ne zgusne.
Pazite da smjesa ne prokuha jer će se onda zgrušati. Prebacite sve u novu zdjelu i pustite da se hladi uz povremeno miješanje.
Napravite šlag i lagano ga dodavajte u ohlađenu smjesu, istovremeno miješajte sve špatulom. Dobivenu smjesu stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne prije konzumiranja.
Od vanilije, bez jaja

Ovo je jedan od najtraženijih recepata, isprobajte
Sastojci
- 250 ml kondenziranog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja (rashlađenog)
- 1 mahuna bourbon vanilije
Priprema
Izradite slatko vrhnje mikserom. Razrežite mahunu vanilije oštrim nožićem na pola, sastružite sjemenke i dodajte ih u slatko vrhnje. Postepeno ulijevajte kondenzirano mlijeko pa sve lagano promiješajte špatulom. Ulijte dobivenu smjesu u novu posudu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač. Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
Od banane

Ne možete ni zamisliti da vam treba samo jedan sastojak. No, ko vam može zabraniti da dodate voća, naribane čokolade, orašastih plodova… Postupak izrade ostaje isti.
Sastojci
Nekoliko zrelih banana
Priprema
Narežite banana na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu. Za bolji okus sladoleda od banane u zamrzivač nakratko prije posluživanja možete staviti u zdjelice u kojima ćete ga servirati. Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glaku smjesu. Prebacite željenu količinu u zdjelice, a višak ponovno možete zamrznuti. Ubacite u sladoled dodatke prema želji i uživajte!
Od jogurta
Sladoled od jogurta odličan je u kombinaciji s različitim voćem, posebice bobičastim i jagodama, ali spoj zaleđenog jogurta i limunovog soka je fenomenalno ljetno osvježenje!
Sastojci
- 200 ml jogurta
- 200 ml vode
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 100 ml limunovog soka
- med ili javorov sirup.
Priprema
Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i po želji dodajte malo meda ili javorovog sirupa. Dobivenu smjesu izlijte u zdjelu ili u kalupe za sladoled jer bi vam ova količina trebala biti dovoljna za desetak sladoleda. Stavite u zdjelu ili kalupe . Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
Od jagode

Jaja nisu potrebna ni u ovom receptu koji je jedan od najbolje ocijenjenih kada je riječ o domaćem sladoledu od jagode.
Sastojci
- 500 g jagoda
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g šećera
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 prstohvata soli
- 2 kapi crvenog bojila za hranu (opcionalno)
Priprema
Vilicom ili štapnim mikserom zgnječite jagode kako biste dobili kašu, a za još bolju teksturu ubacite zgnječene jagode nakratko u blender. U zgnječene jagode dodajte šećer, ekstrakt vanilije i sol. Izradite slatko vrhnje mikserom, a zatim postepeno dodajte mlijeko. U mješavinu vrhnja i mlijeka dodajte prethodno izmješane jagode sa začinima. Pomiješajte sve sa špatulom i po želji dodajte dvije kapi crvenog bojila za hranu pa ponovno pomiješajte. Ulijte smjesu u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
Od malina

Postoje brojni recepti za ukusan sladoled od malina, a mi smo izdvojili jedan s nekoliko zdravih sastojaka za posebno uživanje u kremastom i osvježavajućem okusu.
Sastojci
- 500 g smrznutih malina
- 2 banane
- 250 g grčkog jogurta
- 150 ml bademovog mlijeka
- 2 žlice meda
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Priprema
U blenderu miksajte maline, banane i bademovo mlijeko sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije pa ponovno na minutu upalite blender. Ulijte smjesu u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Pustite da se sladoled zamrzne, a prije posluživanja biste trebali ostaviti zamrznuti sladoled da odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Od banane i kikiriki maslaca

Banana u kombinaciji s maslacem od kikirikija daje bombastičan okus, a u sladoled verziji bi mogla postati vaš omiljeni ljetni desert.
Sastojci
- Nekoliko zrelih banana
- 100 g maslaca od kikirikija
- 3 žličice kakaa u prahu
- ekstrakt vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
Narežite banane na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu. Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu od banana dodajte maslac od kikirikija, kakao, ekstrakt vanilije i sol pa sve ponovno kratko izblendajte. Prebacite sve u posudu i stavite na zamrzavanje nekoliko sati. Prilikom posluživanja možete posuti još malo kakaa u prahu.
Od kafe

Ljubitelji kafe rijetko imaju priliku uživati u sladoled verziji svog omiljenog napitka pa ako ste i vi među njima, nemojte propustiti ovaj recept.
Sastojci
- 200 ml espresso kafe
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 230 g šećera
- 3 žumanjka
Priprema
Skuuhajte kafu i pustite da se ohladi. U lončiću zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem, dodajte polovicu pripremljene količine šećera i miješajte dok se ne rastopi. Istucite žumanjke s preostalom količinom šećera, dodajte ohlađenu kafu i promiješajte. Tu smjesu dodajte u smjesu od mlijeka i slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte špatulom. Ulijte sve u zdjelu i stavite nakratko u zamrzivač dok ne postigne sobnu temperaturu. Izvadite zdjelu i prebacite smjesu u novu posudu pa ponovno vratite u zamrzivač, ali tri do četiri puta vadite smjesu svakih pola sata i promiješajte. Nakon nekoliko miješanja pustite smjesu neko vrijeme u zamrzivaču i sladoled će biti spreman za konzumiranje.
Od šumskog voća
Bobičasto voće je idealan izbor za zdrav, ukusan i osvježavajući domaći sladoled u kojem će uživati i veliki i mali članovi obitelji.
Sastojci
- 400 g šumskog voća (jagode, borovnice, maline, kupine)
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica limunovog soka
- 2 vanilin šećera
- 5 žlica šećera
Priprema
Operite i osušite šumsko voće. Stavite osušeno šumsko voće u mikser zajedno sa šećerom, vanillin šećerom i limunovim sokom pa izmkisajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte u prethodno napravljenu smjesu od voća. Sve zajedno dobro izmiješajte, prebacite u novu posudu i stavite na zamrzavanje. Ovaj desert prije posluživanja možete ukrasiti listićima mente i dodatno zasladiti preljevom od čokolade.