fbpx
/

NOVA ULOGA Kad tata dobije bebu

Očinstvo u prvoj godini, posebno ako ste otac po prvi put u životu, bit će jedna od najizazovnijih godina u vašem životu. Ono što možete napraviti kao prvi korak, jest dobro se informirati – budite spremni na sve. Čak i na ono neočekivano i prihvatite sve poteškoće s pozitivnim stavom. Vjerujte, to će vam uvelike olakšati da se što prije prilagodite ovoj novoj i važnoj ulozi u vašem životu.

Promjene u rutini

Prvo i najvažnije, dajte prednost uzimanju više od samo nekoliko slobodnih dana kada vaša beba stigne, ako je to mogućeOdvojite onoliko vremena koliko možete. Ako vaš poslodavac omogućava dopust, svakako ga iskoristite. Ako ne, pronađite način da stvorite vrijeme. Vrijedi pomicati granice.

Upamtite, novi tata postajete samo jednom i vaša vas porodica u ovom trenutku treba više nego vaš posao. Jednako važno, i vi ih trebate. Uložite vrijeme u zbližavanje sa svojom bebom i uspostavljanje dinamike suroditeljstva koja potiče jednakost u odgoju djece. E-mailovi mogu čekati, ali prihvatanje uloge oca ne može. Čak i ako to znači korištenje godišnjeg odmora ili bolovanja, odvojite vrijeme.

Za sada ostavite po strani vizije idealiziranih trenutaka roditeljstva. Slikoviti prizori očinstva prikazani u filmovima, kao što su igre loptom, vožnje biciklom i roštiljanje, godinama su daleko, a stvarni život ne dolazi s montažama. Međutim, ne dopustite da vas čežnja za ispunjavajućim iskustvima roditeljstva odvrati od zadatka koji vam predstoji. Njega novorođenčeta možda nije glamurozno, ali je jednako bitno i korisno na svoj način. Ostanite prisutni u sadašnjosti dok željno očekujete više interaktivnih faza roditeljstva.

Mislite na vas i na vašu partnericu

Vaš odnos s partnericom ušao je u novu fazu i stvari više nikada neće biti iste. Iako očinstvo i nova uloga može biti nevjerojatno na mnogo načina, može biti i izazovno. Pronalaženje zajedničkog vremena nasamo moglo bi biti rijetkost, a iscrpljenost će vjerojatno biti stalni pratilac. Usred umora, potrudite se stvoriti trenutke jedno za drugoSjednite zajedno i razgovarajte o svom danu i kako se nosite s njim, čak i ako vam se to čini kao dodatni zadatak.

Vaše emocionalno stanje je presudno. Prilagodba na novi život oca može značiti da se ne možete jednostavno vratiti kući i opustiti se kao prije. Čim zakoračite kroz vrata, tu je beba o kojoj se morate brinuti. Usklađivanje posla i obiteljskog života veliki je stres za nove očeve. I ako ju kvalitetno ne balansirate može dovesti do problema s mentalnim zdravljem poput depresije ili tjeskobe. Stoga je važno pronaći načine za suzbijanje ovog stresa.

Odvojiti nešto vremena za sebe je važno jer se može činiti da je vaše dijete u potpunosti preuzelo vaš život. Surađujte sa svojom partnericom kako biste izradili plan u kojem se svatko od vas i dalje može baviti aktivnostima u kojima uživa. Dobro je planirati vrijeme posvećeno sebi tijekom tjedna, naizmjenično brinuti o djetetu, što će omogućiti da se oboje opustite i napunite baterije.

Prethodna priča

OVO NISTE ZNALI O PLODNOSTI: Pazite na ovih 17 stvari

Naredna priča

PSIHOLOZI SAVJETUJU Kako da otkrijete je li vaše dijete nadareno

Najnovije iz RODITELJI

-->