fbpx
//

MEDICINA JE ČUDO Prva žena se vanklinički porodila nakon transplantacije materice

Od transplantacije do rođenja bebe prošlo je 18 mjeseci

U Alabami (SAD) rođena je prva beba iz transplantirane materice van kliničkog ispitivanja.

Žena pod imenom Mellori (prezime je zaštićeno iz privatnih razloga)  rođena je bez materice. To je stanje koje je poznato kao Majer-Rokitanski-Kuster-Hauserov sindrom – i bila je uvjerena da nikada neće moći da zatrudni.

– Pomirila sam se sa time da neću moći da nosim svoju djecu, ali mi je uvek to nedostajalo – rekla je u izjavi.

Od transplantacije do poroda

Njena sestra je bila surogat za prvo Mellorino prvo dijete, ali nije mogla da iznese i drugu trudnoću iz zdravstvenih razloga.

U međuvremenu je otkrila da Univerzitet u Alabami u Birminghamskom programu ima i transplantaciju materice, što je svega jedan od četiri u Sjedinjenim Državama i prvi koji je otvoren za pacijente van kliničkih ispitivanja. 

Prijavila se i dobila matericu od preminulog donatora. Od transplantacije do rođenja njenog drugog djeteta prošlo je 18 mjeseci.

– Pored svih mogućih komplikacija, prihvatila sam trudnoću jer sam znala da će to biti jedini put da ću tako nešto moći da uradim. Imala sam mnogo sreće da sam to mogla da doživim. Podijeliti takvo putovanje sa našom kćerkom bilo je takođe posebno, jer je mogla da osketi moj stomak. Toliko sam zahvalna što sam ovo doživjela – ispričala je Mellori, a prenio Yahoo Life.

Prva beba nakon transplantacije materice rođena je 2014. godine u Švedskoj.

Od tada je nekoliko medicinskih centara širom svijeta pomagalo ženama da se porode zahvaljujući transplataciji.

Veliki korak

 Prvobitna transplantacija obavljena je korištenjem materice donora od živih rođaka, ali se polje proširilo na korištenje materica od preminulih donora.

U 2017. godini, na Univerzitetu Baylor u Dallasu, majka sa transplantacijom materice rodila je prvu bebu u SAD i od tada je nekoliko velikih medicinskih centara proučavalo proceduru.

Međutim, sve te trudnoće i porođaji prošli su kroz klinička ispitivanja, što često može da bude veoma rigorozno iskustvo. Zato je porođaj nakon transplantacije materice van kliničkih ispitivanja veliki korak.

– To pokazuje da čak i van centara za proučavanje sa rigidnim smjernicama, sada postoji opcija koja može da se ponudi u drugim bolnicama i koja će da omogući većem broju žena rešenje – kaže Jessica Sheperd, ginekologinja iz Texasa.

– Ovo je veliki napredak u svijetu plodnosti – nadovezuje se dr. Alex Robles, reproduktivni endokrinolog u Centru za plodnost Columbia Univerziteta.

Dodaje kako to otvara mogućnost da pacijentkinje koje ranije nisu mogle da nose trudnoću zbog faktora materice sada mogu da budu trudne. Više pojedinačnih slučajeva će vjerovatno rezultirati nakon ovog slučaja.

– Transplantacije materice su novija specijalnost u medicini i neki medicinski centri marljivo rade na uspostavljanju protokola. Činjenica da je usvojena u kliničkoj upotrebi van kliničkog ispitivanja sugeriše da je tehnika dovoljno rafinirana da bi imala prihvatljive rezultate i određeni stepen sigurnosti – ističe i dr. Jonatan Schaffir, ginekolog na medicinskom centru Univerziteta Ohio.

Šta je transplantacija materice?

Svaki medicinski centar pristupa ovome malo drugačije. Međutim, transplantacija materice je ono što se dešava kada se materica donora – bilo od živog ili umrlog donora – hirurški implantira u ženu.

U principu,  žena mora da se prijavi za transplantaciju i da bude pregledana za proceduru. Ako je odabrana za to, ona mora da se podvrgne vantjelesnoj oplodnji, koja kada uspije stvalja se u matericu donatora i dodjeljuje ženu, i potom hirurški implantira u njeno tijelo. Žena uzima imunosupresivne lijekove dok je materica na mjestu.

– Kao i kod svake transplantacije, primalac treba da uzima lijekove da potisne svoj imuni sistem kako bi spriječio odbacivanje novog organa, koji imuni sistem može da napadne i da “uništi” strano tkivo” – kaže dr. Schaffir.

On ističe da se, nakon što trudnoća završi, transplantirana materica uklanja tako da rizik od odbacivanja ne postoji.

Embrion se implantira od šest do 12 mjeseci nakon transplantacije, a ako dođe do trudnoće, beba se rodi carskim rezom između 37. i 39. nedjelje. Kada završi sa djecom (većina centara dozvoljava jednu ili dvije trudnoće), materica se uklanja.

Rijetki zahvati

Međutim, transplantacija materice može da bude i rizična, jer je uključeno više operacija i povećan rizik od infekcija i komplikacija u trudnoći.

– Ovo je takođe osmišljeno da pomogne samo maloj grupi žena. Iako je važno da postoji nova opcija da se ponudi ženama sa ovim posebnim stanjem, to ne predstavlja revoluciju u liječenju neplodnosti- ističe dr. Schaffir.

Važno je istaći kako je ova specifična podskupina pacijenata za koje bi procedura mogla biti primjenljiva veoma mali dio neplodne populacije.

Za sada je dostupno „malo podataka“ o stopi uspjeha s obzirom na to da su ove transplantacije bile rijetke.

Prethodna priča

ODRASTI NIJE LAKO Kako se povezati sa djecom kad ulaze u pubertet

Naredna priča

PRVE SEDMORKE NA SVIJETU SLAVE 26. ROĐENDAN: Otac nije mogao izdržati pritisak i napustio ih je

Najnovije iz Put do trudnoće

-->