fbpx
//

ZNAMO DA STE NESTRPLJIVI Pažljivo se pripremite za odlazak na babine

Osnovno pravilo je da se na vrijeme najavite i da ne namećete svoje mišljenje i savjete

Babine su stari već tradicionalni običaj, koji i danas živi u mnogi domovima.

Obično se praktikuje praktikuje 40 dana nakon rođenja bebe, a podrazumijeva, prije svega, posjetu domu u koji je stigla prinova.

Tada na vrata s poklonima i sve češće kovertama stižu rodbina i priijatelji. Da podijele radost, vide bebu, proslave njen dolazak.

Ovaj običaj se i te kako praktikuje, samo što se sve češće babine prave mnogo ranije. To znači da mnogi na vrata pokucaju i odmah nakon izlaska mame i bebe iz porodilišta.

Znamo, nestrpljivi su svi, bake, djedovi, nane, tetke….. ali ne razmišljaju baš previše da možda njihova posjeta u najranijim danima nije poželjna, niti da može biti neprijatno iskustvo za mamu i bebu.

Naravno, niko ne želi da uvrijedi svoje najmilije, pa bračni parovi sa prinovom ipak primaju posjete, iako im je to posljednja stvar o kojoj žele da razmišljaju s obzirom na to da se tek privikavaju na život utroje ili na drugo ili treće dijete.

Zato, bi se, unatoč tome koliko ste bliski trebali najaviti. I držite se nekih pravila, savjetuje “Sleeping should be easy.com“.

Dogovorite termin

Svaka nova mama ima svoj ritam, kao što i beba ima svoj. Možda će nekoj mami prijati da što prije vidi svoju porodicu i prijatelje, a nekoj će ipak biti potrebno više vremena pre nego što poželi da vidi bilo koga. Ne shvatajte to lično, koliko god da ste bliski sa mamom. Ona ima svoje razloge, počevši od želje da se poveže sa svojom novom porodicom do toga što ne osjeća da je u stanju da odvoji vreme za pripremu doma za primanje gostiju.

Nazovite mamu i vidite da li joj nešto treba

Prije nego što posjetite novopečenu mamu, pozovite je i obavijestite je da ste u određenoj prodavnici i pitajte da li joj treba nešto odatle. Ne mora biti ni veliko. U zavisnosti od toga gdje se nalazite, možda ćete moći da pokupite stvari poput pelena, namirnica ili čak lijekova. Ove stvari mogu biti baš ono što je potrebno vašoj prijateljici, sestri ili koleginici, ali ne može sama da ih trenutno nabavi ili nije ni svjesna da joj je uopšte to neophodno.

Poštujte njena pravila 

Ukoliko vam se po dolasku u porodični dom nagovijesti da je poželjno da se izujete, operete ruke i dezinfikujete ih, odložite svoju odjeću na određeno mjesto – uradite to i ne postavljajte pitanja. Žene koje su postale mame po prvi put biće mnogo više na oprezu, a niko ne želi da gleda kako dirate bebu po licu, a da prethodno niste oprali ruke.

Ne dijelite neželjene savjete

Pustite mamu da vam ispriča svoje dosadašnje iskustvo sa bebom i ne dijelite savjete i ne skrećite joj pažnju da vi nešto radite ili ste radili drugačije. Ne komentarišite način na koji ona hrani i povija svoju bebu, vrijeme u koje to radi i proizvode koje koristi. Ne predlažite joj alternativne metode i ne govorite joj da je tek čeka “haos”. Svaka mama zna šta najbolje prija njenoj bebi, a ukoliko u nešto nije sigurna, ona će vas sama i pitati. Vi ste tu da vidite bebu i mamu i da se uvjerite da su dobro, a ne da bilo kome držite lekciju o roditeljstvu.

Ponudite da u nečemu pomognete

Sa dolaskom bebe dolaze i mnoge nove obaveze, pa nije neobično da porodica nema vremena za detaljno obavljanje kućnih poslova. Tada porodici, a naročito mamama, ne treba pomoć oko čuvanja bebe, već dok ona hrani bebu ili je povija, možete se ponuditi da složite ili raširite veš, umesto što se nudite da animirate bebu.

Ne očekujte gala doček

Da, kod nas je običaj da goste dočekujemo sa obiljem hrane i pića. Sada to možda neće biti slučaj, s obzirom na manjak vremena koji porodica sada ima. Ili im se jednostavno nije dalo da ga troše u pripremi nekoliko vrsta jela i drugih zakuski. Tako da ne očekujte da će ova posjeta biti nalik vašim prethodnim kada ste u taj dom dolazili na večeru ili ručak. Nemojte da vas ovo iznenadi i nemojte se ljutiti. Ukoliko ste baš bliski paru koji je tek dobio dijete, možete se ponuditi da im donesete ponešto od hrane, kuhanih ili zamznutih jela. Ali, naravno, nemojte se nametati pošto-poto.

Ne očekujte da ćete se previše zabaviti

Nemojte očekivati da će ova posjeta biti superzabavno iskustvo. Naprotiv, za novu mamu ovo može biti jako emotivno. Možda ona jedva čeka da dođete kako bi vam se izjadala, podijelila utiske sa porođaja i samo želi da se povjeri nekome svom i potrebne su joj riječi utjehe. U drugačijoj situaciji, mama možda i ne želi da vas vidi tako brzo, ali nije znala kako da vas odbije. Uzevši ovo u obzir, prilagodite se situaciji i ne insistirajte da ostanete previše dugo ili da ispitujete previše o novom iskustvu.

Pitajte mamu da li bi možda željela da se odmori

Neke mame se možda osjećaju kao da moraju da budu sa vama pošto ste u njihovom domu. Ali pitajte svoju prijateljicu, kćerku ili sestru da li bi željela da odspava, da se istušira, da obavi neki zadatak ili da sama prošeta, uvjeravajući je da je potpuno u redu da vi za to vrijeme pričuvate bebu. Ponudite tako nešto samo ako ste jako bliske i ukoliko ste vi uvjereni da možete biti nasamo sa bebom i da će mami možda prijati tako nešto. U suprotnom nemojte se nametati da držite, ljuljate, presvlačite i ljubite bebu. Mama možda neće znati kako da vam kaže da ne želi da išta od toga radite.

Pitajte za dozvolu pre nego što objavite sliku sa bebom

Naravno da ćete poželiti da ovjekovječite trenutak upoznavanja sa prinovom, ali nije neophodno da tu fotografiju i objavite na društvenom mrežama. Prije nego što to uradite, pitajte porodicu za dozvolu, jer možda čak ni oni sami ne žele da objavljuju slike svog djeteta.

Igrajte se sa starijom decom

Ako dolazite u porodicu gdej već ima starije dijete ili više njih, obratite pažnju i na njih. Igrajte se sa njima, razgovarajte sa njima, odvedite ih u šetnju. Nemojte dozvoliti da se bilo kako osjećaju zapostavljeno, jer će onda tražiti više pažnje ukoliko primjete da je fokus samo na bebi. Ovo je još jedan sjajan način da pružite malo više vremena mami i tati da provedu sa svojom novom bebom.

Prethodna priča

ZADAĆA NIJE CILJ Cilj je dijete postane marljivo i savjesno

Naredna priča

IDEMO U KUPOVINU Kako odabrati prave tenisice?

Najnovije iz Porod

-->