fbpx

Kako da ti posjeta ginekologu bude ugodnijia?

Bilo da si već bila kod ginekologa ili te tek čeka tvoj prvi put, za mnoge tinejdžerke, ovo je pregled koji im stvara stres. To uopće ne mora biti tako, a ove bi ti stvari mogle pomoći i učiniti sljedeću posjetu ginekologu ugodnijom.

Iako bi kod ginekologa trebala krenuti svaka djevojka kada počne dobivati menstruaciju, najčešće se taj posjet odgodi dok ne postane seksualno aktivna. Posjete ginekologu su izuzetno bitne za tvoje zdravlje, a iako ti nisu najdraži, trebala bi na njih odlaziti redovno. Skroz je normalno osjećati se neugodno kod ginekologa, ali možda ti se stres smanji nakon što pročitaš ovih nekoliko savjeta koji bi ti kod toga mogli pomoći.

1.Odredi šta te najviše plaši

Postoji hrpa razloga zbog kojih bi ti posjet ginekologu mogao biti strašan i stresan. Ne samo da će neki tamo nepoznati čovjek pregledavati tvoje intimne dijelove tijela, već će i kako bi pregledao te najosjetljivije dijelove tvog tijela morati koristiti čudne spravice koje ti nisu poznate. Kako to ne bi bilo strašno! Dobra je stvar što se danas možeš o svemu informirati na internetu i saznati iskustva drugih. Nitko ti neće reći da su mu ovi pregledi super, ali možeš saznati od čega se točno sastoji pregled.

Neke se djevojke užasavaju ovog pregleda i jer su zabrinute zbog toga kako im tijelo izgleda, zbog mirisa svog tijela ili zbog toga jer nisu sigurne trebaju li se obrijati dolje ili ne. U jedno možeš biti sigurna, ginekolozi su već vidjeli i susreli se sa svim i svačim. Hoćeš li se obrijati il, ovisi isključivo o tebi. Doktorima ovo stvarno nije bitno i neće te po tome suditi ili ti zbog toga prigovarati.

2.Istraži sve unaprijed tako da te ništa ne može uhvatiti nespremnu

Dok slušaš ili čitaš iskustva drugih, možeš naići na neka koja zvuče kao čista noćna mora. Ako se bojiš kakav je ginekolog kod kojeg ti trebaš ići, to lako možeš saznati. Progooglaj i prouči doktora ili doktoricu kod koje ti ideš i vidi možeš li pronaći recenzije drugih ljudi. Ako su baš izrazito negativne, stigneš promijeniti doktora, ali češće ćeš ipak naići na pozitivna iskustva. Ako je neka tvoja prijateljica već odradila svoj prvi pregled, možeš popričati s njom, ona će ti sigurno iskreno sve reći. Ginekolozi su ipak većinom pažljivi i potrudit će se da se osjećaš ugodno, a ako vide da si stvarno uplašena, neki će prije pregleda i porazgovarati s tobom.

3.Sjeti se da ovakav pregled nije ništa neobično, već da na njega idu SVE djevojke i ne osjećaju se ugodno

I drugima je jednako stresno i strašno ići kod ginekologa. Dobro je zapamtiti i da doslovno ne moraš ići sama. Jer iako si odrasla dovoljno da ideš kod ginekologa, ne znači da tvoja mama ili starija sestra ne mogu ići s tobom, kao moralna podrška. Ako ti je toliko kritično, može neko ići i s tobom da te drži za ruku. Međutim, imaj na umu da će te ginekolog pitati neka prilično intimna pitanja na koja ti možda neće biti ugodno dati odgovor pred mamom.

4.Ako se bojiš nečega vezano za sam pregled, pitaj doktora otvoreno sve šta te muči

Kao što je ranije spomenuto, tvoj je ginekolog već vidio, ali i čuo svašta. Nema glupog pitanja, možeš ga pitati sve, on će ti odgovoriti najbolje što može. Ako se stvarno jako bojiš, spomeni mu to prije početka samog pregleda, imaju i oni već trikove kojima će te opustiti i učiniti pregled što ugodnijim i manje bolnim.

5.Sjeti se da su ove posjete bitne kako bi bila zdrava

Gore od toga da se osjećaš neugodno je da ignoriraš svoje zdravlje i onda se moraš suočiti s negativnim posljedicama. Posjet od 20 minuta nije toliko strašan koliko može biti strašno kada dođe do bolesti.

(teen385.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Roditelji perfekcionisti ostavljaju poseban trag u djetetovu životu

 
Prethodna priča

U dm BiH pronađite divne Balea maske za ruke

Naredna priča

Akupunktura u trudnoći suzbija mučninu, depresiju i stres

Najnovije iz Zdravlje

-->