fbpx
//

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Kako nargila utiče na mlade?

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o tome kako nargila utiče na mlade

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Prošli put smo govorili o ovisnostima u pubertetu i adolescenciji, pokušavajući približiti razloge zbog kojih mladi posežu za zabranjenim supstancama, te objasniti zašto su one trenutno rješenje i šta kao roditelji možemo poduzeti.

Ono o čemu smo najčešće informisani i oko čega smo najčešće zabrinuti je zloupotreba droge, alkohola i cigareta, pri čemu smo svjesni koliko su oni dostupni.

Danas ćemo pažnju posvetiti novom  trendu među mladima – nargili. Postala je svakodnevnica, ali i nova kultura druženja. Na svakom koraku nailazimo na nargila barove i nargilu (najčešće ne razmišljajući) prihvatamo nesvjesni posljedica do kojih može doći. Upravo njena dostupnost, nedostatak informacija i primamljivost, koja uključuje i socijalnu komponentu (druženje s vršnjacima, pripadnost grupi i osjećaj odraslosti) i jesu  najveća opasnost.

Tinejdžeri najčešće smatraju da su nargile bezopasne. Počinju s  konzumacijom u dobi od 12 do 15 godina, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dobna granica se pomjerila ka ranijem dobu, onom od 11 do 13 godina.

Kako se navodi na stranici Zavoda za bolesti ovisnosti KS, nargila djeluje stimulativno i opuštajuće tokom konzumiranja. Naime, zbog prisustva duhana i pod uticajem njegovog djelovanja osoba biva opuštena, zadovoljna i dobro raspoložena.

Obzirom na prisustvo duhana,  dugotrajno konzumiranje nargile izaziva ovisnost (psihičku) a vremenom i fizičku. Apstinencija podrazumijeva slijedeće simptome: glavobolja, napetost, razdražljivost, depresivne reakcije, gubitak volje, poremećaji pažnje i koncentracije. Dolazi do nekonstruktivnog trošenja vremena, razvijanje loših navika i  određenih modela ponašanja koji mogu odvesti u ovisnost.

Prema ”Addiction and Health“, uticaj okoline i porodice kao referentne grupe, te vrijednosti koje učimo čine prevenciju ovisničkog ponašanja; naša svjesnost o problemu, prihvatanje, upoznavanje, edukacija.

Šta možemo i trebamo učiniti? Ono što uvijek naglašavamo, iskren i otvoren razgovor bez tabua, kroz koji ćemo se približiti djetetu ne samo o temi ovisnosti, već i onima koje joj prethode.

Besplatno psihološko savjetovalište XY Roditeljskog savjetnika možete kontaktirati putem poruke na stranici, putem e-mail adrese ili telefonskog broja. Tu su da vam pruže podršku, odgovore na pitanja, te da zajednčki riješite nedoumice.

(XY Roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Za dva dana s radom počinje Adrenalin park u Pionirskoj dolini

Naredna priča

Andrea Tomašević Kolenda objavila sretnu vijest: Stigao je Dani

Najnovije iz TEEN

-->