fbpx

Roditelji perfekcionisti ostavljaju poseban trag u djetetovu životu

Roditeljski perfekcionizam može se manifestirati na razne načine. Djeca roditelja perfekcionista često spominju kako im u djetinjstvu nije bilo dozvoljeno da budu “kakva uistinu jesu”, porodične razgovore opisuju kao naporne i ograničene, a svoje prave osjećaje kao neostvarene.

Ako ste i sami roditelji perfekcionisti, razmislite o postupcima i popustite u kritikama

No, većina ih je složna u tome da je odrastanje u domaćinstvu s brojnim pravilima iscrpljujuće. Ako cijeli život osjećate kao da morate “hodati po jajima”, onda to neizbježno ostavi posljedice u kasnijem životu. Možda su vam govorili da određene emocije – najčešće tuga i bijes, nisu poželjne. Ili da su vaši emotivni odgovori na određene situacije glupi, neprikladni ili dosadni.

Djeca roditelja perfekcionista ljubav najčešće dobivaju samo kada “plešu kako roditelji sviraju” ili podilaze roditeljskim zahtjevima te se pridržavaju pravila. Savršen roditelj, dakako ne postoji. I većina ih ostavi neke tragove ili ožiljke na svojoj djeci. No, neki roditelji “ostave” više štete nego drugi.

Evo nekih od posljedica perfekcionističkog roditeljstva:

Emotivno susprezanje

Djeca perfekcionističkih roditelja sklona su potiskivanju emocija. Tuga, ljutnja, frustracija, ljubomora, svaka emocija koja se u društvu smatra “negativnom”, bit će  sakrivena od drugih. No, to neće izbrisati njihovo postojanje, a i vrlo je iscrpljujuće. Hronično potiskivane emocije dovode također do tjeskobe, depresije i raznih drugih bolesti.

Sram

Što su djeca roditelja perfekcionista više nepovezana sa svojim emocijama, vjerovatnije je da će one negativne okrenuti prema sebi. U takvim obiteljima obično je potrebno poštivati niz pravila, što nije uvijek lako, odnosno, nemoguće je. Zbog toga će djeca, koja će nužno pogriješiti ne pridržavajući ih se, osjećati da nešto s njima nije u redu jer ne mogu ispuniti roditeljska očekivanja. To će dovesti do emocije srama, odnosno posramljenosti jer nešto s njima nije u redu.

Sklonost ovisnosti

Postoje razne vrste ovisnosti, ali ovisnost je u svojoj biti neprilagođeni odgovor stresu. To je ono što ljudi čine kako bi se lakše nosili sa stresnim situacijama s kojima ne znaju na bolji način izaći na kraj. Djeca iz perfekcionističkih porodica sklonija su ovisnosti od većine jer je upravo perfekcionizam njihovih roditelja bio stalan odgovor na stres s kojim se nisu znali nositi. 

Perfekcionizam

Kakvog li iznenađenja! Djeca roditelj perfekcionista sklona su prenošenju svog naslijeđa, sve dok ne odaberu neki drugi put.

Hronični stres i fizička napetost

Djeca perfekcionista uvijek pokušavaju sve raditi ispravno i tako živjeti, pa će uvijek ćete biti na rubu, samo čekajući svoju iduću pogrešku. I tu dolazi do silazne putanje perfekcionizma, svaka greška ojačat će osjećaj neadekvatnosti i nesavršenosti. To tjera na sve veći rad koji dovodi do iscrpljenosti, da ne govorimo o količini stresa.

Neprihvaćanje kritike

Perfekcionisti u sebi stalno vode kritički dijalog. Netko u glavi stalno im govori što trebaju učiniti kako ne bi bili kritizirani. Djeca perfekcionista neće dobro prihvatiti nikakvu kritiku izvana, jer će ih to podsjetiti na roditelje koji su ih stalno upozoravali ili omalovažavali. Proradit će obrambeni mehanizam i otpor.

Želja da se uvijek ugodi drugima

Uvijek u želji da ugode zahtjevnim roditeljima, djeca perfekcionista odrast će u ljude koji će cijeli život potrošiti želeći udovoljiti drugima. Živeći život za tuđu sreću, uskoro se gubi osjećaj sebe i javlja se veliko nezadovoljstvo.

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

7 savjeta mame psihologinje na kojima su joj zahvalni mnogi roditelji

 
Prethodna priča

7 savjeta mame psihologinje na kojima su joj zahvalni mnogi roditelji

Naredna priča

5 načina kako zainteresovati bebu tokom vožnje

Najnovije iz VIJESTI

-->