fbpx

Kanton Sarajevo: Počeo upis u srednje škole

Na području Kantona Sarajevo trenutno se paralelno odvijaju dva online upisa, jedan za srednje škole a drugi za fakultete. Upis na Univerzitet KS će biti završen 6. jula, a upis za srednje škole počeo je danas i trajat će sedam dana.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anes Krivić je u izjavi za medije danas kazao da je organiziranje online upisa na visokoškolske ustanove i srednje škole rezultat rada “vojske ljudi” već godinu dana.

Online upisi su već poznati među studentima i srednjoškolcima, i to su dvije iznimno važne stvari koje smanjuju stres prvenstveno učenicima i studentima, smanjuju i mogućnost zloupotrebe i svakako modernizuju naše društvo u pravcu u kojem želimo da idemo – ocijenio je Krivić.

Podsjetio je da je upis u ovom trenutku moguć jedino online putem, a ko za to nema mogućnosti neće biti problem da se to učini analogno.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) Elmedin Selmanović je pojasnio da učenici mogu izvršiti tri izbora: prvi da mogu izabrati što žele, a ukoliko zbog bodova ne zadovolje kriterije sistem ih automatski prebacuje na drugi izbor. Ukoliko i to nije moguće zbog bodova, idu na treći izbor. Ako ne završe ni na jednoj od te tri liste, onda će se upisati u drugom konkursnom roku.

Dobro je da nakon prvog konkursnog roka veliki broj učenika završi na nekoj od listi. Mislim da imamo tek oko 200-300 učenika koji se ne upišu na prvom konkursnom roku, što je veliki skok u odnosu na analogni sistem upisa – naveo je Selmanović.

Naglasio je da će učenici imati pravo i na reizbor. Ako se već u prva dva dana odluče za neki od izbora, ukoliko žele bit će im omogućeno da ga promijene u dva navrata.

 To je dodatni momenat da se rasterete stresa, ako sada naprave odluku te smatraju da su pogriješili, mogu je promijeniti – istakao je Selmanović.

Prijemni ispit se održava u tri škole, Sportska gimnazija, Umjetnička i Muzička škola, tako da za učenike koji žele upisati te škole mogu na njihovim web stranicama pronaći više informacija kako pristupiti prijemnom ispitu.

Ukoliko učenici i njihovi roditelji imaju nedoumica, na web stranici UTIC-a i MON KS-a navedeni su kontakti članova tima koji rade svaki dan tokom online upisa.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Video: Ovo su neke od najljepših bh. planina

Naredna priča

ZDK: Krizni štab uputio upozorenje organizatorima maturskih zabava

Najnovije iz VIJESTI

-->