fbpx
///

DJECA IZ AZIJE SU NAJZDRAVIJA NA SVIJETU: PREPIŠIMO OVE NAVIKE

Nekoliko studija je pokazalo da su djeca iz Azije najzdravija na svijetu. Koje njihove navike bismo mogli da uvrstimo u svakodnevicu naših mališana?

Mnoge azijske zemlje su uvrstile određene norme u život djece zahvaljujući kojim su zdravija od svojih vršnjaka. Koja su to pravila?

Ne daju djeci da čitaju iz velike blizine

U dosta kineskih škola na primjer, su postavljene prepreke koje pomažu klincima da ostanu zdravi. Čitanje sa očima preblizu knjizi šteti vidu, pa su na stolove u školama instalirane šipke koje to onemogućavaju i pomažu da djeca održe pravilno držanje.

Vježbe za oči

U kineskim osnovnim i srednjim školama učenici moraju da rade vježbe za oči koje poboljšavaju cirkulaciju i opuštaju očne mišiće. Vježbe se sastoje od šest serija koje obuhvataju trljanje različitih zona očiju, a rade se dva puta dnevno.

Testovi se rade napolju

Praksa pisanja testova napolju ima za cilj da učenici ne varaju tokom rada, jer nastavnici mogu da ih udalje jedne od drugih što nije izvoljivo u učionici.

To nije sve, jer postoje i zdravstvene prednosti – osim što su na svježem vazduhu i na suncu, boravak napolju smanjuje nivo stresa kod djece.

Nose maske

U Japanu gomila ljudi nosi maske i to je najnormalnija navika. Isto se odnosi i na djecu.

Live streaming časovi

Kada zbog vremena postane nesigurno da se ide u školu, neki kineski nastavnici drže časove online, ali ne snimaju unaprijed lekcije već se uključuju live. Tako deca ne propuštaju ništa ni kada je loše vreijme. Online nastava pomaže i klincima koji žive dalje od škole i kojima je otežan dolazak do škole.

Male porcije

Ručak u školama u Japanu ima za cilj da djeca ne budu gladna, ali ti obroci uglavnom nemaju glavno jelo. Porcije su male i u njima su riba, povrće, riba, meso, a namirnice su lokalno uzgajane.

Boravak napolju

U Južnoj Koreji je sve popularnije planinarenje i kampovanje. Čak su i oni koji žive u gradovima počeli sve češće da borave u prirodi i tako se čuva mentalno zdravlje odraslih, ali i djece.

Pješke do škole

U mnogim azijskim zemljama djeca hodaju do škola umesto da se voze autobusom, posebno u urbanim zonama.

Kontrolirano korištenje interneta

Vlada u Južnoj Koreji je čak uvela zakone koji spriječavaju dhecu od mlađu od 16 godina da poslije ponoći koriste internet. Širom zemlje su nikli i kampovi u kojim se mladi rehabiliraju od zavisnosti od interneta.

Djeci se daje veća odgovornost

U Japanu je normalno da djeca samostalno obavljaju brojne aktivnosti. Očekuje se da će sama doći u školu, obavljati kućne poslove, a pomažu i da se učionice očiste. Na taj način uče da budu nezavisna i odgovorna i da se bolje brinu o sebi.

Zdravi obroci

Mnoge azijske zemlje nalaze različite načine koji pomažu da obroci za djecu budu što zdraviji. U Japanu je povrće glavno jelo u obroku, a mnogo manje se jedu meso, mliječni proizvodi i šećer. Supa je isto obevezna na stolu, a u Kini se mnogo koriste i godži bobice, limunske trave, đumbir. Dkeca piju i čaj umjesto sokova.

Prethodna priča

KAKO DALJE: NAJVAŽNIJE JE VRATITI OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Naredna priča

KAKO ZAPRAVO REALITY PROGRAMI UTIČU NA MLADE?

Najnovije iz Ishrana

-->