fbpx
///

SVE NA VRIJEME Naučite djecu da pomažu u kućanskim poslovima

Uvijek je vrijeme da svoju djecu naučite nekim vrijednim životnim vještinama i angažirate ih kao pomoć za svakodnevne zadatke u kućanstvu. I sami ćete najbolje procijeniti kad je to vrijeme

Neka djeca već u najranijem dobu pokazuju interes da vam pomognu. Žele se poigrati sa usisivačem, posebno su sretni ako im dopustimo da obrišu prašinu, malo pospreme sobu, operu igračke.

Uostalom, to je uvijek bolje nego da sjede pred telefonima nakon što su završili školu, napisali zadaću.

Zasićenost rutinom i dosada sasvim su normalne pojave i baš zato djecu treba uključiti u kućanske poslove. Osim toga, tako će na vrijeme steći i vrijedne vještine. Zadatke možete čak i prilagoditi godišnjem dobu.

Evo kako.

Planiranje i kuhanje obroka

Za početak djeca mogu pomoći u planiranju obroka i kuhanja. Većina djece može pomoći u sastavljanju popisa namirnica, a čak mogu pomoći da razmislite o tome koje bi obroke vaša porodica željela koji dan. Ako su tinejdžeri, trebali bi moći sami pripremiti cijeli obrok, a mlađima će sigurno trebati pomoć.

Pranje posuđa

Ako već ne znaju, iskoristite jedno slobodno poslijepodne da djecu naučite prati posuđe. Makar imate i mašinu. Mlađa djeca mogu obrisati posuđe, a starija čak i sama prati ili puniti i prazniti perilicu. S manjom djecom pranje posuđa koje oni koriste možete pretvoriti čak i u igru pa im pokazati kako da ga “peru” u bazenčiću u vrtu ili na balkonu.

Radovi u vrtu

Još je lijepo vrijeme i djeca mogu pomoći u sadnji cvijeća, sređivanju balkona. Ako imate vrt tinejdžeri mogu pokositi kosilicom travu. Dakako, uz vaš strogi nadzor. Radite zajedno kao porodica jer poslovi na otvorenom pune energijom, a na koncu dana osiguravaju odličan počinak.

Pranje auta

Djeca vole prati auto. Izvadite crijevo i sapun i pustite svoju djecu da operu svu prljavštinu. Nakon toga očistite sve smeće i mrvice hrane sa sjedala automobila. Manja djeca uživat će u mjehurićima sapunice, a ako im date i njihove male spužve u raznim oblicima, oduševljenje će biti još veće.

Duge ljetne dane može se popuniti i učenjem važnih vještina.

Čišćenje dječje sobe

Vikendima je idealno vrijeme da djeca pogledaju dobro svoju sobu. Dnevna rutina je namjestiti krevet, a za vikend mogu pokupiti igračke, obrisati prašinu, složiti knjige.

Sortiranje prljave odjeće

Od djece mlađe osnovnoškolske dobi previše je očekivati da će u nekoliko minuta savladati korištenje perilice za rublje. Ali svakako vam mogu pomoći s pranjem rublja jer mogu odjeću sortirati prema bojama. Uz to, mogu pomoći u slaganju i odlaganju vlastite čiste odjeće.

Iznošenje smeća

Iskoristite priliku i pokažite djeci, ako još ne znaju, kako se razvrstava smeće. Pokažite im različite boje kanti i vrećica za odvajanje smeća i poučite ih o otpadu koji treba odvajati.

Treba li djecu nagraditi?

Iako su kućanski poslovi nešto što se mora savladati za kasniji uspješan samostalni život, neki roditelji za uspješno odrađene kućanske poslove nagrađuju svoju djecu novcem te ih na taj način uče kako zaraditi vlastiti novac, što je odličan poticaj.

Prethodna priča

PRVE SEDMORKE NA SVIJETU SLAVE 26. ROĐENDAN: Otac nije mogao izdržati pritisak i napustio ih je

Naredna priča

ŠVEDSKA U školama se ukidaju tableti, vraćaju se na knjige

Najnovije iz OSNOVCI

-->