fbpx

Utjecaj mašte na razvoj djeteta

Dječja mašta ono je što dijete u stvarnom svijetu ne proživljava, to su događaji rezervirani samo za djetetov svijet. Ona će dijete nositi u nepoznate zemlje, upoznavati sa imaginarnim prijateljima, tjerati da nacrta najstrašnija čudovišta i ispriča nevjerojatne priče. Jednom riječju, dječja mašta je nevjerojatna i beskonačna, a u kasnijoj se dobi pretvara u mnoštvo pozitivnih vještina.

Djeca nisu samo naša mala slatka stvorenja koja koračaju uz nas i ništa ne razumiju. Djeca od najranijih dana stvaraju dojam o svijetu oko sebe, razvijaju svoj stav i mišljenje.

 Prve naznake mašte javljaju se već u dojenačkoj dobi. Sjetite se samo kako ste ponosno prepričavali prvo brm-brm svoga djeteta, kada je u dobi oko prve godine uzelo autić i počelo na podu oponašati njegov zvuk. Upravo oko prve godine počinjemo uočavati začetke maštovitosti kod svakog djeteta. S vremenom taj fenomen jača i produbljuje se. Poticanje mašte kod djeteta rezultirati će mnogim vrijednim osobinama kod njega kao odrasle osobe. Ponekad vas kao roditelje dječja igra potakne na razmišljanje, jer se dijete previše uživjelo u svoj svijet iz mašte. Možda nas i zabrine koliko daleko ta igra zna otići.

Djeca svakodnevno moraju obraditi mnoštvo novih dojmova koje su taj dan primili iz okoline.  Djeca na svoj osebujan način tumače ponašanje, odnose i postupke. Ona zbog svojih „malih godina“ i nedostatka životnog iskustva ne razumiju baš sve, ali sklona su si svakodnevne situacije objasniti na njima prihvatljiv – dječji način. Svaka situacija, svaka priča, crtani film ili igra s vršnjakom u djetetu potiče stvaranje nevjerojatne mogućnosti maštanja. Nije zato čudno što djeca često pomiješaju granice između stvarnosti i mašte.

Neke od blagodati maštanja u razvoju djeteta

  • Mašta potiče razvoj inteligencije i sposobnosti snalaženja u različitim situacijama.
  • Djeca koja imaju bogatu maštu manje su sklona svađi i sukobima i općenito zanimljivije provode vrijeme.
  • Mašta potiče bolju koncentraciju.
  • Maštanje je vrlo slikovito i time je pogodno za razvijanje dječjeg rječnika.
  • Rana sposobnost maštanja može izazavati kreativnost koja traje cijeli život.

„Mašta je mnogo važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet“, Albert  Einstein.

(mojedijete.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Ove namirnice su odličan međuobrok za vašu djecu

 

 

Prethodna priča

Ove namirnice su odličan međuobrok za vašu djecu

Naredna priča

17 nezgodnih situacija s kojima će se poistovjetiti oni super nespretni

Najnovije iz ZABAVA

-->