fbpx

Kako da pranje ruku postane rutina svakog djeteta

Pustiti malo vode da oteče preko ruku – i već smo napravili dovoljno za higijenu? Ovog mišljenja najčešće su naši mališani, ali ono i nije tačno. Otkrivamo kako malim i velikim istraživačima objasniti zašto je pranje ruku općenito od presudne važnosti. 

Zašto je pranje ruko toliko važno?

Da je pranje ruku od velike važnosti zna svako dijete. Ali zašto je to zapravo tako? Razlozi se brzo daju objasniti: Gdje god da se nalaze ljudi i dolaze u dodir s različitim predmetima, nalazi se i jako puno bakterija.

Te iste bakterije dodirom ili preko predmeta dospijevaju i na naše ruke. A one mogu biti prenosnici različitih bolesti. Odgovarajućom higijenom ruku smanjujemo rizik oboljenja i prekidamo niz zaraze.

Uz malo kreativnosti, roditelji na različite načine mališanima mogu približiti važnost ove teme, na primjer uz različite naljepnice, nagrade ili pečate koje će naknadno morati oprati.

Neka pranje ruku postane rutina

Prije svega je važno da djeca steknu naviku pranja ruku. To, dakle, ne podrazumijeva konstantno pranje ruku, jer bi isto isključivo uzrokovalo da se koža na rukama suši i da puca. Dijete, prije svega, samo treba prepoznati kada je potrebno da opere ruke.

Utvrdite radnje prije ili nakon kojih je potrebno da se operu ruke, na primjer prije jela, ali nakon korištenja toaleta, igranja na igralištu, povratka iz vrtića i škole kao i nakon igranja sa kućnim ljubimcima.

Važno je da i roditelji pokažu dobar primjer, jer su za djecu roditelji najbitniji uzori.

Kako pravilno oprati ruke?

Pranje ruku podrazumijeva više od puštanja vode da oteče preko dlanova i kroz prste. Higijensko pranje ruku traje minimalno 20 sekundi.

Pokvasite ruke mlakom vodom, potom koristite sapun nanoseći ga na dlanove i zglobove. Važno je da koristite dovoljno sapuna, jer samo na taj način možete ukloniti bakterije.

Nemojte zaboraviti prostor između prstiju i gornji dio ruke. Potom saperite i dobro posušite ruke. Peškire je neophodno prati u mašini na minimalno 60 stepeni.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Bebe i dohrana: Koje žitarice smiju u dječiju kašu?

Naredna priča

Dojenje je bolno? Savjeti za osjetljive bradavice

Najnovije iz VIJESTI

-->