fbpx
///

KAKO ZAPRAVO REALITY PROGRAMI UTIČU NA MLADE?

Reality programi su stekli popularnost devedesetih godina. Kakav je zapravo njihov uticaj na mlađe generacije?

Jedan od zahtjeva prosvjednika na ulicama Beograda i Novog Sada, a nakon stravičnih tragedija u školi i selu pored Mladenovca, bio je ukidanje i nacionalne frekvencije, odnosno TV kanala koji emitiraju reality programe.

Mnogobrojni sugovornici proteklih su dana ukazali na nasilje, neprimjereni sadržaj, psovke, devijantno ponašanje sudionika ovih programa. S druge strane, vlasti, a prije svega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tvrdili su da djeca ne gledaju TV, pa samim tim ni takve programe.

Šta su reality programi? Oni dokumentiraju situacije iz stvarnog života, bez scenarija, u kojima se pojavljuju obični pojedinci, a ne glumci. Dokumentarni filmovi, talk show emisije i kvizovi se obično ne klasifikuju kao reality program, iako sadrže neke elemente žanra.

Popularni primeri rijaliti programa su „U korak sa Kardašijanima“, „Veliki brat“ i na ovim prostorima najzastupljeniji „Zadruga“, „Farma“, „Parovi“…

Istraživanja su pokazala da, iako starija publika može da razlikuje stvarnost od reality programa, djeci i adolescentima je to teže i zbog toga ovakvi programi mogu imati poguban uticaj na njih.

Ovo su samo neki od negativnih efekata rijaliti programa.

Sniženo samopoštovanje zbog nerealnih standarda ljepote

Mnoge reality TV emisije sadrže nerealne standarde ljepote i promoviraju ideju da se vrijednost neke osobe zasniva na njenom izgledu. Previše gledanja realiy TV-a povećava vjerovatnoću da će se djeca porediti sa ljudima u emisiji, što može dovesti do niskog samopoštovanja. Ove emisije su takođe često jako seksualne i mogu biti neprikladne za djecu.

Iskrivljene vrijednosti

Reality programi često uključuju žurke, piće i fokusiranje na materijalne stvari. Na primjer, u rijalitiju „Zadruga“ mnogi učesnici se konstantno upuštaju u rizično ponašanje, a pojedini su bili i hapšeni. Nakon toga bivaju nagrađeni novcem i popularnošću što može imati negativan uticaj na vrijednosti dece koja gledaju ovakvu vrstu ponašanja.

Normalizacija agresije i maltretiranja

Reality programi se često fokusiraju na međuljudsku dramu, uključujući maltretiranje, ogovaranje, agresiju i nasilje. Ako dijete gleda agresivno ponašanje koje je prikazano kao normalno, može početi da ga oponaša u interakciji sa svojim prijateljima.

Nerealna slika uspjeha

Reality programi retko prikazuju inteligenciju i uspjeh njihovih učesnika. Uglavnom je najveći fokus na dramama koje se odvijaju u privatnim životima učesnika. Gledanje ovakve vrste sadržaja može dati mlađoj generaciji iskrivljenu predstavu o tome šta je potrebno za uspjeh.

Kako zaštititi djecu?

Bilo bi najbolje kada bismo mogli djeci da zabranimo pristup ovakvom sadržaju. Možda ćete izbaciti televizor iz kuće ali vaše dijete će, ako to želi, naći način kako da prati reality, bilo kod drugara ili preko telefona. Zbog toga se roditeljima savjetuje da nauče i podstaknu dijete da kritički razmišlja.

Gledajte reality programe sa svojim djetetom. To će vam pomoći da utvrdite da li je sadržaj prikladan za vaše dijete i daće vam priliku da mu postavite pitanja o tome.

Razgovarajte o tome koliko su događaji iz ovih programa zapravo realni. Iako se čini da je reality „stvaran“, djeca bi trebalo da znaju da je to zapravo veoma senzacionalizovana verzija stvarnosti.

Pitajte vaše dijete da li misli da se ljudi u stvarnom životu ponašaju na ovaj način. Da li su vidjeli slično ponašanje u svojoj grupi prijatelja?

Pokušajte da otkrijete da li su neki učesnici imali uticaj na vaše dijete. Da li im zavide? Da li postoji nešto što žele da promjene kod sebe kako bi postali više kao neki od učesnika reality programa?

Razgovarajte sa svojim djetetom o tome zašto voli određene učesnike. Ovo vam može pokazati koje vrijednosti vaše dijete pokušava da oponaša.

Pitajte ih šta njihovi prijatelji gledaju. Ovo bi trebalo da vam pruži bolju predstavu o vrsti sadržaja kojem vaše dijete može biti izloženo. Većina djece gleda iste emisije kako bi o njima razgovarala sa svojim prijateljima.

Pomozite svom djetetu da kritički razmišlja o onome što vidi na TV-u. Komentarisanje kada se nešto čini nerealnim može pomoći vašem djetetu da razvije kritičko razmišljanje i da bude manje izloženo štetnim uticajima reality programa.

Uticaj reality programa na mlađe generacije može biti poguban i zbog toga je jako bitno da roditelji budu uključeni u to šta djeca gledaju. 

Ovo takođe važi za sve interakcije sa tehnologijom, uključujući korištenje društvenih mreža i video igrica.

Prethodna priča

DJECA IZ AZIJE SU NAJZDRAVIJA NA SVIJETU: PREPIŠIMO OVE NAVIKE

Naredna priča

DJECA MORAJU ZNATI DA SMO MI NJIHOV SIGURNI OSLONAC

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->