fbpx
/

PRVE SEDMORKE NA SVIJETU SLAVE 26. ROĐENDAN: Otac nije mogao izdržati pritisak i napustio ih je

Djeca su rođena devet sedmica ranije u medicinskom centru u Iowi. Njihovom porodu je prisustvovao tim od 40 specijalista

Doktori su bili gotovo sigurni da se neće roditi, jer su se rizici povezani s trudnoćom činili nepremostivima

Unatoč pesimističnim prognozama Amerikanka Bobbi McCaughey je u novembru 1997. na svijet donijela prve sedmorke koje će uskoro navršiti 26 godina. 

Tada 29-godišnja Bobbi i njezin godinu dana mlađi suprug Kenny već su imali kćer Mikaylu, no željeli su proširiti obitelj i znali su da će im ovaj put u tome biti potrebna pomoć. 

Tokom procesa liječenja neplodnosti par je unaprijed upozoren na mogućnost višeplodne trudnoće. Očekivali su dvoje djece, no liječnik ih je iznenadio kada je tokom ultrazvučnog pregleda ustanovio da par čeka sedmero djece. 235959_sedmorke1_ff.jpg Unatoč nepovoljnim prognozama svih sedmero djece je dočekalo porod( IZVOR: YOUTUBE SCREENSHOT)

Specijalisti za rizične trudnoće pomno su pratili Bobbin napredak i iako gotovo polovica svih višeplodnih trudnoća završi pobačajem, srećom ništa nije pošlo po zlu. 

Djeca su rođena devet sedmica ranije u medicinskom centru u Iowi. Njihovom porodu je prisustvovao tim od 40 specijalista, uključujući perinatologe, neonatologe, respiratorne terapeute, medicinske sestre i anesteziologe. 235961_sedmorke-2_ff.jpg Briga o osmero djece predstavljala je veliki financijski izdatak za obitelj (IZVOR: YOUTUBE SCREENSHOT)

I ne samo da su preživjeli, nego su i lijepo napredovali, iako su ostali u bolnici otprilike dva mjeseca nakon rođenja. 

Dvije bebe rođene su s cerebralnom paralizom i bile su podvrgnute višestrukim operacijama kako bi mogle hodati bez pomoći. Bobbi se suočila s teškim zadatkom brige o svojim mališanima, za što su bile potrebne 42 bočice hrane i 52 pelene dnevno.Kad je otpuštena, u početku joj je rodbina pružala pomoć i podršku, a kako su djeca rasla, volonteri i dadilje preuzimali su teret. S vremenom se Bobbi postupno vratila na posao, ali na pola radnog vremena, dok je Kenny nastavio raditi u tvornici boja za metalne proizvode. profimedia-0176920702 (1).jpg Roditeljima je u početku rodbina pružala pomoć i podršku (IZVOR: PROFIMEDIA)

Nakon nekog vremena je donio tešku odluku o odlasku, preopterećen zahtjevima brige za sedmorke i troškovima koji idu uz to.

Njegovim odlaskom Bobbi se našla u ulozi samohrane majke koja odgaja osmero djece. Danas su to već odrasli ljudi koji su se, kako je nedavno otkrila Bobbi, uspješno osamostalili.

Prethodna priča

MEDICINA JE ČUDO Prva žena se vanklinički porodila nakon transplantacije materice

Naredna priča

SVE NA VRIJEME Naučite djecu da pomažu u kućanskim poslovima

Najnovije iz Rođendani

-->