fbpx
/

Svjetski putnik Ahmet Sinanagić za Kidsinfo: Jesen u znaku porodičnih putovanja i izleta 

Nakon skoro dvije godine intenzivnog obilaska Bosne i Hercegovine (BiH), shvatio sam da je nekada potrebno samo osvrnuti se oko sebe da biste vidjeli istinsku ljepotu.

BiH nudi pregršt zanimljivih lokaliteta, koji su zbog nedovoljnog ulaganja u promociju turističke ponude ili loše putne infrastrukture nepoznati široj javnosti. Putujući kroz našu zemlju, moguće je u samo nekoliko sati proći zelenim posavskim ravnicama, voziti se dramatičnim kanjonima kroz koje teku čiste rijeke nestvarnih boja, vidjeti planinske vrhove pod snijegom, uživati u voću okupanom vrelim hercegovačkim suncem i plivati u Jadranskom moru. BiH će vas, kao nijedna druga zemlja u regionu, iznenaditi raznolikošću prirode, kulture i tradicije. U nastavku ću vam otkriti nekoliko lokaliteta koji su zbog svoje pristupačnosti i sadržaja, posebno pogodni za izlete sa porodicom.

Japodski otoci

Na samo 20-ak minuta vožnje od Bihaća nalazi se izletište Japodski otoci, zelena oaza u obliku srca, smještena na rijeci Uni. Idealno je za bijeg od gradske gužve, a kombinacija prirodnih ljepota i kreativno uređenog ambijenta dopašće se svim uzrastima. Najveća atrakcija su kućica na drvetu i staklena kućica, koje je moguće iznajmiti za noćenje i doživjeti iskustvo buđenja u prirodi. U sklopu kompleksa se nalazi i restoran s pogledom na rijeku, tako da je ovo ujedno i praktično mjesto, jer su vam dostupni svi neophodni sadržaji za odmor. Nedaleko od Japodskih otoka nalazi se i Nacionalni park Una, u kome se krije Štrbački buk, jedan od najljepših bh. vodopada. Ukoliko odlučite u istom danu obići i nacionalni park, savjetujem vam da koristite ulaz u park koji vodi preko sela Orašac.

Bijambare

Na oko 14 km od Olovo, na putu ka Sarajevu, smjestio se zaštićeni pejzaž prirode Bijambare, s 370 hektara šume i osam pećina, te nekropolom stećaka prenesenom iz naselja Čevljanovići. Zbog svog prostranstva i brojnih sadržaja, idealno je mjesto za porodični izlet. Osim što ćete uživati u prirodi ima i obrazovni karakter zahvaljujući brojnim informativnim tablama postavljenim duž edukacijske staze, gdje posjetioci mogu naučiti više o lokalnoj flori i fauni. Bijambare je moguće obilaziti pješke ili turističkim vozićem, te uživati u restoranu okruženom borovom šumom, ali njihova najveća atrakcija su pećine od kojih se veličinom i bogatstvom ukrasa posebno ističe Srednja pećina. Pećina se obilazi uz pratnju vodiča u nekoliko dnevnih termina, što je iskustvo koje nipošto ne biste trebali propustiti. Poseban savjet je da se obučete slojevito, jer je temperatura u pećini niska tokom cijele godine.

Park prirode Blidinje

Blidinje je smješteno u Hercegovini, a obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih geomorfoloških karakteristika, te bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, 1995. godine je proglašeno parkom prirode. Ovdje obitava preko 1.500 biljnih vrsta, među kojima više od 200 spada u kategoriju endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. Blidinje omogućava posjetiocima čitav niz aktivnosti, uključujući planinarenje, skijanje, biciklizam, klizanje, branje ljekovitog bilja, proučavanje istorije i sl. Jedan je od najljepših prirodnih krajolika u cijeloj BiH, a podjednako je atraktivno i zimi i ljeti. Najveća znamenitost parka je Blidinjsko jezero, najveće planinsko jezero u državi, koje se tokom zimskih mjeseci zaledi, pa mnogi dolaze da bi se klizali na njegovoj površini. U sklopu parka se nalazi i ski centar, sa stazama za skijanje i sankanje, a tokom toplijih mjeseci poseban izazov predstavlja planinarenje do prelijepog prirodnog fenomena, Hajdučkih vrata.

Tešanjska tvrđava

BiH ima izuzetno bogatu istoriju, tako da i ne iznenađuje podatak da se na njenoj teritoriji nalazi na desetine srednjovjekovnih tvrđava, od kojih su mnoge zaista impozantne. Jedna od najvećih i najpristupačnijih je tvrđava u Tešnju, sa dobro očuvanim bedemima i kulama. Ovo je odlično mjesto za porodični izlet jer je tvrđava prostrana, prilično sigurna i sadržajna. Osim informativnih panela i muzejske postavke koji će biti zanimljiviji starijim članovima porodice, dostupni su različiti sadržaji za djecu, koja, recimo, ovdje mogu naučiti kako da barataju lukom i strijelom ili nekim drugim vještinama. Ispod tvrđave se nalazi revitalizovana stara čaršija, koju takođe vrijedi obići, a obilazak Tešnja se može iskombinovati s posjetom nekom od obližnjih gradova poput Doboja ili Maglaja, koji takođe imaju lijepe tvrđave.

Nacionalni park Kozara

U BiH  se nalaze ukupno četiri nacionalna parka, od kojih svaki plijeni ljepotom na svoj način, a ukoliko želite obići neki od njih s porodicom, predlažem da to bude Nacionalni park Kozara, smješten na istoimenoj planini. Park je bogat biljnim i životinjskim vrstama, a posjetiocima su na raspolaganju brojni sadržaji poput skijališta, biciklističke i trim staze, penjališta i sl. Stoga, bez obzira da li želite opušten ili aktivan odmor, Nacionalni park Kozara će vam omogućiti savršen boravak u prirodi. Ukoliko ga posjetite, nemojte propustiti da obiđete i impresivni spomenik na Mrakovici, posvećen borcima narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Otvaranje najvećeg CARPISA MEGA STORE-a u Importanne centru & posebne ponude pri kupovini uz 1h besplatnog parkinga

Naredna priča

Riječ stručnjaka: Kako djeci postaviti granice

Najnovije iz Destinacije u BiH

-->