fbpx

Dogs Trust: Sistematski i dosljedno provoditi sterilizaciju i vakcinaciju pasa

Vezano za najnoviji slučaj bjesnila u Srebrenici, Dogs Trust još jednom naglašava važnost provođenja zakonski obaveznih mjera vakcinacije protiv bjesnila kao vida za prevenciju, suzbijanje i iskorjenjivanje ove opasne bolesti, a što ova fondacija, u okviru svog Programa sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa, finansira i provodi još od 2012. godine.

Kao organizacija koja aktivno podržava projekt Mission Rabies koji diljem svijeta radi na prevenciji širenja i iskorjenjivanju bjesnila, Fondacija Dogs Trust je upravo s ciljem da spriječi pojavu i širenje ove bolesti od početka svog djelovanja u BiH, uz besplatnu sterilizaciju i označavanje pasa, finasirala i vakcinaciju protiv bjesnila.

Do sada je u okviru ovog programa protiv bjesnila vakcinisano gotovo 85.000 pasa čime je Dogs Trust podrška značajno doprinijela smanjenju rizika širenja i mogućnost eskalacije ove opasne zoonoze među populacijom pasa, štiteći tako i cijelu zajednicu.

Sistem za upravljanje populacijom pasa koji bi osigurao kontinuirano provođenje svih zakonom propisanih mjera, pa i vakcinacije, bi dakle pomogao, ne samo da se riješi problem napuštenih pasa, već i da se spriječi ponovna pojava i širenje bjesnila. Još jednom pozivamo i osoblje svih veterinarskih stanica, posebno u ovoj regiji, da se, ako to već nisu uradili, što prije vakcinišu – saopćeno je iz Dogs Trusta.

Fondacija Dogs Trust još jednom poziva odgovorne vlasti da što prije uspostave zakonski sistem te da počnu sistematski i dosljedno provoditi  sve mjere, posebno sterilizaciju i vakcinaciju pasa.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Naida Kundurović: Carski rez - moje iskustvo

Naredna priča

Video: Napravite pizzu po receptu simpatične Ene

Najnovije iz VIJESTI

-->