fbpx

Vogošćanski mališani kroz igranje uloga ikreativno pisanje predstavljaju svoju sliku svijeta

Prekomjerna vezanost za internet, posvećenost igricama i ostalim virtuelnim sadržajima – koji se sve više nazivaju “digitalnim djetinjstvom” postaje svakodnevnica većine djece.

Svjetski i lokalni stručnjaci se slažu u tome da prekomjerna upotreba IT uređaja kod djece nerijetko vodi u asocijalno ponašanje, disfunkcionalnost u svakodnevnici, pa i agresivne ispade. Razmatrajući metode pomoću kojih bi se djeci na njima prihvatljiv i interesantan način skrenula pažnja na ovaj problem, uz koje će rado usvojiti znanje, razvijati kritičko mišljenje, te dugoročno ozbiljno razmišljati o svojim navikama, Udruženje za edukaciju djece „Pričalice“ kroz projekat „Moja slika svijeta“ odlučilo se za dramski odgoj, metodu učenja koju podržava savremeni pristup obrazovanju.

Sveukupni cilj ovog projekta je prevenirati prekomjerno korištenje IT uređaja kod djece na području općine Vogošća, stavljanjem teatra u službu edukacije i odgoja. Štetnost prekomjernog korištenja IT uređaja i nužnost usmjerenog korištenja tehnologije tematiziraju se kroz niz aktivnosti: predstavu koju pripremaju djeca uzrasta 8 do 16 godina, literarne radionice, edukativne radionice u školama i predškolskim ustanovama, posjeta teatru, kreiranje scenarija u saradnji sa učesnicima projekta i online kampanja.

Realizacijom projektnih aktivnosti djeca se usmjeravaju na korisne sadržaje koje informacione tehnologije mogu predočiti, umjereno korištenje informacionih tehnologija, te doprinose njihovoj sveopćoj resocijalizaciji. Istovremeno se unaprijeđuju kulturne sklonosti učesnika, kvalitetu njihovog odrastanja i obrazovanja, te doprinose kulturnom razvoju zajednice.

Vogošćanske mališane koji učestvuju u projektu „Moja slika svijeta“ su u čarobni svijet teatra uvodili glumci Fahrudin Kučuk, Aldin Tucić i Mario Drmać. Mališani su bez daha pratili performanse koji su pripremili ovi sjajni glumci i na trenutak odlutali u potpuno drugačiji svijet, svijet bez igrica, telefona i računara, svijet mašte i kreativnosti.

Projekat „Moja slika svijeta“ kojeg realizuje Udruženje za edukaciju djece „Pričalice“  je podržan od strane Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Mama je majka zauvijek, i onda kad ti postaneš majka

 
Prethodna priča

Mama je majka zauvijek, i onda kad ti postaneš majka

Naredna priča

5 stvari koje bih voljela da sam znala prije nego sam odabrala ime za bebu

Najnovije iz VIJESTI

-->