fbpx

Akupunktura u trudnoći suzbija mučninu, depresiju i stres

Akupunktura je oblik tradicionalne kineske medicine koji se koristi više od 2000 godina. Ona ublažava bol i pomaže relaksaciji tijela (uključujući emocionalno, mentalno zdravlje).

Drevni Kinezi vjerovali su da je akupunktura način za uravnoteženje duha ili protoka životne snage/energije kroz tijelo. U savremenom dobu vjeruju da akupunktura dobra za stimuliranje živaca, mišića i drugih tkiva. Smatra se da je akupunktura “prirodan” način da se tijelo nosi s bolom.

Neke buduće majke idu na akupunkturu kako bi olakšale simptome trudnoće, poput jutarnje mučnine, glavobolje, bolova u leđima, bolova u kukovima, ublažavanja problema sa spavanjem, depresije i stresa.

Čak i prije trudnoće, neka istraživanja su pokazala da akupunktura može pomoći ženama koje imaju problem s neplodnošću. Studija koja je objavljena u American Journal of Obstetrics & Gynecology, dokazala je da akupunktura zaista može pomoći u većini ovih stanja.

 
Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Ako ste u prvom tromjesečju, najbolje je pričekati isprobavanje akupunkture. Akupunktura može uzrokovati kontrakcije i veća je vjerovatnoća da ćete doživjeti pobačaj u prvih 12 sedmica, zbog toga je najbolje da je preskočite u tom vremenskom periodu.

Razgovarajte s ljekarom. Prije nego što potražite akupunkturu kao rješenje, provjerite šta o tome misli vaš ljekar. On će znati više o vašim medicinskim potrebama i mogu vas posavjetovati koliko je to dobro za vas.

Pronađite licenciranog akupunkturistu. Vaš ljekar vam također može pomoći u tome. Prije nego počnete s tretmanom akupunkture obavite kratki intervju s akupunkturistom. Morate znate ima li akupunkturista iskustva u radu s turistima.

Nemojte koristiti akupunkturu za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ako imate ozbiljniju bolest, morate se posavjetovati s ljekarom o problemu koji imate i ne oslanjati se na akupunkturu.

Ako imate poremećaj krvarenja ili pejsmejker, akupunkturu trebate u potpunosti izbjegavati. Neke nus pojave akupunkture su: bol ili krvarenje od umetanja, osip, alergijska reakcija, modrice, infekcije, vrtoglavica, mučnina i pogoršanje boli.

 
(klix.ba/Kidsinfo.ba)
 
Prethodna priča

Kako da ti posjeta ginekologu bude ugodnijia?

Naredna priča

Predavanje za roditelje ''Rano poticanje emocionalnog i intelektualnog razvoja djece'' 5. februara u Sarajevu

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->