Žitarice, posebno od cijelog zrna, u sebi sadrže važna vlakna koja su esencijalna za probavu, bogate su mineralima i proteinima te su zbog vitamina B pogodne za živce i mozak. To ih čini savršenim izborom hrane za bebe u razvoju.
Žitarice za svačiji ukus
Mrkve, paškanati, tikve, krompiri i malo mesa: Ovo su neke od osnovnih, uvodnih namirnica za dohranu. U zavisnosti od toga, koliko je dijete spremno isprobati nova jela, uz pomenute namirnice se od šestog do osmog mjeseca mogu dodavati i neke druge namirnice.
Stručnjaci savjetuju da se od tog trenutka u kašice malih gurmana mogu dodavati i manje količine žitarica – u početku u manjim količinama kako bi se utvrdila eventualna intolerancija na gluten.
Sljedeće navedene žitarice najpogodnije su za dječije kašice. O vama zavisi sa kojom vrstom ćete započeti.
Proso
Bezglutenski proso bogat je mineralima. Sadrži velike količine magnezija, kalcija, željeza i silicijske kiseline – esencijalne tvari za razvoj snažnih kostiju i vezivnog tkiva.
Savjet za recept: Kašica od jabuke s prosom
- 100 g kaše od jabuke, domaće ili gotove u staklenci (bez šećera)
- 20 g prosa
- 100 ml vode
- malo ulja za dohranu
Proso stavite u vodu i zagrijte do vrenja, nakon toga pustiti još dvije minute na laganoj vatri da se kuha. Usitnite proso u zavisnosti od gustine kaše. Dodajte u kašu jabuke i ulje, promiješajte i poslužite.
Riža
Riža sadrži mnogo škroba, ali malo masnoća i proteina te je uz to bezglutenska. Hranjivija varijanta je riža punog zrna. Ona u sebi sadrži velike količine B vitamina i bogata je visokokvalitetnim ugljikohidratima koji su odličan izvor energije.
Savjet za recept: Kaša od tikve s rižom
- 100 g Hokaido tikve ili staklenka gotove dječije kaše
- 50 g krompira
- 50 ml vode
- 10 g riže
- 30 ml soka od jabuke bez dodatka šećera
- malo ulja za dohranu
Krompire i tikvu narežite na male komadiće i nakon toga kuhajte u vodi dok ne postanu mekani. Nakon toga dodajte rižu i pustite da smjesa prokuha. Za kraj ulijte sok od jabuke i ulje te usitnite.
Zob
Za zob je poznato da je jako podnošljiva žitarica pa je često prvi izbor kod dječijih kašica. Osim toga u sebi sadrži velike količine željeza, što je dobro za krvnu sliku.
Savjet za recept: Mliječna zobena kašica
- 200 ml mlijeka ili dojenačko mlijeko (ovisno o dobi djeteta)
- 20 g zobi
- 100 g voćnog pirea ili staklenka gotove dječije kaše
- malo ulja za dohranu
Zob zajedno s mlijekom prokuhajte (ako se koristi dojenačko mlijeko, samo prokuhajte u vodi, a nakon toga dodajte mliječnog praha) i pustite da malo nabubri. Domaći ili kupovni voćni pire dodajte u smjesu. Potom ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pir
Sjemenke pira imaju laganu orašastu notu pa ga zbog toga bebe dobro podnose. Dodatna prednost je što pir sadrži više minerala i vitamina nego pšenica.
Savjet za recept: Kašica od pira i avokada
- 20 g pira
- 100 ml vode
- jedan zreli avokado
- malo ulja za dohranu
- malo soka od jabuke bez dodatka šećera
Prokuhajte pir u vodi na laganoj vatri i pustite da malo nabubri. Avokado usitnite viljuškom i nakon toga pomiješajte ulje i pir u jednu smjesu. Prilikom miješanja dodajite sok od jabuke u smjesu dok ne dobijete željenu teksturu.
Pšenica
Pšenicu možete dodati u dječiju kašu u obliku griza, mekinja ili tjestenine od durum pšenične kaše. Po okusu pšenica je više neutralna. Ona u sebi sadrži manje hranjivih sastojka od na primjer pira, prosa ili zobi.
Savjet za recept: Kašica od mesa i tjestenine
- 100 g mrkve
- 30 g faširane nemasne govedine
- 50 g skuhane tjestenine
- malo ulja za dohranu
- voda
Faširano meso pržite na malo ulja, nakon toga dospite vode i dodajte oguljenu i na kocke izrezanu mrkvu. Pustite sve da se zajedno kuha na laganoj vatri. Skuhanu tjesteninu dodajte u mješavinu i pustite još kratko da se kuha. Smjesu pirjajte i pustite da se ohladi. Na kraju dodajte vode kako biste dobili željenu teksturu.
(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba)