fbpx

Anksioznost kod tinejdžera: Znaci i savjeti za roditelje

Sigurno smo da ste čuli sve o anksioznosti, čak iako niste prošli kroz istu. Prema istraživanju Child Mind Institute-a, oko 31,9 posto nas se suoči sa njom od 18. godine, dok su djevojke sklonije njoj od muškaraca čak za dva puta.

Nekada postoje očigledni znaci kod vaše djece, ali postoje i oni nevidljivi koji mogu sve zakomplikovati. Evo nekoliko stvari koje roditelji trebaju da znaju i načini kako da pomognete djeci.

Kako anksioznost kod tinejdžera izgleda?

U ovoj osjetljivoj dobi odrastanja, može se javiti kao strah, krivica.. ali nikada u nekom ugodnom obliku. Recimo, mnogi tinejdžeri suočavaju se sa socijalnom anksioznošću, poput straha od određenih situacija, dok su neke uzrokovane nekim novostima, razdvajanjima, traumama…

Kako roditelji mogu pomoći?

Child Mind istraživanje tvrdi kako će srednjoškolaci danas prije potražiti pomoć nego što bi to uradili 80-ih godina. Ipak, to ne znači da će oni sa vama lako razgovarati o ovome.

Dobar početak bi bio da potražite neke znakove upozorenja kod vaše djece. Oni zbog anksioznosti mogu biti frustrirani, žele se izolovati.. Ako primjećujete bijes, iscrpljenost,.. razmislite zašto se vaše dijete tako ponaša.

Još jedna dobra taktika da podijelite vaše iskustvo sa njima. Da li ste ikada imali napad panike? Kako ste se osjećali? Razgovarajte otvoreno o mentalnom zdravlju i vašim osjećajima i učinite tako da se vaše dijete ne osjeća usamljenim.

Recite mu da o tome može razgovarati i sa vama i prijateljima, ali možete potražiti i profesionalnu pomoć. Takvo saznanje, da postoji neko sa kim iskreno može razgovarati, može promijeniti njegov život. Niko se ne bi trebao sam suočavati sa anksioznošću. Uvjerite ga i stalno podsjećajte da ste tu za njega, iako je to vama prirodna stvar!

(parents.com, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Probajte metodu doktora Karpa kako bi smirili vaše dijete

Naredna priča

Da li su dodatne aktivnosti opterećenje za dijete ili ne?

Najnovije iz Zdravlje

-->