fbpx
/

Video: Ovo su neke od najljepših bh. planina

Bosna i Hercegovina može da se pohvali brojnim prirodnim ljepotama, kao i područjima s netaknutom prirodom, a planine su samo dio njih. Iako je fokus, najčešće, na olimpijskim ljepoticama, ne treba zanemariti ni one nešto manje planine. U nastavku vam donosimo spisak planina koje, u skladu s preporukom sa stranice „Rio priče s putovanja“, trebate posjetiti.

PRENJ

Prenj nazivaju i Bosanskim Himalajima, a riječ je o jednoj od najljepših, najatraktivnijih i najsurovijih planina u našoj zemlji. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine, te se u podnožju planine nalaze Konjic, Jablanica i Mostar. Najviši vrh ove planine, Zelena Glava, visok je čak 2.155 metara. Prenj je poznat po svojim nevjerovatnim krajolicima, vijugavim zubčastim grebenima, kotlastim cirkovima širokog dna i strmih strana, ali i pogledima od kojih zastaje dah.

ČVRSNICA – HAJDUČKA VRATA

Na planini Čvrsnici nalaze se Hajdučka vrata,  jedan od najljepših prirodnih fenomena stvaran vijekovima.  To je ujedno i jedan od najljepših vidikovaca na području Hercegovine obzirom na činjenicu da se s njegovog vrha može uživati u pogledu na kanjon Diva Grabovica, Velež, Prenj i stijenu Veliki kuk. Čvrsnica je posebna i po tome što se između nje i planine Vran nalazi park Blidinje. Kada završite rutu od otprilike 3 sata planinarenja, pred vama će se ukazati ovaj nevjerovatni prirodni fenomen.

ŠATOR PLANINA

Ukoliko tražite lokaciju za avanturistički izlet, bez mnogo ljudi i s puno prirodnih ljepota, Šator planina je pravi izbor za vas. Na ovoj planini nalazi se i istoimeno jezero koje je veličanstveno i zbog svoje čistoće potpuno providno, te ostavlja bez daha, a mještani ga zbog njegovog oblika zovu i gorsko oko. Do jezera se dolazi putem kroz bukovu šumu, a preporučuje se dolazak automobilom ili biciklima. U blizini jezera je i Bulino vrelo, izvor hladne i pitke vode.

ZELENGORA

Zelengora, čije ime vrlo prikladno oslikava njen izgled, spada među pitomije i blaže planine našeg kraja, a dio je nacionalnog parka Sutjeska. Dosta se razlikuje od Maglića i Volujaka, od kojih je razdvaja samo kanjon Sutjeske. Poznata je po svojim proplancima i pašnjacima, ali i po osam glečerskih jezera: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero. Obzirom na to da je prilično pitoma, Zelengora je idealan izbor ukoliko želite da je posjetite i s nešto manjom djecom.

VRANICA

Vranica je najpoznatija rudna planina u Bosni i Hercegovini, a smještena je između Fojnice i Gornjeg Vakufa. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka, površinskih voda i nekoliko vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine. Na ovoj planini se nalazi Prokoško jezero poznato po tome što su na njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još uvijek nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

U videu pogledajte kako izgledaju prethodno pomenute planine.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Prirodna kozmetika za bebe

Naredna priča

Kanton Sarajevo: Počeo upis u srednje škole

Najnovije iz Destinacije u BiH

-->