fbpx

Oftalmologinja Alajbegović – Halimić: Alergijski konjuktivitis u dječijoj dobi

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović – Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba govori o alergijskom konjuktivitisu u dječijoj dobi. 

Alergijske reakcije se  kod djece  u posljednje vrijeme znatno češće pojavljuju. Uzrok alergija mogu biti genetska predispozicija (atopija) ili prekomjerna izloženost tvarima koje su potencijalni uzrok alergije (zagađenost okoline, izloženost zaraznim bolestima, sintetskim tvarima u hrani, lijekovima, a pominje se i nedovoljno dugo dojenje). Mehanizam nastanka alergije je dosta složen i spada u domen imunologije, jedne od najmlađih grana u medicini.

To je molekularna, genetski uslovljena, reakcija organizma u smislu stvaranja antitjela na određene antigene (alergene), pri čemu se oslobađaju tzv. medijatori upale u prvom redu histamin, što za posljedicu ima propuštanje viška tečnosti iz limfno-krvnih sudova, stvarajući na taj način veće ili manje otoke. Na ovaj proces ne možemo uticati, te za proizvodnju antitijela i ne znamo dok se ne dođe u kontakt sa alergenima. Alergičnost na određen tvari i supstance je kasnije važna informacija o zdravstvenom stanju pojedinca.

Najčešći alergeni su polen, kućna prašina, grinje, životinjske dlake, tvari koje se oslobađaju ugrizom komarca, pčele, pauka, mrava i sl., zloupotreba lijekova, konzervansi i aditivi dodani u hrani i lijekovima, kao i u kapima za oči. Reakcija organizma najčešće se javlja u obliku osipa po tijelu, crvenila spojnice oka, preosjetljivosti na svjetlo, suzenja oka, otok kapka i okolnog tkiva, reakcije sluznice nosa, te učestalo kihanje i kašljanje.

Oftalmologinja Alajbegović - Halimić: Važnost pravilne ishrane za normalan razvoj vida kod djece

Oko je vrlo podložno alergijama zbog izuzetno rastresitog vezivnog tkiva koje okružuje očnu jabučicu, kao i dobre prokrvljenosti, tako da gotovo polovina svih konjunktivitisa otpada na alergijski konjunktivitis. Posebna forma je tzv. vernalni konjunktivitis, koji se češće javlja kod dječaka između 4. i 12. godine života, sa prvim simptomima već u rano proljeće, pa skoro sve do septembra. Početna klinička slika je osjetljivost na svjetlo, jak otok kapaka, najčešće na oba oka, pojačan svrbež i suzenje oka, te jutarnja končasta ljepljiva sekrecija u uglovima očiju. Na spojnici gornjeg kapka uočljive su otoci u obliku kaldrme, uz pojačano žuljanje oka i osjećaj stranog tijela, a nerijetko se javljaju zadebljanja na spojnici oka, tzv. fliktena.

Kod sumnje na alergiju očiju potrebno je ispiranje pod mlazom hladne vode iz česme sa ciljem ukljanjanja alergena i smanjenje otoka. Tačnu dijagnozu alergije ipak daje ljekar, koji može prepisati terapiju u smislu kortikosteroida i antihistaminika. U praksi često pribjegavamo oblogama od kamilice, vjerujući u njenu ljekovitost, mada se mora naglasiti da se kamilicom ne može izliječiti niti jedno upalno stanje oka, a čak može izazvati i alergiju sama od sebe. Na svu sreću, alergijske reakcije na očima, kako brzo i burno nastaju, tako brzo i prolaze, ali kod jačih alergija u smislu oticanja sluznice grla i gušenja, potrebno se javiti hitnoj službi.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Domaća zadaća za 9. razred: Biologija – Građa oka

Naredna priča

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, UNESCO, UNICEF i M:Tel obezbijedili internet za preko 5,300 učenika i učenica u Republici Srpskoj

Najnovije iz BEBE

-->