fbpx
///

LJETO JE Proslavite rođendan na otvorenom

Sezona je dugih boravaka na otvorenom, a to uključuje i dječje rođendanske proslave.

Profesionalna organizatorica savjetuje kako dobrom pripremom izbjeći stres oko organizacije i o čemu sve voditi računa da bi proslava dječjeg rođendana u prirodi ostala svima u lijepom sjećanju.

Zbog mnogobrojnih zadataka oko pripreme proslave dječjeg rođendana, često budu prilično stresne za one koji ih organiziraju, najčešće za roditelje male slavljenice ili slavljenika. Srećom, dobrim planiranjem sve može proteći u savršenu redu i na zadovoljstvo svih prisutnih.

I organiziranje treba organizirati

 Bez obzira na to jeste li poklonik papira i olovke ili pak suvereno vladate modernom tehnologijom, svaki od niže navedenih organizacijskih zadataka morat ćete zabilježiti u neku vrstu planera. Jedino tako ćete u svakom trenutku moći imati svoju organizaciju proslave pod kontrolom.

Odvojite barem dva sata za sastavljanje plana prema zadatcima koji slijede i izbjegnite neugodne situacije do kojih može doći samo zato što nešto niste na vrijeme isplanirali.

Organizacija je projekt

Organizacija ovog sretnog događaja sastoji se od niza različitih zadataka, od kojih svaki iziskuje određeno vrijeme i način obavljanja. Svi zajedno čine pravi mali projekt i zato je nužno da na vrijeme ustanovite koji su to sve zadatci, kako biste odlučili tko, kada i kako će ih obaviti.

Evo zadataka koje ćete morati izvršiti da bi organizacija proslave uspjela 
 • Odrediti datum proslave (i upisati u planer!) – kao i kod svake organizacije nekog događanja, ovo je prva i osnovna stvar koju morate odrediti. Za proslavu na otvorenom to je posebno važno zato što morate voditi računa o vremenskim (ne)prilikama.
 • Odrediti lokaciju proslave – ako kod kuće imate vlastito dvorište ili vrt, to će najvjerojatnije biti vaš prvi izbor. Najveća prednost ove varijante prilično je očita – ništa ne morate nositi na neku drugu lokaciju, a i raspremanje nakon završetka ne morate nužno dovršiti iste večeri.
  Druga je mogućnost proslava u kući za odmor, tj. vikendici, ako ju imate ili vam ima ko ustupiti svoju. U tom slučaju logistika je malo zahtjevnija, ali je ugođaj jednako dobar ili bolji nego kod kuće.
  Treća je varijanta, sve češće korištena u gradovima, proslava u jednom od gradskih parkova sa za to predviđenim mjestima. Logistika će uključivati pomoćna rješenja poput prenosivih frižidera ili prostirki za sjedenje na travi, ali će zato roštilj ovakvu proslavu učiniti naročito poželjnu odraslima. 
 • Popisati i zbrojiti goste – ukupan broj gostiju potreban vam je da biste tačno isplanirali količinu hrane i potrebnog pribora, ali i pozvali svakoga gosta na vrijeme.
 • Odabrati i poslati pozivnice – ovdje vam predlažem dvije mogućnosti, ovisno o dobi djeteta. Ako je vaše dijete predškolske ili školske dobi, uključite ga u izradu i dijeljenje pozivnica. U slučaju da organizirate proslavu tek prvog ili drugog rođendana, pozivnice možete poslati u obliku sms-a ili neke od vrlo zgodnih rođendanskih mobilnih aplikacija i tako uštedjeti na vremenu i novcu. 
 • Sastaviti jelovnik i popis za kupovinu – iako su ovo dva pojedinačna zadatka, toplo preporučujemo da ih radite odjednom. Dakle, upišete li na primjer u jelovnik sendviče, odmah na poseban komad papira (ili aplikaciju koju inače koristite za nabavku) upišite koliko i kojeg hljeba, namaza, suhomesnatog, sira ili nečega drugoga treba kupiti. To je najzahtjevniji dio organizacije svake proslave, ali u vašem je interesu da ne potrošite previše novca zbog prevelikih količina ili da nečega ne ponestane. 
 • Odabrati ukrase i pribor i dodati na popis  – ako ste odlučili koristiti balone, razne lampione ili zastavice, morate ih također kupiti na vrijeme. Pribor uključuje i svjećice za tortu, slamke, plastične/papirnate tanjure i čaše te pribor za jelo, salvete i vreće za smeće. U slučaju organiziranja proslave na vlastitoj adresi, razmislite o upotrebi barem dijela vlastitog posuđa i tako smanjite količinu otpada koja će ostati nakon proslave. 
 • Obaviti kupovinu – odlazak u kupovinu morate zabilježiti u svoj raspored, dakle u tačno određen dan i sat. Dodatna je prednost dobrog popisa što ćete unaprijed imati sve potrebne elemente da ovaj zadatak prepustite nekom drugom, kad za to dođe vrijeme. Također vodite računa da ćete možda po pribor i ukrase morati ići u neke specijalizirane trgovine, tj. da ih nećete moći kupiti na istom mjestu kao i hranu. I taj odlazak upišite u planer. 
 • Odabrati i naručiti tortu (ako je ne pečete sami) – odabir torte jednostavnije je obaviti na internetu, a još je bolje imati preporuku drugih roditelja koji su bili zadovoljni narudžbom. U svakom slučaju nastojte izbjeći hodanje po gradu nakon posla ili vikendom, naročito ako u odabiru torte sudjeluje i vaše dijete. Fotografije na internetu više su nego dovoljne, a narudžbu vrlo jednostavno možete obaviti telefonom. 
 • Preuzeti tortu (ako niste naručili dostavu) – i ovo je jedan od zadataka koje vrlo lako možete prepustiti nekom drugom. Onome ko će to obaviti morate samo dati vrijeme i mjesto preuzimanja, i novac. 
 • Dogovoriti prijevoz gostiju (ako je potrebno) – ako je za dolazak na mjesto proslave potreban prijevoz u vlastitom aranžmanu, a neka djeca dolaze bez roditelja ili neki od gostiju nemaju automobil, morate kao domaćin o tome voditi računa. Vaš planer mora sadržavati kontakte svih onih koje trebate nazvati zbog ovog dogovora, kao i vrijeme kada ćete im se javiti. Nemojte očekivati da ćete uz svakodnevne poslovne i privatne obveze imati dovoljno koncentracije da se ovakvih stvari sjetite sami od sebe i dovoljno unaprijed. 
 • Odabrati aktivnosti (igre) za djecu – zadnje, ali ne manje važno, odredite kako će se djeca zabavljati, tj. nemojte dopustiti da im postane dosadno jer to može upropastiti cijelu proslavu. Igre će naravno ovisiti o njihovoj dobi, interesima i ukupnom broju. Proslava na otvorenom daje vam niz zabavnih varijanti koje ne možete upotrijebiti u stanu, primjerice igre s loptom ili s vodom. Kao i kod hrane, ovdje se radi o odabiru, zapisivanju i fizičkom obavljanju zadatka, pa je najbolje da to radite istovremeno. Na primjer, za proslavu u parku morat ćete loptu zapisati, ali i fizički staviti u neku torbu i odnijeti u auto. Ako treba i imate za to tehničke mogućnosti, učinite atmosferu proslave još boljom pomoću muzike.

Dodatno si olakšajte

 • Budite fleksibilni oko datuma ‒ ako je vašem djetetu rođendan u hladnijem dijelu godine, a želja vam je svima proslaviti ga na otvorenom, razmislite o skromnijoj proslavi u zatvorenom na sam dan (ili je sasvim preskočite, ako dijete još nije svjesno datuma), a veću proslavu na otvorenom planirajte za proljeće ili ljeto. Ako imate više djece slične dobi i interesa, organizirajte im zajedničku proslavu na otvorenom, bez obzira na njihove pojedinačne datume rođenja – tako ćete se angažirati malo više, ali zato samo jednom umjesto dva ili više puta.
 • Odvojite nabavku hrane od nabavke pića ‒ izbjegnite prevrtanje boca na grickalice ili pretrpana kolica i prtljažnik. Jednostavno podijelite kupnju na dva odlaska. Pametnije je isplanirati dvije nabavke nego gurati dvoja kolica po trgovini ili, još gore, ozlijediti leđa nošenjem prevelikih količina u automobil i onda u kuću.
 • Dogovorite tortu kao poklon nekoga od gostiju – dogovorite se s bakom i djedom, kumovima ili prijateljima da tortu donesu umjesto poklona. Naravno, ako ju ne pečete sami. 
 • Unajmite animatore ‒ ako vam financijske mogućnosti dopuštaju, unajmite rođendanske animatore za svoje dijete i njegove male goste.

Uključite dijete u organizaciju

Ovisno o dobi djeteta, osim oko pozivnica, ono vam može pomoći i u drugim poslovima oko pripreme. Povedite ga u nabavku i dopustite mu da samo stavlja u kolica ono što može, a vi samo kontrolirajte prema popisu.

Neka vam pomogne oko ideja za igre na otvorenom, kao i oko ukrašavanja prostora i postavljanja stola. Možda će vam u nekim situacijama malo i otežati organizaciju, ali prijeđite preko toga i dopustite mu da shvati koliko posla se zapravo krije iza proslave i koliko se angažirate da biste mu to omogućili.

Prethodna priča

SAMO POLAKO Ljeto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena

Naredna priča

KRALJEVSKI SAVJET Nije sve u životu savršeno

Najnovije iz Art i craft

-->