fbpx

7 savjeta mame psihologinje na kojima su joj zahvalni mnogi roditelji

Anna Bykova je lijena majka i to je nije sram priznati. Ova psihologinja i autorica nekoliko najprodavanijih knjiga čak je ponosna na ovu titulu jer vjeruje da djeci pruža priliku da se osamostale.

Međutim, pod lijenošću Anna ne misli na ležanje na kauču cijeli dan, već na to da ne želi sve raditi sama. 

Na primjer, ponekad je bolje biti “lijen” i pustiti sedmogodišnjaka da opere suđe kako bi poboljšao motoričke sposobnosti. Bez obzira na to što nakon toga mora obrisati pod i opet oprati posuđe kad dijete ne gleda, ona to i dalje čini.

Ova neobična roditeljska tehnika je suprotna pretjeranoj zaštiti djeteta, a ovo su neki od savjeta koji mogu olakšati život mnogim roditeljima.

Naučite dijete da koristi tutu

Ovo je postupak koji zahtijeva strpljenje.

Prvo što treba zapamtiti je da nikada ne prisiljavate dijete da sjedi na njoj i to da tuta uvijek treba biti na istom mjestu, gdje je dijete lako može vidjeti.

Na početku treninga nemojte zaboraviti pohvaliti dijete svaki put kada sjedne na tutu. Rezultat je u ovom trenutku nebitan, nije važno je li dijete obavilo malu ili veliku nuždu ili samo sjelo na nju.

Također možete pokušati staviti plišanu igračku na tutu  i ispričati bajke o tome kako plišane igračke uživaju u nošenju suhih hlača. Ostalo je samo pitanje vremena.

Spriječite djetetove ispade bijesa u raznim situacijama

Makaze su opasne igračke za dijete i ako ih stvarno žele dodirnuti, u redu je pustiti ih da probaju, ali samo ako je roditelj u blizini. 

Previše zabranjenih stvari iritira dijete i ograničava njegov razvoj. Pokušajte s pristupom: “Naravno, to ćemo učiniti, ali idemo prvo spavati.”

Ako trebate zaustaviti igru kako biste nahranili svoje dijete, predložite da se prvo nahrani igračka. Na primjer, ako želite da vaše dijete ide ručati, nemojte reći: “Ostavi svoje igračke i idi jesti.” Samo najavite kako je i igračkama pauza za ručak.

Predložite alternativu i dijete će se ponašati onako kako vi želite. Na primjer, možete pitati: “Hoćeš li prvo pokupiti vojnike ili automobile?”

Upravljajte djetetovim izljevima bijesa

Ako niste uspjeli spriječiti izljeve bijesa, možete usmjeriti djetetovu pažnju na nešto drugo i osmisliti umirujuću rutinu.

U pravilu, većina porodica vremenom razvije vlastitu rutinu smirivanja. To može biti ista pjesmica, bajka ili igra. Na primjer, majka može nježno puhati u djetetove oči da osuši suze. Ili možete djetetu dati malo “čarobne” vode koja će ga smiriti. Bitno je ignorirati neprihvatljivo ponašanje.

Ako ste već isprobali druge metode i nema zdravstvenih rizika (poput epileptičnog ili astmatičnog napadaja), možete ostaviti dijete samo, da plače neko vrijeme ili neko vrijeme ignorisati njegovo vrištanje.

Nemojte se rugati djetetu niti ga zatvarati samog u sobu, nego samo podijelite svoj stav: “Mislim da samo želiš plakati… Kad završiš, radit ćemo nešto zabavno.”

Nahranite izbirljivo dijete

Hrana je osnovna ljudska potreba. Zamislite da ste “zaboravili” nahraniti novorođenče. Obavijestit će vas odmah o tome koliko je gladno i neće se smiriti dok ga ne nahranite. Dijete najbolje zna kada i koliko treba jesti.

Kad djetetu ponudite raznovrsnu i šarenu hranu, najvažnije je ne pokušavati ga uvjeriti da je moraju pojesti. Neka vaše dijete postane stvarno gladno. Apetit je uvijek bolji kad je povezan s pozitivnim emocijama.

Ako pustite dijete da sudjeluje u procesu kuhanja, pružite mu priliku da isproba različite sastojke i odabere proizvode u supermarketu i više se nikada nećete suočiti s problemom hrane.

Potaknite djetetov apetit. Ako dijete ne jede ništa za vrijeme obroka, ne dopustite mu da jede grickalice kao međuobrok. Pokušajte izbjegavati proizvode s pojačivačem ukusa i umjetnim aromama. Kad se dijete navikne na njih, zdrava hrana će imati lošiji okus.

Hodajte češće i učinite dijete aktivnijim. To će pozitivno utjecati na apetit.

Dajte djetetu manje slatkiša.

Uspavajte dijete

Vaše dijete može imati poteškoće s uspavljivanjem jer je razvilo naviku zaspati dok plače pa odlazak u krevet doživljava kao kaznu.

Anne je podijelila zapažanja i metode koje je koristila dok je radila u vrtiću.

Tjelesno orijentirana terapija

Anne bi sjela na stolicu pored djeteta i stavila jednu ruku na njegovo bedro, a drugu na rame. Tada je radila vrlo nježne kružne pokrete. Ova tehnika omogućuje opuštanje mišića, kao i smirivanje živčanog sustava.

Zajedničko disanje

Rukama na djetetovom tijelu pokušavala je oponašati njihovo disanje. Postupno je počela dublje disati. Tada je malo zaljuljala dijete. Zahvaljujući sporom, dubokom disanju i laganim pokretima, djeca su brzo zaspala.

Tupo čitanje

Kad je čitala knjigu, u tekst je ubacila fraze o opuštanju i spavanju: “A onda je medvjed rekao… Sjest ću na panj… Pojest ću tortu… Pa leći na travu… Malo odrijemati…”

Važno je čitati polako te raditi izdisaje i pauze kako bi vam dah bio gladak i postupno usporavao tempo vašeg govora. Ako to učinite dobro, primijetit ćete usporavanje disanja slušatelja.

Naviknite dijete da spava samo

Osmislite simbol mirnog sna. To može biti igračka koju će dijete zagrliti kad zaspi. Tako će mu biti lako zaspati, ne samo u vlastitom krevetu već i na bilo kojem drugom mjestu.

Premjestite se u novi krevet zajedno. Ako je dijete spavalo s roditeljima, mama u početku može spavati s njim u njegovom novom krevetu. Tako će se dijete naviknuti na novi krevet, a na kraju biti spremno i zaspati.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Od rastrošnih roditelja nastaju super štedljiva djeca?

 
Prethodna priča

Zašto bebe nemaju pjegice?

Naredna priča

Roditelji perfekcionisti ostavljaju poseban trag u djetetovu životu

Najnovije iz VIJESTI

-->