fbpx

5 načina kako zainteresovati bebu tokom vožnje

Iako se putovanje sa djecom ponekad čini kao vrlo zahtjevna ekspedicija, posebno kada su u pitanju male bebe, donosimo vam nekoliko savjeta kako pokušati zainteresovati bebu za igru kako putovanje ne bi bilo popraćeno velikom dozom suza i nemira, ali i stresa za roditelje.

Prvo se pobrinite za sigurnost vašeg djeteta tokom putovanja. Provjerite auto sjedalicu uz redovnu kontrolu vašeg automobila prije putovanja.

Muzika

Bebe vole slušati muziku Osobito onu umirujućih, jednakih tonova. Preporučuje se djetetu puštati duže vrijeme istu glazbu jer joj ona s vremenom postaje poznata i daje joj osjećaj sigurnosti jer je ona uz jednaku muziku „na svom terenu“. Stoga, ako imate muziku koju puštate djetetu kod kuće, ponesite je i na putovanje.

Pjevanje

Ako umirujuća muzika ne upali, preostaje vam pjevanje. Pjevajte djetetu neke uspavanke koje veli. Ukoliko putuje cijela porodica, neka vam se i ostali članovi pridruže. Osim što će bebu zasigurno umiriti i cijeloj porodici je garantovana zabava.

Igračke

Naravno, igračke trebaju biti što šarenije da bi zaokupile djetetovu pažnju. Za putovanja uvijek imajte jednog asa u rukavu. Ponesite igračku s kojom se dijete jako dugo nije igralo ili neku novu igračku koja će tokom vožnje sigurno na duže zaokupiti pažnju nego što bi to bilo sa igračkom s kojom se dijete često igra. Dječja ogledalca vrlo su popularna kod malih beba, pa nije na odmet jedno imati uz sebe.

Odmor tokom putovanja

Kako već i malene bebe imaju svoju rutinu, pokušajte je djetetu osigurati i tokom putovanja, osobito ako putujete na veće udaljenosti. Na put krenite nakon što je dijete jelo i odmorilo se. Tokom putovanja stanite na kratak odmor kada primjetite neko zanimljivo odmaralište. I vama i djetetu će dobro doći malo svježeg zraka i kratka šetnja. Ukoliko dojite, sada je vrijeme i za nahraniti vaše dijete jer se tokom vožnje to nikako ne savjetuje. Djeca do 12 mjeseci nemaju problema sa mučninom tokom putovanja, samo je potrebno osigurati dovoljno zraka i da temperatura u automobilu ne bude previsoka ni preniska.

Igra skrivača

Igra u kojoj dlanovima pokrivate vaše lice i potom se pokazujete djetetu vrlo je zanimljiva malim bebama, a ujedno je idealna za animaciju tokom vožnje. Isto tako možete igrati skrivača i sa djetetovom igračkom.

Nadamo se da će naši savjeti pomoći, ukoliko niste jedan od onih roditelja čije dijete istog treba kada sjedne u auto utone u san.

(trudnoca.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Roditelji perfekcionisti ostavljaju poseban trag u djetetovu životu

 
Prethodna priča

Roditelji perfekcionisti ostavljaju poseban trag u djetetovu životu

Naredna priča

Montessori rečenice koje će pomoći djetetu da izgradi samopouzdanje

Najnovije iz ZABAVA

-->